TORRENT | SOCIETAT

Marina Olivares: “Combatre la violència de gènere és lluitar per una societat més tolerant i respectuosa”

LAURA HERRERAS - 24/11/2022

Entrevista amb la regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Torrent amb motiu del 25N, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona

"El 25N va més enllà d'idees polítiques o ideològiques, es tracta d´aconseguir una igualtat en la societat i de ser més tolerants i respectuosos". És la reflexió que llança Marina Olivares, regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Torrent, amb motiu del 25N, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona.

El consistori vol llançar un missatge clar a la societat torrentina: eradicar la violència masclista és cosa de tothom i la igualtat es treballa des de ben xicotets. Per això des de l'Àrea d'Igualtat s'ha preparat una setmana plena de reflexions, accions i activitats que culminaran aquest divendres amb la marxa que recorrerà divendres a la vesprada els carrers de Torrent. Elperiodic.com ha volgut entrevistar la responsable d'Igualtat, Marina Olivares, per conèixer més de prop com es treballa des d'aquesta àrea tan important tot l'any, no només aquest dia.

Per què continua sent necessari remarcar el 25N?

És important reivindicar aquesta data perquè malauradament la violència de gènere continua present a la nostra societat i hi ha moltes dones que la pateixen diàriament. Tot i que la reflexió ha de ser pràcticament diària, també cal remarcar aquest dia i fer visible la lluita contínua contra la violència masclista, així com recordar les dones que ja no estan entre nosaltres perquè han estat assassinades a mans dels seus maltractadors.

Quins recursos posa a la vostra disposició l'Ajuntament de Torrent a través de l'àrea d'Igualtat per a les víctimes de violència de gènere?

Des de l'Àrea d'Igualtat s'atenen de manera integral aquestes víctimes. Des de Casa de la Dona, per exemple, les tècniques poden derivar les dones a una psicòloga especialista en aquestes situacions. Sortir de la violència de gènere és molt complicat en alguns casos, perquè no hi ha només la violència física, sinó que hi ha també situacions de violència econòmica que és la més difícil de superar. També és important la coordinació entre àrees, per exemple amb Benestar Social: les dones tenen família i fills que també són víctimes daquesta situació. A més, tenim ajudes d'emergència: per exemple, si necessiteu canviar de domicili o de pany… I aquesta atenció ha de ser sempre continuada.

En resum, acompanyar les víctimes des de la primera vegada que vos contacten.

Exactament. Els veïns o familiars saben que, si teniu alguna necessitat d'informació podeu vindre, vos atendrem i vos explicarem tots els recursos que teniu a la vostra disposició. Afortunadament no només tenen el recurs local, hi ha altres recursos com l'oficina d'atenció a la víctima, o els centres 24 hores de València…

A quins telèfons s'han d'adreçar?

El 016 és el número especialitzat en violència de gènere i al qual cal telefonar si es presencia alguna situació. El de la Casa de la Dona és el 961 111 111, un número fàcil de recordar; el número d'emergència és el 112, i també es pot telefonar a la Policia al 092 o 091. Hi ha molts recursos i l'important és reaccionar i fer-ho a temps.

Quins actes vos agradaria destacar dels que esteu celebrant l'ajuntament de Torrent amb motiu d'aquest 25N?

Hui tenim el CineForum on veurem la pel·lícula Princeses de Fernando León d'Aranoa a les 18:00. La pel·lícula tracta sobre les dones al món de la prostitució, i després hi haurà un debat. I el dia 25 vull convidar la ciutadania de totes les edats a participar a la Marxa reivindicativa que hi ha a les set de la vesprada i que ixirà de la plaça de la Unió Musical. Arribarem fins al Ficus i hi farem un homenatge que serà molt emotiu, per recordar les dones que han estat assassinades.

Amb les xarxes socials estem veient un augment dels comportaments masclistes, des de controlar amb qui parlem pel telèfon, fins a fer bromes que realment no ho són… I afecta sobretot els més joves. Com frenar aquesta actitud des d'edats primerenques?

Des de l'Àrea d'Igualtat i l'equip de govern tenim clar que l'important és la prevenció i fer servir la coeducació. I això és una cosa que no és puntual del 25N, sinó que s'estén a tot el curs. Per això hem ofert als centres escolars de primària i secundària uns tallers coeducatius: des de temàtiques per saber què són les conductes tòxiques i que de vegades es creen com a normals entre gent molt jove, passant pels tallers de violència digital que aprofundeixen en les xarxes socials; i per als més xicotets de tres i quatre anys un contacontes que estem fent aquesta setmana i en què participaran més de 600 nens.

Quin missatge voldríeu transmetre a la societat torrentina?

El missatge més important és que combatre la violència de gènere és una lluita de tota la societat i necessitem a tothom. Pensem que és una cosa que va més enllà d'idees polítiques o ideològiques, es tracta d'aconseguir una igualtat a la societat i ser més tolerants i respectuosos. Una societat més igualitària és millor i més lliure i per això convide tothom a la marxa reivindicativa del proper divendres 25N.