FALLES

Tradició, artesania i molta manyaga: La confecció d'un vestit de fallera pas a pas

ÁNGELA BOSCH - 12/03/2023

La selecció de les teles, la creació del vestit i l'elaboració de l'adreç són els eixos fonamentals d'aquest procés

Què seria de les Falles sense els vestits de Fallera? Potser no són un dels símbols més representatius i característics d'aquestes festes que ja són Patrimoni de la Humanitat? Aquests vestits compten amb segles d'història a la seua esquena i cada any milers de dones els llueixen durant la setmana fallera en esdeveniments clau com l'Ofrena de Flores a la Verge dels Desemparats.

Els vestits de Fallera han anat evolucionant fins a arribar fins als nostres dies, encara que sempre queda en ells l'essència materialitzada en materials com la seda, la composició amb una falda com a gran protagonista i un adreç amb pinta o forquetes. El treball de confecció d'un vestit de fallera “no és gens complicat, però requereix temps, moltes hores, paciència, dedicació i molta manyaga” afirma Regina Manzano, indumentarista de Telar de Seda a Sedaví.

El primer pas en la seua elaboració passa per l'elecció de les teles “en la Companyia Valenciana de la Seda treballem només amb fibres naturals que principalment són: el la seda, el cotó i la viscosa. Aquesta última s'empra sobretot a València com a raió, és una viscosa amb un tractament que li dona més lluentor” explica Guillermo Català, membre de la Companyia Valenciana de la Seda.

Després de l'elecció, es passa a fer els dibuixos i els dissenys, “cadascun es pot confeccionar en diferents colors d'ordit, és a dir, tots els fils que van en vertical en el vestit de Fallera, la qual cosa es coneix com el fons del color. Sobre aquesta ordit es col·loquen les trames que són totes les filatures que van d'un costat a un altre del vestit per tot l'ample. Una dada curiosa és que la Companyia Valenciana de la Seda ofereix dues possibilitats de teixir la tradicional, amb els pedals manuals d'espolí de l'any 1850, i els pedals moderns, mecànics”.

Una vegada triades les teles en les quals la selecció dels colors, per la qual cosa “tots els anys hi ha colors clàssics com el blanc, el negre, el crema o el roig valentino i a partir d'ací cada any ixen colors nous. La Companyia Valenciana de la Seda va oferir en 2022 una varietat de 25 tons” afirma Guillermo Catalá.

El vestit de Fallera i el seu adreç, la combinació perfecta

Un vestit de Fallera es compon de “unes mitjanes, uns pololos, un ahuecador, una enagua, la falda, la falda acompanyada d'una manteleta, alguna chambreta i el cosset junt comte a dalt i les sabates.

El procés de confecció del mateix comença amb la presa de mesures de la fallera, se segueix amb la creació de la falda i finalment s'elabora la part del cosset. Es tracta d'una confecció majoritàriament feta a mà. A més, és molt important realitzar bé l'encarat de les teles perquè totes vagen amb el mateix dibuix i ben encarades”, afirma Regina Manzano de Teler de Seda.

Al mateix temps que es duu a terme la creació del vestit, també es forma el adreç, perquè aquest comporta un procés bastant complex si es crea des d'un inici, ja que per a un només intervé fins a sis persones en cadascuna de les fases. “La fosa, després traure de foc, repassar llimadures, el poliment, el xapat, muntar en perla o pedra, cosit o pegat i el passador de colar i polsera.”compte Pepe de Art Antic.

L'adreç que està format per fermalls, les polseres, collarets, forquetes o pintes en materials que van “des de plata de llei o or 18 quirats fins a llautó muntat amb perla fina cosit a la peça, nacre o coral sintètic i depenent del que s'use el preu pot variar des dels 450 euros fins als 14.000 euros”.

En definitiva, la confecció d'un vestit de Fallera es fonamenta en el treball manual, cuidant cada detall fins a l'últim mil·límetre perquè cada Fallera se senta còmoda en ell. Aquests són xicotetes obres d'art elaborades cada any en la Comunitat Valenciana per a continuar donant espai a la tradició i a l'amor per les Falles.