POLÍTICA

El tripartit proposa eliminar el codi de vestimenta segons el sexe en els uniformes escolars

ELPERIODIC.COM - 30/10/2019

Els grups parlamentaris de Podem, Compromís i PSPV han presentat en les Corts una proposta per tal que el Consell adopte totes les mesures que eviten les distincions entre l’alumnat per la vestimenta escolar. “Unes diferències que vulneren les seues llibertats individuals i els drets de no discriminació per raons de sexe o d’expressió i identitat de gènere”, han indicat.

Amb aquesta iniciativa, “volem que es modifique el Decret 39/2008 de 4 d’abril del Consell sobre la convivència en els centres docents públics no universitaris per tal que eixos centres no puguen obligar a un codi de vestimenta diferenciat per sexe entre els i les alumnes, i que es permeta la plena llibertat individual adaptant, en cas que siga necessari, el disseny dels uniformes dels centres a estos principis. És a dir, que una alumna no estiga obligada a dur falda per raó del seu sexe”.

En este sentit la diputada del PSPV-PSOE, Ana Besalduch, ha explicat que “la forma de vestir de cadascú està dins de la seua llibertat individual, pensem que açò s'ha de tindre en compte per a adaptar la normativa vigent als temps en què estem, que és el segle XXI”. En este segle, ha aclarit la diputada socialista, “ja no hi ha normes específiques que consideren que la falda o el pantaló li corresponen a un sexe o altre. Cadascú deu utilitzar l'uniforme com més l'interessa en cada moment, i mai com l'imposen altres persones”. Per a la diputada, s'ha de fer en l'uniforme escolar “el mateix que es fa en la vida diària, decidir el que volem en cada moment”.

Per a la diputada de Podem, Pilar Lima, “una escola inclusiva i igualitària necessita d'una mesura com la que plantegem.  La intenció és garantir la seguretat i la igualtat d'oportunitats per a tot l'alumnat, independent del seu lloc de procedència, orientació sexual, identitat i expressió de gènere, diversitat funcional o qualsevol altra característica. S'han de suprimir els continguts que perpetuen un model discriminatori per raons socioeconòmiques”.

Per últim, la diputada i portaveu de Compromís a la Comissió d’Educació i Cultura, Papi Robles, ha assenyalat que “la regulació genèrica actual suposa que als centres que preveuen l’ús d’uniformes escolars, el seu disseny específic amb peces obligatòries i diferenciades, obliga en funció del gènere físic a usar un tipus de peça: falda o vestit per a les xiques, pantalons per als xics. Esta realitat persistent, associada a uns estereotips de gènere tradicionals pot estar superant l’àmbit competencial dels centres docents i vulnerant el principi d’igualtat davant la llei i no discriminació per cap circumstància, entre la que es troba la diversitat sexual i de gènere i la pròpia llibertat individual”.