TORRENT | CULTURA I ESPECTACLES

La Unió Musical de Torrent homenatja el compositor mexicà Arturo Márquez l'any del seu 50 aniversari

ELPERIODIC.COM - 15/11/2022

Serà durant el Concert Extraordinari de Santa Cecilia que tindrà lloc el dissabte 26 de novembre i que comptarà amb la participació del trompetista veneçolà Pacho Flores

L'entitat celebra des del 12 de novembre la XLVI Setmana Cultural que inclou multitud d'activitats a càrrec de les diferents agrupacions de la Unió

La Unió Musical de Torrent va nàixer al febrer de 1973 després de la fusió de la Banda de Música Patronat de la Joventut Obrera i l'Associació Musical La Clàssica de Torrent

La Unió Musical de Torrent ha volgut que l'any del seu 50 aniversari el Concert Extraordinari de Santa Cecilia siga més extraordinari que mai. I per això ha decidit homenatjar a un dels compositors actuals de música de banda més rellevants, el mexicà Arturo Márquez, a qui estarà dedicat íntegrament el concert i que, a més, serà nomenat Director Honorífic de la formació.

El concert, que se celebrarà el dissabte 26 de novembre a les 18.30 hores en l'Auditori Vicent Torrent, comptarà a més amb un altre convidat d'excepció: el reconegut solista veneçolà Pacho Flores. El trompetista internacional interpretarà algunes de les obres seleccionades per Frank de Vuyst per al concert, entre elles el Concierto de Otoño, dedicat per Arturo Márquez a Pacho Flores. Aquesta obra va ser un encàrrec compartit de les orquestres Nacional de Mèxic, Simfònica de Tucson, Orquestra del Centre d'Arts Escèniques d'Hyogo (el Japó) i l'Oviedo Filarmonía.

Com explica el director de la banda de la Unió, Frank de Vuyst “Arturo Márquez és conegut a tot el món, gràcies al seu Danzón nº2, una obra que s'ha guanyat un lloc en la memòria col·lectiva, no sols de músics sinó també del públic en general. El concert vol ser un homenatge al compositor, en gratitud a l'alegria que ens dóna la seua música a l'hora de tocar-la, tant a qui ho toca com a qui ho escolta. A més, volem mostrar també al públic que Arturo Márquez és molt més que el seu segon danzón… Oferirem un programa molt complet amb obres de diversos estils, totes del mateix autor”. I destaca la rellevància del compositor més enllà del context bandístic, en el repertori universal: “Márquez ha aconseguit entrar en aquest selecte club de compositors que és reconegut per absolutament tothom. La gran majoria de les seues obres no són originals per a banda simfònica, però sí que es presten com a anell al dit al nostre mitjà bandístic. Això és el que volem demostrar amb aquest concert”.

Per al president de la Unió Musical de Torrent, José Plaza, “si considerem que el Concert de Santa Cecilia és el més important de l'any i enguany celebrem el nostre 50 Aniversari podem dir que potser aquest és un dels més importants de la història de la UMT, si no el que més. Ho afrontem amb molta il·lusió ja que s'ha treballat molt per a aconseguir aquest concert de projecció internacional i segur que serà un gran èxit de crítica i públic”. A més el màxim representant de l'entitat reitera a músics, socis, simpatitzants de la UMT i aficionats a la música que “la UMT continua creixent musical i socialment amb l'objectiu de situar-nos entre les Societats Musicals més importants i referents de la Comunitat Valenciana”.

El programa s'iniciarà amb el Danzón nº1 al qual seguirà Marchas de Duelo e Ira i l'esmentat Concierto de Otoño. El concert prosseguirà amb el Danzón núm. 8 i la Conga del Fuego nuevo i, per a finalitzar, el famós Danzón núm. 2. Sens dubte un repertori que encantarà al públic, que podrà gaudir d'una música que s'arrela en la tradició i gèneres musicals populars mexicans.

Fins al dia 26 músics i director treballen amb gran entusiasme perquè “tots són molt conscients de què es tracta d'un concert molt especial, amb uns convidats de luxe. És música molt agradable per a assajar (alhora que exigent), i estem treballant molt perquè el públic el puga gaudir a l'igual com nosaltres preparant-lo”, explica Frank de Vuyst.

A més, per a conèixer millor a Arturo Márquez, la Unió ha organitzat una trobada el dijous 24 a les 19 hores en el local social en el qual de Vuyst entrevistarà el compositor mexicà, qui parlarà de les obres seleccionades per al concert a més de repassar la seua trajectòria professional i personal.

Benvinguda als nous músics

El concert de Santa Cecilia servirà, a més, i com és tradicional, per a donar la benvinguda als nous músics que s'incorporen a la seua banda simfònica i que són María Carrero Quintana, Carmen Furió Gómez i Guillem Puig Baviera (clarinets), Claudia Tur León (contrabaix), Quique Aleixos Zuriaga i Mateo Viso Braulio (tubes), Julia Bermell Castillo (trompa),  Guillermo Viso Braulio (trompeta), Juan Carrero Quintana i Celia Pardo Cuadros (oboés), Ana Aleixos Costa (flauta) i Pedro José Viso Roger (saxo).

Entrades per al concert

Les entrades per al Concert Extraordinari de Santa Cecilia són gratuïtes i es podran adquirir a partir del dia 17 de novembre únicament en les taquilles de L'Auditori en el seu horari habitual (dijous de 17 a 20 hores; divendres d'11 a 13 hores i dues hores abans de qualsevol espectacle).

XLVI Setmana Musical des del 12 de novembre

El concert de Santa Cecilia posarà punt final a la XLVI Setmana Cultural de la Unió que inclou multitud d'activitats a càrrec de les diferents agrupacions i que va començar dissabte passat 12 de novembre amb un concert en el qual l'Ajuntament de Torrent i la UMT van rendir un homenatge a un il·lustre “Torrentí que fa banda”, el membre i amic de la Unió José Ribera Tordera “Penya”, mort recentment.

Des d’aleshores i fins al dia 26 s'han programat actuacions de totes les seccions musicals de l'entitat així com d'algunes més que s'han creat especialment per a aquest gran aniversari. Així, es podrà escoltar a la banda juvenil, banda sènior, una selecció de rapsodes, joves solistes, la formació Low Brass, grups de cambra, jove orquestra, coral polifònica, ensembles, big band, etc.

La programació completa es pot consultar en la web de la UMT: https://uniomusicaltorrent.es/ i en les seues xarxes socials.

Un intens 2022

La Unió Musical de Torrent va arrancar oficialment el seu 50 aniversari el passat 18 de juny amb un concert de la seua banda simfònica dirigida per Frank de Vuyst en la plaça de l'Església. Un concert durant el qual es va presentar el disc que l'entitat ha dedicat al que fóra el director fundador de la Unió, Mariano Puig Yago.

Després d'aquest concert d'inauguració, les activitats van continuar el 25 de juny amb la XXII edició del Festival Coral, que enguany va comptar amb la participació de l'Orfeó Polifònic del Cercle Catòlic de Torrent, Plèiades Cor Jove, Cor de la Rectoria El Ràfol d'Almúnia, Conjunt coral de l'escola de la UMT i Coral Polifònica de la Unió Musical de Torrent.

Ja en el mes de juliol, a més de celebrar una nova edició del FORUMT, la Unió Musical va participar en el festival Torrent a dos bandes que es va celebrar el dia 23 en la plaça de l'església i un dia més tard, el 24, va tenir lloc l'espectacle Kiko Berenguer Freedom Symphonic al costat de la banda simfònica UMT, amb el qual es va clausurar el Festival de Jazz Ciutat de Torrent als jardins de l’Hort de Trénor.

El dia 26 la sarsuela va ser la protagonista de la mà de la Jove Orquestra Simfònica i la Coral Polifònica, acompanyades dels solistes Pascual Andreu, Saray García, Belén Roig i David Asín.

Després de l'estiu, l'entitat ha continuat amb diverses actuacions destacant especialment l'acte de Presentació i Exaltació de la Musa de la música per a l'exercici 2022-2023 Marta Bermell Morera, celebrat el passat 2 d'octubre, i durant el qual es va homenatjar les dones que han ocupat aquest càrrec al llarg de 5 dècades d'història.

I, una vegada conclosa la celebració de Santa Cecilia, l'entitat continuarà treballant amb l'objectiu d'afrontar, al juliol de 2024, el repte de participar en el Certamen Internacional de Bandes Ciutat de València, per al qual, per primera vegada en la història de la societat, s'han encarregat dues obres a dos dels millors compositors del panorama internacional com són José Suñer Oriola i Francisco José Martínez Gallego.

50 anys d'història

La Banda Simfònica Unió Musical de Torrent és una banda jove. La seua fundació data de febrer de 1973 quan es van fusionar la centenària Banda de Música “Patronat de la Joventut Obrera” i l'Associació Musical “La Clàssica” de Torrent. Va ser el seu Director-Fundador Mariano Puig Yago. Després de la seua defunció, a l'octubre de 1978, es va fer càrrec de la direcció Enrique Andreu Romero.

Al setembre de 1981 es contracta com a Director a Francisco Idilio Gimeno Martínez i en octubre de 1996 es va fer càrrec de la Banda Manuel Enguídanos Cotanda.
Després de la seua defunció, al març de 2011 es va fer càrrec de la direcció José María Ortí Soriano. Des de març de 2014 Frank de Vuyst és el Director Titular i Director Artístic.

Són ja famoses les Setmanes Musicals que organitza aquesta Societat anualment amb motiu de la festivitat de la Patrona de la Música, Santa Cecilia, havent actuat en elles els millors concertistes actuals i grups de cambra d'Espanya i internacionals.

Actualment aquesta Societat compta, a més d'amb la Banda Simfònica, amb una Banda d'Iniciació, Banda Juvenil, Orquestra d'Iniciació, Orquestra Simfònica, Coral Jove, Coral Polifònica, Big band, així com amb un quartet de saxos, quintet de clarinets, grup de metalls i grup de percussió que realitzen nombroses actuacions.

La inquietud de la Unió Musical de Torrent per la música i l'ensenyament li va portar a organitzar un curs d'estiu, pioner a Espanya, que en 2022 amb el nom de “FORUMT d'Interpretació i Perfeccionament Musical Ciutat de Torrent” ha celebrat la seua XXXIX edició.

En 2015 la banda simfònica va obtenir el Primer Premi i Menció d'Honor en el Certamen Internacional Vila d'Altea. Des de l'any 1991 participa en la Secció d'Honor del Certamen Internacional de Bandes de Música de València, havent obtingut sis primers premis.

MÉS FOTOS