TORREVIEJA | TURISME

Les interfícies de veu, la intel·ligència artificial i els nous segments turístics protagonistes del hackató 'Hackeja la teua destinació'

ELPERIODIC.COM - 28/11/2018

El passat cap de setmana, Torrevella va acollir la segona edició del hackató d’innovació turística «Hackeja la teua destinació». Organitzat per la Seu de la Universitat d’Alacant a Torrevella, amb el suport de les regidories de Turisme i Joventut del municipi i la col·laboració de l’Invat·tur, mig centenar de participants dividits en dotze equips van treballar durant més de trenta hores ininterrompudes per a dissenyar solucions tecnològiques als desafiaments proposats per les empreses i institucions col·laboradores, en l’àmbit de les destinacions turístiques intel·ligents. Les interfícies de veu, la intel·ligència artificial aplicada al turisme i els models de negoci per a nous perfils de turistes van ser els protagonistes d’aquesta edició, les categories principals de la qual es van dividir en dos grans grups: desenvolupament d’aplicacions i ciència de dades i intel·ligència artificial.

En la primera categoria, els equips guardonats van estar integrats, en la seua majoria o totalitat, per dones (estudiants d’Enginyeria Informàtica, Enginyeria Multimèdia, Arquitectura i Turisme). El primer premi de la categoria de desenvolupament d’aplicacions va ser per a WeeLink amb l’app Echostory, que fa ús de dispositius d’àudio intel·ligents. Amazon aposta per deixar arrere l’era de les pantalles amb Alexa i aconseguir que la veu siga la nova interfície. A partir d’aquesta premissa, l’equip ha recollit el repte d’un dels mentors (T Grup Immobiliari) per a dissenyar una aplicació que interactue amb la veu. D’aquesta manera, Echostory permet parlar amb diferents recursos turístics de la destinació i premiar el turista mitjançant un model de gamificació. El segon premi va ser per a l’equip ¿Y ahora què?, que van desenvolupar Taskscape, una aplicació que pretén reunir en una mateixa app tots els artistes i artesans que exerceixen la seua activitat diàriament en un municipi, i permetre crear un nou recurs turístic cultural perquè la destinació es puga oferir a un públic especialitzat. L’artesania salinera (singular de Torrevella) va ser el cas d’estudi presentat per les integrants d’aquest equip. Els premis van ser lliurats per la regidora de Turisme Fany Serrano i el regidor de Joventut Víctor Ferrández, que van encoratjar de manera vehement la implementació de les dues aplicacions a Torrevella. En la categoria ciència de dades i intel·ligència artificial van ser dos els equips que van obtenir el primer premi Dinapsis proposat per AGAMED (Hidraqua). BCN Team i Crossfire van acceptar el repte de desenvolupar un quadre de comandament predictiu del consum d’aigua a Torrevella, i ha sigut tan mínima la diferència entre tots dos equips, que el jurat va decidir compartir el reconeixement. El segon premi lliurat pel Santo Comunicación, va ser per a Los Espartanos, amb Just Visit una app que aposta per un assistent turístic utilitzant tècniques de deep learning (intel·ligència artificial avançada) fusionat amb tècniques de reconeixement d’imatges de la destinació. Gràcies a l’app qualsevol turista pot fer una fotografia a un recurs turístic i accedir a les seues dades, així com informació dels serveis pròxims (restaurants, cafeteries, comerç, etc.). Les dues categories van comptar amb premis de 800 i 400 euros per al primer i segon premi, respectivament. L’últim dels premis, amb dotació econòmica i la possibilitat d’implementar l’app en el marc del territori autonòmic, va ser lliurat per Invat·tur, valorat en 600 euros, per als membres de l’associació d’alumnes Multi Tec amb el projecte «¡CuidaMe!», un projecte que aposta per un segment turístic creixent, els denominats pet-friendly. L’aplicació connecta amos de mascota i cuidadors en la mateixa destinació, cosa que genera confiança i deixa al turista la llibertat de viatjar amb la seua mascota sabent que pot visitar llocs on no es permeten animals.

«Per a la realització d’aquest hackató, la presència de mentors ha sigut fonamental i més encara gràcies a la motivació extra que donen aportant premis en espècies que complementen els econòmics», tal com afirma José Norberto Mazón, coordinador acadèmic de la Seu Universitària de Torrevella. D’aquesta manera, el Premi SolidQ va ser per a l’equip Umbrella Tour; el premi LynxView per a Take a Break; el premi Nouss Inteligence va recaure també en l’equip Weelink i el premi Elecgy es va compartir entre els equips Overcats i Take a Break. També va haver-hi mentors de l’empresa HOPU, de l’associació local Projecte Mastral, així com de la Universitat d’Alacant (tant de l’Escola Politècnica com de l’Institut d’Investigacions Turístiques). Enguany, gràcies a la col·laboració d’Agamed, els participants i mentors van poder gaudir d’una zona chill out amb degustació de Muspell, una hidromel creada per alumnes de la Universitat d’Alacant i l’actuació d’un DJ. Aquesta segona edició va comptar amb participants de diferents punts de les comarques d’Alacant, de Murcia, Castella-la Manxa i Catalunya. Així mateix, es va superar un dels reptes més importants que era diversificar els perfils dels participants amb la finalitat d’aconseguir projectes de més transversalitat que atraguen tant alumnes d’informàtica com de turisme, arquitectura, multimèdia, enginyeria, etc.

 

MÉS FOTOS