Unides Podem presenta una iniciativa per a frenar l'efecte aspiradora de Madrid
Martínez: “Per a canviar la dinàmica centralitzadora no bastarà només amb una harmonització fiscal a escala estatal, farà falta també una descentralització administrativa, política i d'inversions en infraestructures”
El grup parlamentari de Unides Podem ha presentat una proposició no de llei en la qual reclama la descentralització administrativa, econòmica i política d'Espanya per a frenar l'efecte aspiradora que té Madrid respecte a la resta del país.
Segons ha manifestat el portaveu d'Economia, Ferran Martínez, “la situació actual ens exigeix actuar per a parar aquesta competitivitat entre territoris on una Comunitat es construeix contra la resta d'autonomies de l'Estat. Per a canviar la dinàmica centralitzadora no bastarà només amb una harmonització fiscal a escala estatal, farà falta també una descentralització administrativa, política i d'inversions en infraestructures”.
Martínez ha recordat que els últims informes sobre el procés de centralització que s'està produint a Espanya alerten d'una realitat cada vegada més difícil per al conjunt d'autonomies i, especialment, per a la Comunitat Valenciana.
En aquest sentit, ha recordat que la Comunitat de Madrid “porta més de 50 anys en un procés de concentració demogràfica, econòmica i política que està generant un efecte aspiradora en el conjunt d'Espanya”.
D'aquesta manera, ha indicat, la capital “ha triplicat la seua població des dels anys 60 fins als anys 2010, passant de poc més de 2 milions d'habitants a 6,69 milions d'habitants actuals i el pes econòmic de la Comunitat ha anat creixent fins a arribar a representar pràcticament el 20% del PIB espanyol”.
A més, ha alertat que aquesta centralització es reforça amb la concentració de les grans empreses espanyoles: el 44,5% tenen la seua seu a Madrid i el 21% dels treballadors altament qualificats viuen a Madrid.
D'aquesta manera, ha advertit, “existeix un efecte atracció tant del talent com de les inversions estrangeres directes (un 85% al 2018) que està descapitalitzant a la resta de territoris provocant un efecte espiral pervers per a la resta de Comunitats Autònomes”. “Amb més recursos, més inversions i més capacitat d'atracció es concentra i se centralitza cada vegada més tota l'activitat econòmica en una única regió d'Espanya, deixant arrere la resta de territoris per als qui és impossible atrapar Madrid en la seua carrera desigual en el desenvolupament econòmic”, ha lamentat.
Igualment, ha assenyalat que Madrid acapara el 30% dels empleats públics estatals amb un excedent sobre el seu pes poblacional d'entre 75.000 i 90.000 treballadors públics, al mateix temps que la inversió en infraestructures ha sigut molt major que en la resta de Comunitats Autònomes.
Així mateix, ha incidit, “els beneficis de totes les polítiques públiques estatals dirigides a reforçar Madrid davant la resta de territoris ha provocat un incentiu per a fer una política fiscal agressiva amb molts beneficis fiscals per a les grans fortunes que ha provocat el canvi de residència de 100.000 contribuents entre els anys 2010 i 2015 tal com s'assenyala en l'últim informe Paradisos Fiscals, Wealth Taxation, and Mobility. En aquest informe, es posa de manifest que molts contribuents altres autonomies deixen de contribuir i canvien el seu domicili fiscal per a pagar menys imposats. Uns contribuents que, segons aquest informe, declaraven més de 700.000 euros en patrimoni”.
Per això, UP reclama instar el Consell a impulsar una harmonització fiscal entre les Comunitats Autònomes amb una nova legislació que obligue a una tributació mínima efectiva en l'Impost de Successions i Donacions, l'Impost de Patrimoni, l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats.
També planteja l'impuls d'una descentralització administrativa amb la relocalització d'una part substancial dels ens públics estatals i de les institucions amb rang constitucional en altres ciutats de tota Espanya i redissenyar els criteris per a l'assignació d'inversions en infraestructures aplicant nous criteris d'equilibri territorial i de valoració econòmica i social, prioritzant almenys els eixos Mediterrani i Cantàbric-Mediterrani.