El turisme nacional guanya força en la Comunitat enfront del descens dels visitants estrangers
Hosbec parla de “feble reactivació” del sector hoteler que a penes supera el 50% d'ocupació en els principals enclavaments turístics valencians
El turisme nacional ha anat guanyant força en la Comunitat Valenciana. El tancament perimetral, la necessitat de viatjar amb una PCR negativa i l'absència, de moment, del passaport covid, fan més difícil l'arribada de turistes estrangers a Castelló, València i Alacant.
Per això, des de l'Associació Empresarial Hostalera de Benidorm, Costa Blanca i Comunitat Valenciana (HOSBEC) parlen de “feble reactivació” del sector hoteler que a penes supera el 50% d'ocupació en els principals enclavaments turístics valencians, segons els dos disponibles d'ocupació hotelera en la setmana del 24 al 30 de maig de 2021.
Benidorm
Així, els hotels de Benidorm han fregat el 48% d'ocupació i el turisme internacional segueix pràcticament desaparegut, ja que el 84,3% de les habitacions han sigut ocupades per visitants d'origen nacional en aquest període de 7 dies.
No obstant això, la tendència canvia si s'analitza la setmana completa o únicament el cap de setmana, i prova d'això és el 67,8% d'ocupació hotelera a Benidorm el passat cap de setmana.
Malgrat que durant aquesta setmana es han produït diverses reobertures d'hotels a Benidorm, l'oferta hotelera és més reduïda de l'habitual, ja que només un 40% de els hotels associats a HOSBEC estan oberts al públic.
Per a la primera setmana de juny, els hotels preveuen mantenir dades molt similars d'ocupació (46,6%).
Costa Blanca
Els hotels de la Costa Blanca no sols han sobrepassat el 50% d'ocupació aquesta setmana sinó que han fregat el 58%. El cap de setmana les dades reflecteixen un important augment de la demanda, arribant a un 86,9% d'ocupació. A l'igual que ocorre a Benidorm, els clients nacionals són majoritaris a els hotels, ja que un 82,7% de les habitacions van ser ocupades per clients espanyols.
El 61% de els hotels associats a HOSBEC en la Costa Blanca estan obert en aquests moments, i la previsió d'ocupació per a la primera setmana de juny és de el 49,2%.
València
A València, els hotels han registrat una ocupació de el 42,3% durant l'última setmana de maig. El cap de setmana els hotels es van veure més afavorits i van aconseguir tenir el 58,7% de les habitacions ocupades.
Encara que la demanda és majoritàriament nacional (78,3%), el mercat estranger representa un 21,7%, una dada una mica superior al registrat en altres zones i punts turístics de la Comunitat Valenciana.
A València es espera superar el 41% de les habitacions ocupades en la primera setmana de juny.
Castelló
Castelló és el lloc de la Comunitat que maneja una millor dada d'ocupació de les zones analitzades, amb el 68,1% d'ocupació hotelera. Malgrat que només 13 establiments associats de Castelló han romàs oberts durant la setmana 21 de el any, és una bona dada que millora en arribar el cap de setmana, on es registra un 89,3% de mitjana.
Probablement, la menor dependència de el mercat internacional a Castelló fa que siga la zona turística de la Comunitat amb millors ràtios d'ocupació, un 82% de les habitacions van ser ocupades per espanyols.
Segons les dades de previsió recopilats, l'ocupació millorarà fins a arribar al 72,4% d'ocupació en la setmana actual.
Crítiques per la falta d'ajudes
D'altra banda, el sector hoteler de la Comunitat Valenciana observa amb sorpresa i amb indignació que novament, malgrat ser un de els sectors més afectats per la pandèmia i la crisi, torna a ser exclòs de els plans de ajudes de el Govern Valencià. Pràcticament cap empresa hotelera valenciana podrà accedir a les ajudes de el Pla Resistir + que es ha convocat, ja que aquest pla es destina exclusivament a empreses moroses o deutores, això és, aquelles que tenen deutes pendents amb proveïdors o amb entitats de crèdit o financeres.
Els empresaris hotelers associats a Hosbec han qualificat aquest pla de ajudes com una 'aixecada de camisa' ja que premia exclusivament a les empreses moroses, les deutores, i les que estan en un major risc de ser 'zombis'. Si una empresa no ha obtingut durant aquests mesos finançament i tresoreria per a atendre les seues obligacions de pagament, és precisament perquè són empreses enlaire risc de no tenir cap futur. I és a aqueixa exclusivament a les que ajudarà el Consell.
No obstant això, les empreses hoteleres i d'allotjament turístic, que han perdut el 80% de la seua facturació però que són empreses viables i amb molt de futur, que han fet els seus deures aprovisionant-se de tresoreria per a atendre totes les seues obligacions amb treballadors, proveïdors, càrregues financeres.... aquestes empreses no podran rebre ni un només euro d'ajuda. Els que contra vent i marea creuen en la destinació, inverteixen en la modernització i reforma, damunt apallissats.
I no és una imposició de el Govern Central. El Decret llei 5/2021, de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial en resposta a la pandèmia de la COVID-19 permet que les ajudes que dissenyen les Comunitats Autònomes tinguen caràcter finalista, emprant-se per a satisfer el deute i realitzar pagaments a proveïdors i altres creditors, financers i no financers, així com els costos fixos incorreguts per els autònoms i empreses considerats elegibles.
I són aquests costos fixos els que la Conselleria d'Hisenda no ha contemplat en el escenari valencià: només es contemplen les ajudes que es destinen a satisfer el deute amb proveïdors, creditors financers i no financers, inclosos els pagaments pendents derivats de els costos fixos incorreguts. Segons aquest esquema, "les empreses que deguen diners, per exemple, als seus treballadors podran rebre ajudes, però aquelles que hagen pagat puntualment als seus treballadors, malgrat estar perdent la camisa en els últims 15 mesos, no rebran ni un euro d'ajuda".
HOSBEC continua insistint en la necessitat de posar en marxa un pla de rescat per a el sector hoteler com ha fet, per exemple, Andalusia amb 60 milions d'euros de dotació. Si no és així, "es estarà consumant una injustícia manifesta amb els empresaris que han demostrat estar a l'altura tant a les dures com a les madures"
En aquest escenari, les dades d'ocupació de l'última setmana de maig, no acompanyen i estan molt lluny de ser dades optimistes per a el sector.