El turisme podria caure a nivells de 1950 després del pas del coronavirus pel món
La velocitat a la qual es duga a terme la desescalada i la reobertura de fronteres, serà fonamental per a pal·liar l'impacte
La pandèmia de COVID-19 ha provocat una caiguda del 22% en les arribades de turistes internacionals durant el primer trimestre de 2020, com mostren les dades més recents de l'Organització Mundial del Turisme (OMT). Segons l'organisme especialitzat de les Nacions Unides (OMT), la crisi podria portar a un declivi anual d'entre el 60% i el 80% en comparació amb les xifres de 2019 arribant a nivells de l'any 1950.
“El món afronta una crisi sanitària i econòmica sense precedents. El turisme ha rebut un dur colp, i són milions els llocs de treball que es troben en perill en un dels sectors de l'economia que més mà d'obra empra”, apunta el secretari general de la OMT, Zurab Pololikashvili.
Les dades disponibles comunicats per les destinacions apunten a un declivi del 22% en les arribades durant els tres primers mesos de l'any, segons l'últim Baròmetre OMT del Turisme Mundial. Les arribades al març van registrar una caiguda abrupta del 57% després de l'inici del confinament en nombrosos països, la introducció de restriccions de viatge i el tancament d'aeroports i fronteres.
Encara que la regió d'Àsia i el Pacífic és la que mostra el major impacte en termes relatius i absoluts (-33 milions d'arribades), l'impacte a Europa, encara que menor en percentatge, és bastant elevat en volum (-22 milions).
Escenaris del turisme internacional de 2020
Les perspectives per a l'any han sigut corregides a la baixa diverses vegades des que sorgira el brot i la incertesa continua dominant. Els escenaris actuals apunten a un possible declivi de les arribades d'entre el 58% i el 78% per a l'any.
La variació d'aquesta xifra dependrà de la velocitat a la qual es duga a terme la desescalada i de la duració de les restriccions de viatge i el tancament de les fronteres.
Els següents escenaris per a 2020 es basen en tres possibles dates per a l'obertura gradual de les fronteres internacionals: en el cas que l'obertura es faça a principis de juliol serà del 58%, a principis de setembre del 70% i si es retarda fins al mes de desembre estaríem parlant d'un impacte del 78%.
En aquests tres escenaris, l'impacte de la caiguda de la demanda de viatges internacionals podria traduir-se en:
- La pèrdua d'entre 850 i 1.100 milions de turistes internacionals
- La pèrdua d'entre 910.000 milions i 1,2 bilions de dòlars dels EUA en ingressos per exportacions del turisme
- Entre 100 i 120 milions de llocs de treball en ocupació directa del turisme amenaçats
Des de l'organisme, adverteix que aquesta és amb molt la pitjor crisi que el turisme internacional ha afrontat des que hi ha registres (1950). L'impacte se sentirà en diversos graus en les diferents regions i en moments superposats, sent la regió d'Àsia i el Pacífic la que es preveu que començarà a recuperar-se abans.