Com es trau la nota de la Selectivitat a la Comunitat Valenciana?
Expliquem el sistema de conformació de les notes per entrar a la universitat
Aquest dimars comença la Selectivitat a la Comunitat Valenciana, una carrera de fons per a tots aquells estudiants que volen entrar a la universitat al curs 2022-2023.
A pocs dies d’iniciar el primer examen, són decenes de milers els aspirants tancats a casa sense gaudir del temps estiuenc per tal de preparar-se el millor possible les temàtiques que entren a la PAU (Proves d’Accés a la Universitat).
Tot i així, molta gent que desconeix en detall el sistema de conformació de les notes finals amb les quals competiran els alumnes per accedir als graus universitaris.
D’una banda està la Nota d’Accés a la Universitat, la NAU, que com a màxim són 10 punts i, per altra banda, la Nota d’Accés a la Titulació (NAT), on el màxim són 14 punts.
Com es trau el 10 màxim de la NAU?
El 40 % de la NAU és la nota mitjana dels 5 exàmens de la fase obligatòria de les PAU i l’altre 60 % la nota mitjana dels dos cursos de Batxillerat. És per això que, encara que la gran majoria d’’estudiants li dona molta importància a la PAU la clau està en aconseguir una bona nota en primer de Batxillerat i mantindre una mitjana alta en segon.
Per tant, si l’alumne té un 10 de mitjana en els cinc exàmens de la Fase Obligatòria sumaria 4 punts (el 40 % de 10) i si te un 10 de mitjana en Batxillerat, suma 6 punts (el 60 % de 10).
Així, la fòrmula per a calcular-ho és: Nota d’Accés a la Universitat = (Mitjana de la Fase Obligatòria x 0,4 + Mitjana de Batxillerat x 0,6)
Per exemple si l’alumne trau una mitjana de 7 en la Fase Obligatòria de la PAU i té un 8 de mitjana de Batxillerat, la seua NAU seria de 7,6. NAU = (7 x 0,4 + 8 x 0,6) = (2,8 + 4,8) = 7,6.
A més, cal recordar que cal treure un mínim d’un 5 a la NAU per poder entrar a la Universitat.
Com es trau el 14 màxim de la NAT?
La NAT és la nota que compta per accedir a una titulació universitària i es trau de sumar a la nota d’accés a la universitat (NAU), les ponderacions resultants de les qualificacions de les assignatures de la fase voluntària i la qualificació de l’assignatura troncal general de la fase obligatòria amb vinculació a modalitat de batxillerat i la qualificació de l’idioma estranger de la Fase Obligatòria.
En total estem parlant d’afegir 4 punts més a la NAU en base a dos qualificacions, dos punts en cada una. Les ponderacions van del 0,1 al 0,2 %. Això vol dir que si es trau un 10 en el examen d’una assignatura que pondera un 0,1, tens un punt, i si l’assignatura pondera un 0,2 el 10 te val dos punts.
La ponderació varia en funció del grau que es vol estudiar. Per exemple, si es vol estudiar un grau d’Enginyeria Informàtica, les asignatures de Matemàtiques o Física compten el doble que Química o Biologia, per la relació d’aquestes amb el grau.
En Medicina, la carrera més demandada, pondera un 0,2 Matemàtiques (que és l’assignatura troncal general del Batxillerat científic) i Química, Física i Biologia (de les de la fase voluntària).
En la fase voluntària es possible examinar-se de fins a quatre assignatures. A més, la NAT es calcula en base a l’opció més favorable per l’alumne al grau que vol cursar. Així si vol fer Medicina les dos notes que contaran seran on haja tret major puntuació en aquelles matèries que ponderen 0,2.
Per exemple, per accedir a Medicina, si s’ha tret un 10 en Matemàtiques en la Fase Obligatòria i en la Fase Voluntària s’ha examinat de Química i Biologia, i en la primera es te un 8 i en la segona un 10, per a la NAT comptarà el 10 en Matemàtiques (10 x 0,2 = 2 punts) i el 10 de Biologia (10 x 0,2 = 2 punts).
Continuant amb el mateix exemple, si un alumne que vol fer un grau de Ciències de la Salut ha conseguit una NAU de 10 punts i en la Fase voluntària s’ha examinat de Biologia i ha tret un 10 (10 x 0,2 = 2 punts) i també de Química i ha tret un 8 (8 x 0,2 = 1,6), en el càlcul de la NAT li comptaran la NAU (10 punts) més les dos matèries de la fase voluntària o la matèria troncal general de la fase obligatòria amb vinculació a modalitat de batxillerat que donen una qualificació final superior després de la ponderació.
És a dir, el 10 de Matemàtiques (10 x 0,2 = 2 punts) i el 10 de Biologia (10 x 0,2 = 2 punts), descartant Química perquè és on ha obtingut una qualificació menor. I així és com s’obté el 14.