POLÍTICA

Unides Podem demana que la pròxima legislatura siga més ambiciosa en matèria LGTBI

ELPERIODIC.COM - 25/04/2019

Unides Podem-EU considera que ha arribat el moment fer passos «més valents i contundents pel reconeixement dels drets del col·lectiu LGTBI», per la qual cosa exigeix major dotació pressupostària i es reafirma en la necessitat d'una conselleria pròpia. Diputades com Cristina Cabedo es feliciten per l'aprovació de la Llei Trans i la Llei LGTBI, fites fonamentals en aqueix sentit i, segons la diputada i portaveu d'igualtat en les Corts, «significa la consolidació normativa d'una demanda social històrica dels col·lectius i associacions LGTBI en el reconeixement dels seus drets».

Cabedo ha assenyalat a més que «la nostra comunitat autònoma enfronta ara importants reptes en aquesta matèria, com fer reals i eficaces les lleis aprovades, dotant-les dels recursos necessaris i establint un compromís ferm amb el seu desenvolupament, de manera que no es convertisquen en un brindis al sol. D'altra banda, és necessari establir una mirada interseccional que permeta a les institucions valencianes comprendre i actuar enfront de les específiques desigualtats que, per raó de sexe, identitat o orientació sexual, edat, ètnia o estatus administratiu es produeixen».

Una de les principals propostes en aquest sentit des d'Unides Podem-EU és la creació d'una Conselleria de Feminismes i LGTBI que desenvolupe polítiques transversals en matèria d'igualtat de drets. En aqueix sentit el candidat autonòmic per Alacant a les Corts, David Vegara, ha apuntat que «necessitem implementar aquestes lleis perquè no queden en un calaix, i per a això és imprescindible una Conselleria específica. Necessitem, així mateix, crear i implementar l'Observatori valencià contra la LGTBIfobia, tan important per a acabar amb la violència contra el col·lectiu. També desenvolupar el Consell Valencià LGTBI i el Consell Consultiu Trans, assegurant la seua participació en la confecció de les polítiques LGTBI per part de La Generalitat».

Un altre dels grans reptes segons Vegara són les qüestions sanitàries que afecten de manera específica al col·lectiu LGTBI. «Urgeix desenvolupar al llarg de l'any programes, serveis i campanyes d'informació, prevenció i sensibilització sobre la infecció per VIH/sida i altres infeccions de transmissió sexual (ITS), així com dur a terme programes per a la reducció de riscos del chemsex» ha recalcat,«també el desenvolupament de programes de cures per a l'envelliment de persones amb VIH, complir amb el Pacte de París i l'estratègia 90-90-90 de l'ONU en la nostra comunitat i implantar definitivament la Profilaxi Preexposició (PrEP)».

Per part seua, Cristian Veses, candidat de Unides Podem-EU al Congrés dels Diputats per Castelló posa el focus d'atenció en les tasques pendents dels municipis en matèria LGTBI. «La governança en els municipis, per la seua proximitat a la ciutadania, permet major capacitat de detecció i intervenció per a la igualtat de les persones LGTBI. Necessitem impulsar punts d'informació LGTBI en els municipis i plans municipals de diversitat sexual» ha conclòs, «també desenvolupar polítiques de prevenció de la LGTBIfobia i la integració del col·lectiu especialment en sectors socials més vulnerables com a joves, persones majors, dones o en la comunitat gitana. Així mateix, és fonamental implementar polítiques que contribuïsquen a crear entorns segurs en la societat valenciana per a les persones LGTBI, mitjançant la formació en prevenció de la LGTBIfobia als agents de la Policia Local i Autonòmica. No podem consentir que si algú denuncia un delicte de odi no siga reconegut com a tal».