Treballadors Socials de València, Alacant i Castelló aborden el nou model que vol impulsar conselleria
Més de 200 professionals del Treball Social s'han donat cita aquest divendres al Jardí Botànic de València, en la I Jornada Autonòmica: 'Per un nou model de Serveis Socials a la Comunitat Valenciana ', organitzada de manera conjunta pels Col·legis Oficials de Treball Social de València, Castelló i Alacant.
La cita ha servit de punt de trobada entre Administracions i professionals del Treball Social, i les sues respectives visions del nou model de Serveis Socials que es vol impulsar des de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives. Així, entre les intervencions, s'han pogut escoltar veus de marcat caràcter tècnic, com ara la del Delegat del Consell per al Nou Model Social Valencià, Xavier Uceda, la Directora General de Serveis Socials i Persones en Situació de Dependència, Mercè Martínez Llopis, la Diputada Delegada d'Inclusió Social de la Diputació de València, Rosa Pérez, el Cap de Secció de Programes de Inclusió Social de la Diputació de València, Francesc Andrés Arseguet, o la Secretària Autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Sandra Casas; però també als representants dels treballadors i treballadores, amb els presidents dels Col·legis Oficials de Treball Social de Araba i Galicia, Gotzon Villaño i Marta Capeáns, i la presidenta del Consejo General de Trabajo Social, Ana Lima; i, finalment, altres perfils més acadèmics, com el titular de la Universitat de Barcelona, Manuel Aguilar Hendrickson.
Durant la jornada s'han abordat qüestions com ara l'empremta de la beneficència pública, la universalitat dels Drets Socials, la importància de mirar cap a allò local en les experiències que s'han dut ja endavant, o la necessitat de re-definir i re-ordenar un sistema en el qual, ara per ara, intervenen tots els nivells de govern (des del govern central, fins els Ajuntaments).
Des de la professió s'ha insistit també en la importància d'un canvi constitucional que consolide els Serveis Socials com un Dret Fonamental i d'una llei marc i una nova Llei Valenciana de Serveis Socials. Per a Ana Lima «el model l'han de fer les i els treballadors socials perquè ells tenen la capacitat de treball en xarxa, l'efecte multiplicador, el coneixement i la deontologia».
Xavier Uceda, per la seua banda, ha assegurat que «els Serveis Socials a la Comunitat Valenciana també han sigut camp de corrupció. Dels últims nou consellers del ram, set estan imputats i un en presó.» Front a aquestes dades, ha manifestat, «els Serveis Socials creixen en diners, en pressupostos i en idees. La inversió en Serveis Socials per habitat estava en 119 euros. Ara està en 210; però venim de tan darrere que cal fer més.» Entre altres dades, el Delegat del Consell per al Nou Model Social Valencià ha destacat que ha hagut un creixement de més del 20% en els pressupostos destinats a aquesta àrea i que s'ha incorporat 19.000 Sistema d'Atenció a la Dependència, a més de crear-se 500 places noves en centres de diversitat funcional.
A més, ha pogut presentar algunes de les línies que s'estan estudiant per a l'aplicació d'aquest nou model de Serveis Socials, i alguns conceptes inclosos en la nova Llei de Renda Valenciana d'Inclusió, per a la qual hi ha prevista una inversió de 193 milions d'euros a partir de 2018, que pujarà de manera exponencial en 2019 i 2020. Per a Xavier Uceda, els reptes per a aquesta legislatura són: «definir els Drets Subjectius, reordenar el sector i aconseguir una gestió eficaç i eficient».
Per a la presidenta del Col·legi Oficial de Treball Social de València, Elena Puig, «l'èxit de la jornada ha sigut el fet d'haver treballat entre tots i totes, professionals, polítics i polítiques i persones del món acadèmic, per a generar un canvi en les Institucions, una confiança en l'Administració Local i una seguretat per als Treballadors i Treballadores Socials». Per a Elena Puig, «una de les conclusions que traguem d'aquesta jornada és que el nou model ja està construint-se, dia a dia. L'estem construint els professionals que estem al capdavant. Ara, el que cal, és ordenar-lo i implantar-lo en el conjunt del territori; planificar d'acord a les necessitats, de manera coordinada amb la sanitat, l'educació, l'habitatge, la justícia i l'administració pública, i generant els llocs de treball necessaris per a desenvolupar una atenció integral a la ciutadania, i eixa és tasca de l'Administració, però també de nosaltres mateixos. La nostra mà està extesa».