El TSJCV suspén cautelarment els àmbits en 1r d'ESO
L'alt tribunal ha dictat aquesta mesura cautelarísima en una acte emés aquest dimecres en apreciar especial urgència
El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha acordat, a petició del sindicat UGT, la suspensió cautelar de l'article 11.3 del Decret de 5 d'agost del Consell, de tal manera que deixa sense efecte l'agrupació obligatòria d'assignatures per àmbits de coneixement per al primer curs de l'ESO.
L'alt tribunal ha dictat aquesta mesura cautelarísima en una acte emés aquest dimecres en apreciar especial urgència (el curs comença el pròxim 12 de setembre) “amb la finalitat d'evitar els perjudicis derivats” de l'aplicació del decret en el cas que, finalment, la sentència fora estimatòria, segons ha pogut explicar UGT.
El sector de Ensenyament d'UGT PV, promotor del recurs, considera que la Conselleria d'Educació “ha de complir de manera immediata la decisió judicial, ja que amb aquesta suspensió es restableix el dret de l'alumnat a rebre una educació de qualitat i el del professorat a impartir les matèries de les quals és especialista i per a les quals està degudament qualificat”.
UGT rebutja l'agrupació forçosa de matèries en els àmbits educatius ja que implica que el mateix professor o professora haja d'impartir la seua matèria, la matèria de la qual és especialista, i la resta de matèries que s'integren en l'àmbit. En aquests àmbits existixen un general, amb agrupació heterogènia de matèries o dos sociolingüístic i científic-tecnològic que s'inclouen i agrupen matèries diverses.
L'aprenentatge per àmbits de coneixement consisteix a agrupar l'ensenyament de més d'una matèria en sessions conjuntes, amb l'objectiu de fer l'educació més competencial i que l'alumnat aplique i relacione els coneixements que adquireix de diferents disciplines. Un d'aquests àmbits pot incloure, per exemple, les matèries de castellà i valencià; matemàtiques i tecnologia, o música i llengua i literatura. La fórmula ha sigut utilitzada per centres educatius des de fa dècades, però la Comunitat Valenciana va ser la primera a generalitzar-la a gran escala com a fórmula de facilitar la transició d'etapes educatives durant la pandèmia.
La decisió judicial adoptada únicament suspén cautelarment l'obligació i imposició generalitzada en tots els centres educatius, de l'agrupació forçosa de matèries en 1r de l'ESO, però no impedix que els centres, el professorat i els equips docents que el consideren, amb recursos i la codocencia garantida, puguen organitzar voluntàriament la impartició de les seues matèries agrupades per àmbits de coneixement.
El sindicat recorda que aquesta mesura no s'ha implantat en el 90% dels centres educatius que el podien fer voluntàriament en 2n de l'ESO.
UGT defensa que els àmbits siguen voluntaris i que es donen bones condicions laborals (sense reducció de plantilla) per als qui decidisquen treballar d'aqueixa manera. “Així ho va manifestar en la Taula Sectorial d'Educació en la qual es va tractar el decret curricular autonòmic i en la qual tots els sindicats van coincidir amb la línia marcada des de l'inici per UGT. Pese al rebuig unànime, la Conselleria d'Educació es va negar a negociar i va optar per implantar per la força un model que ara el TSJCV censura i obliga a la seua paralització”, afigen les mateixes fonts.
El sindicat, que havia informat que es plantejava convocar una vaga entre el professorat per l'aplicació dels àmbits en 1r de l'ESO, ha presentat a més una queixa davant el Síndic de Greuges per a defensar els drets laborals dels docents, l'alumnat i el dels dels centres.
La Conselleria pensa recurrir
La Conselleria d'Educació, a través de l'Advocacia de la Generalitat, presentarà un recurs contra la suspensió cautelar de l'aplicació de l'ensenyament per àmbits el pròxim curs en 1r de l'ESO.
Segons ha informat Educació, s'al·legarà que aquesta mesura no és nova i que la seua entrada en vigor “no pot lesionar cap dret”, sinó que es ve aplicant des de fa dos cursos “amb èxit, i suspendre ara la seua continuïtat, a poc més de tres setmanes de l'inici del curs, sí que genera un greu perjudici per a l'alumnat en dificultar la seua transició entre Primària i Secundària”.
“També perjudica els centres educatius i al conjunt del professorat, que ja tenen organitzat l'inici de curs”, ha indicat la Conselleria.
Les mateixes fonts han subratllat que l'ensenyament per àmbits en 1r d'ESO “afavoreix l'aprenentatge competencial, facilita la transició de l'alumnat de Primària a Secundària, facilita la codocencia (dos docents per aula) i el tracte més personalitzat a l'alumnat, i tot això sense desatendre o reduir els continguts del currículum”.
“L'agrupació per matèries la dissenyen els propis equips pedagògics dels instituts, no la Conselleria. Aquesta organització curricular contempla múltiples possibilitats d'agrupació de diferents matèries en àmbits, a partir de les experiències ja desenvolupades pels propis centres en anys anteriors”, insistixen des de la Conselleria.