TURISME

Un nou pla per al turisme de la Comunitat: 2.000 milions d'euros i cinc línies estratègiques

ELPERIODIC.COM - 28/07/2020

Emmotlar la nova realitat al model turístic. Aqueix és el gran repte que queda per davant i que el sector haurà d'afrontar amb la major rapidez possible per a evitar que les conseqüències de la pandèmia siguen irreversibles. Per a això, aquest dimarts en el marc de la reunió del Consell Valencià del Turisme s'ha aprovat el Pla Estratègic del Turisme de la Comunitat Valenciana 2020-2025, la primera estratègia autonòmica que alinea la política turística amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides i incorpora la seguretat i la resiliència com a línia estratègica arran de l'impacte de la pandèmia COVID-19.

El president Ximo Puig ha destacat que el Pla Estratègic del Turisme de la Comunitat Valenciana "mobilitzarà, entre el sector públic i privat, en els pròxims cinc anys, quasi 2.000 milions d'euros d'inversió" per a modernitzar i impulsar el turisme.

En aquest sentit, Puig ha manifestat que amb aquest programa es pretén "oferir un full de ruta per a un sector fonamental de la nostra economia. La Comunitat Valenciana aspira a tindre un sector turístic potent, capaç d'alinear-se amb els objectius de digitalització, sostenibilitat i resiliència que ara la Unió Europea planteja com a fonamentals i per als quals hem de captar recursos".

El cap del Consell ha recordat que el sector turístic "representa el 15% de la nostra ocupació i es tracta d'un sector fonamental, com el demostra que l'any passat es va aconseguir un rècord en la visita de turistes a la Comunitat valenciana".

Per això, Puig ha insistit que la Comunitat "té grans productes turístics que estan validats per la confiança dels ciutadans. No hi ha una crisi del model turístic, però ara hem de viure les conseqüències d'aquesta pandèmia que tenen una repercussió molt gran en l'àmbit econòmic i especialment en l'àmbit turístic".

Cinc línies estratègiques

El pla del Turisme de la Comunitat Valenciana proposa 35 programes d'acció que responen a cinc línies estratègiques:

  • Governança del turisme. Es tracta de reforçar les relacions entre els actors implicats en el turisme, impulsar la cooperació i compartir la informació per a una millor gestió de les dades i eficiència de les decisions.
  • Vertebració del territori i els destins. Es pretén crear productes turístics assentats en atractius pròpiament valencians les repercussions dels quals siguen visibles per a la població i les empreses dels destins i per al reequilibri territorial.
  • Impuls de la competitivitat, del capital humà i de la gestió del coneixement. Aposta per un turisme competitiu mitjançant l'impuls de la sostenibilitat i l'economia circular, la formació i qualificació professional, el suport a l'eficiència empresarial i la seguretat jurídica enfront de l'intrusisme, la qualitat i la digitalització i la gestió i anàlisi de dades.
  • Màrqueting turístic. Es tracta de millorar el coneixement del potencial turista al llarg de tot el cicle del viatge des del seu lloc d'origen fins a la seua estada i volta a casa per a impulsar una estratègia de màrqueting eficaç, segmentada i '*omnicanal'.
  • Seguretat i resiliència turística. És una línia inclosa arran de l'impacte de la pandèmia COVID-19 en el turisme i que comporta la preparació del sector davant els desafiaments vinculats a la seguretat sanitària, mediambiental, alimentària, social, etc.

Un pla participatiu

El pla estratègic, elaborat per l'Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat·tur), ha estat obert a la participació del sector fins al passat 10 de juliol.

Destins, associacions empresarials, sindicats, associacions de consumidors, centres d'investigació i universitats, entitats socials, culturals, de veïns i grups parlamentaris han realitzat més de 40 propostes.

Nova normativa reguladora

En la reunió del Consell Valencià del Turisme s'ha presentat també la planificació de Turisme Comunitat Valenciana quant a la nova normativa de regulació del sector prevista per a 2020 i 2021.

Així, es troben en tramitació els projectes de decret de reglament regulador de l'allotjament turístic i del Fons de Cooperació Municipal per a Municipis Turístics.

A més, estan en fase d'estudi i redacció el projecte de decret pel qual es regula la gastronomia en turisme i un nou decret per a la declaració de festes d'interés turístic