TORREVIEJA | SOCIETAT

Comença el cicle Diàlegs en el Territori en la Seu Universitària de Torrevella

ELPERIODIC.COM - 16/11/2021

«Rescatando memoria. Tocando conciencias. Los cuentos del Tío Ramicas», a càrrec de Vicente Martínez, i «De la Laguna de Torrevieja a la industria i la medicina», impartida per Rosa Mª Martínez, són les dues xarrades programades

La Seu de Torrevella acollirà dues de les conferències del cicle Diàlegs en el Territori que organitza la Universitat d'Alacant en les seus universitàries. Concretament, el cicle començarà el dijous que ve, 18 de novembre, a les 19 hores, amb l'escriptor i mestre Tomás Vicente Martínez, qui parlarà de «Rescatando memoria. Tocando concièncias. Los cuentos del Tío Ramicas», presentat per Fernando Vera, catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d'Alacant.

La xarrada tractarà la necessitat de protegir, conservar i posar en valor el patrimoni cultural del nostre territori: el camp de salines. I com és necessari aconseguir que el grup social vinculat a eixe patrimoni siga partícip i còmplice de la seua conservació. En eixe marc s'inscriu el llibre de relats Los cuentos del Tío Ramicas, integrat per quatre relats i que es desenvolupen al voltant d'una casa rural municipal en la fictícia hisenda La Candelaria. L'oncle Ramicas i la tia Esperanza són els amos d'eixa antiga casa de cultiu reconvertida en allotjament, i els visitants van coneixent per boca dels amos interessants anècdotes, costums i oficis de la zona ja quasi oblidats.

La segona cita del cicle tindrà lloc el 25 de novembre en la Seu a les 19 hores, amb la conferència "De la Laguna de Torrevieja a la industria i la medicina", a càrrec de Rosa Mª Martínez Espinosa, catedràtica del Dept. d'Agroquímica i Bioquímica de la Universitat d'Alacant, amb presentació de Ricardo Recuero, regidor d'Innovació de l'Ajuntament de Torrevella. La xarrada té com a objectiu posar en valor el potencial que tenen els microorganismes de la salmorra i dels llots de la llacuna de Torrevella, i pren com a referència de salines costaneres i d'interior de la província d'Alacant que han sigut estudiades amb detall. Es preveu que l'estudi de la biodiversitat microbiana de la llacuna llance noves dades sobre les espècies que l'habiten, com també sobre la producció de molècules d'interès per a la indústria i la biomedicina, com ara enzims resistents a la sal i a altes temperatures, antibiòtics, plàstics degradables i compostos amb alt poder pigmentant i elevada activitat antioxidant.

Llibre Los cuentos del Tío Ramicas

Els relats estan plens de quefers tradicionals, oficis ja desapareguts, paraules en desús, d'un patrimoni cultural popular que només queda en la memòria de les persones més grans i que és desconegut per les generacions més joves. Segons l'autor, la gènesi d'aquest llibre està en les converses mantingudes amb els seus pares i amb altres persones grans quan es va despertar en ell l'interès per l'etnografia local. En els seus pares, Tomás i Carmen, s'inspiren els personatges de l'oncle Ramicas i de la tia Esperanza. Per a l'autor, llegir Los cuentos del Tío Ramicas pot ser una bona manera de reconnectar amb les arrels del poble. En una aposta per la integració, Los cuentos del Tío Ramicas han sigut traduïts a l'anglès per a acostar la cultura popular local als residents estrangers establits en el municipi. La portada ha sigut realitzada pel dibuixant de Sant Miquel de les Salines Paco Sáez, membre de l'Acadèmia de Cinema i guardonat el 2020 amb el Goya al millor curt d'animació: Madrid 2120. Les il·lustracions interiors són obra de l'artista plàstica Begoña Movellán. La conversió del manuscrit en llibre ha sigut a càrrec de l'editorial murciana Pluma Verde. L'edició és obra de la Regidoria de Cultura i Ciència de l'Ajuntament de Sant Miquel de les Salines.

L’AUTOR: Tomás Vicente Martínez. Sant Miquel de les Salines, 1957. Ha publicat les novel·les:  El sitio (2007), Esta será mi bandera (Círculo Rojo, 2013), Segura (Malbec Ediciones, 2017), Cuatreros del agua (Editorial Pluma Verde, 2019), Madera y plomo (Editorial Pluma Verde, 2020). Els llibres de relats: Abonico (Editorial Pluma Verde, 2018), 15 agujeros (Malbec Ediciones, 2018). I els poemaris: Melankoría (Costa Literaria Ediciones, 2011), Envido (Editorial Pluma Verde, 2018).

Rosa María Martínez Espinosa

Va obtenir la llicenciatura en Biologia en la Universitat d'Alacant el 1998. Aquell mateix any va començar el seu període de formació com a investigadora en el grup d’Extremofília de la UA, i va obtenir el títol de doctora en Biologia l’any 2003. Durant el desenvolupament de la tesi doctoral va comptar amb una beca de l'Institut de Cultura Juan Gil-Albert d'Alacant, i la tesi doctoral va obtenir el premi extraordinari. Va continuar la seua formació com a investigadora amb estades postdoctorals en la Universitat de l’Ànglia de l’Est, el Regne Unit. El 2011 s'incorpora definitivament en la plantilla de la Universitat d'Alacant com a professora titular d'universitat en l'Àrea de Bioquímica i Biologia Molecular, el 2017 crea el grup d'investigació Bioquímica Aplicada i el 2020 promociona a catedràtica d'universitat. Les investigacions desenvolupades fins avui estan relacionades amb metabolisme microbià (en particular, microorganismes d’extremofília), purificació i caracterització d'enzims amb potencials aplicacions en indústria i biotecnologia, optimització de protocols per a la manipulació genètica de microorganismes, caracterització de regulació gènica, producció de carotenoides (pigments), disseny i desenvolupament de processos de bioremediació d'aigües i sòls contaminats emprant microorganismes. Ha sigut elegida presidenta del comitè organitzador del congrés internacional European Nitrogen Cycle Meeting el 2009 i 2019 i presidenta del Bacterial Electron Transfer Meeting, que tindrà lloc el 2021 a Alacant. En l'àmbit acadèmic, ha impartit classes en programes de doctorat, màster en Biomedicina, grau i llicenciatura en Biologia, llicenciatura en Química i diplomatura en Infermeria des del 2001. La seua tasca docent ha sigut reconeguda amb el Premi a l'Excel·lència Docent 2013 pel Consell Social de la Universitat d'Alacant.

Des del 2008 ha ocupat càrrecs de gestió acadèmica en la Facultat de Ciències de la Universitat d'Alacant. És membre del panell d'experts per a la verificació, renovació de l'acreditació, modificació i acreditació institucional d’ACSUCYL (Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Castella i Lleó) i del panell de renovació de l'acreditació de l'ANECA (Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació). A més, des del desembre del 2020 és vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació de la Universitat d'Alacant.

MÉS FOTOS