AGRICULTURA

Una tractorada presa les carreteres valencianes: els agricultors protesten per la crisi del sector

ELPERIODIC.COM - 06/02/2024

La mobilització s'ha organitzat a través de les xarxes socials i via mòbil

El camp valencià desperta. Este dimarts a primera hora del matí han començat les mobilitzacions liderades per les organitzacions agràries de la Comunitat Valenciana. Centenars de tractors han pres les carreteres per a fer visibles les seues exigències.

A marxa lenta, sense tallar carreteres, els tractors han pres les carreteres valencianes per a visibilitzar la seua protesta perquè "sense agricultura no hi ha vida” o “això no va de colors, ni d'ideologia, va de defensar el nostre pa de cada dia”.

Els tractors han pres alguns carrers de la Comunitat Valenciana, principalment a la província de València es poden veure vehicles agrícoles en la CV-30, la Carrera del Riu o el carrer Barranques del Figuero, en La Punta; a la província de Castelló, la N-340 al seu pas per Vila-real, la N-232 a Morella, la CV-10 a les Coves de Vinromà o la CV-15 a l'altura d'Albocàsser i els Rosildos. 

A Utiel, els tractors han col·lapsat l'A-3, la qual cosa ha fet difícil la circulació del trànsit.

“Prendrem els carrers de manera independent, sense polítics i sense dirigents d'associacions agràries que no ens representen i les prendrem contundentment en protesta indefinida per les polítiques que s'estan duent a terme per Europa amb el consentiment dels polítics espanyols l'únic resultat dels quals és la nostra desaparició progressiva”, indiquen des de l'organització de la tractorada.

Així mateix, asseguren que “es continuen omplint les prestatgeries de productes de tercers països, enriquint-se els grans comercialitzadors i la gran distribució, posant en perill la sobirania alimentària amb la nostra desaparició”.

La principals reivindicacions del sector

Les principals demandes del sector agrari inclouen: reorientar les polítiques europees per a donar prioritat a l'agricultura europea i flexibilitzar el Pacte Verd Europeu; exigir reciprocitat en tots els nous acords comercials de la UE amb tercers països, així com revisar i avaluar l'impacte dels acords existents; reduir la burocràcia associada a les polítiques agràries, especialment per a les xicotetes explotacions; flexibilitzar el quadern digital d'explotació; augmentar el control fitosanitari de les produccions procedents de països tercers; implementar mesures de suport a l'adaptació dels cultius al canvi climàtic; evitar la disminució de substàncies actives fitosanitàries mentre no es dispose d'alternatives eficaces comprovades; complir estrictament amb la Llei de la Cadena Alimentària, amb una prohibició explícita de la venda a pèrdues; establir un pla de xoc per a alleujar l'augment dels costos de producció; abordar la política i planificació hidrològica, buscant solucions al problema de la falta d'ajudes per a pal·liar la sequera; i sol·licitar al Ministeri i a ENESA canvis estructurals en les assegurances agràries com a eina bàsica d'ingressos, entre altres mesures.

Les organitzacions agràries preveuen un pla d'acció per a denunciar la crítica situació del sector

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA), ASAJA Alacant, La Va unir Llauradora i Ramadera, la Coordinadora Llauradora del País Valencià (CCPV-COAG) i la Unió de Xicotets Agricultors i Ramaders (UPA-PV), amb el suport de les Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana, han establit per al dia de hui un pla d'acció conjunt per a denunciar la crítica situació que patix el sector agrari i reivindicar mesures a totes les administracions.

Les organitzacions agràries i les cooperatives valencianes alerten que la crisi de rendibilitat del sector agrícola i ramader de la Comunitat està portant a accelerar l'abandó de camps, amb el consegüent despoblament del medi rural i l'encariment dels aliments als agricultors.