TORRENT | MEDI AMBIENT

L’EMTRE i Ecoembes organitzen una jornada sobre gestió de residus per als municipis de l’àrea metropolitana

ELPERIODIC.COM - 22/02/2022

A Torrent, s’ha parlat de com afecta el nou marc regulador als ajuntaments i els reptes de futur per al reciclatge

La situació actual de la gestió dels residus urbans a l'àrea metropolitana de València i els reptes a què s'enfronten els ajuntaments davant el nou marc regulador han sigut dos de les qüestions que s'han abordat en la jornada que s'ha celebrat a la Casa de Cultura de Torrent organitzada per l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE) i Ecoembes. Han estat presents responsables polítics i tècnics de la gestió de residus municipals, així com persones implicades en la contractació dels servicis d’arreplega.

El president de l'EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, ha dit en l'obertura de la jornada que "els ajuntaments i les mancomunitats són un pilar bàsic perquè, a l’àrea metropolitana de València s’encarreguen de gestionar l’arreplega dels residus urbans i estan en contacte directe amb la ciutadania". Campillo ha afegit que "tenim el repte i l’obligació d’assumir els objectius de reciclatge i de minimització de residus que ens marquen les legislacions autonòmica, estatal i europea. Per això, hem de sumar esforços de manera coordinada des dels ajuntaments i mancomunitats, des de les entitats de gestió de residus i des dels sistemes col·lectius de responsabilitat ampliada dels productors, entre d’altres, per a possibilitar un canvi de paradigma que ens faça caminar cap a una economia circular".

La gerent de l'EMTRE, Sara Bort, ha fet un balanç de la gestió del 2021 i ha remarcat aquells punts en què cal millorar per tal d'aconseguir minimitzar la quantitat de residus que van a parar a l'abocador i ha assenyalat la importància dels ajuntaments en estos apartats. L'any passat, a les plantes de tractament de l'EMTRE es van recuperar vora 38.000 tones de plàstics, metalls i paper, uns materials que haurien d'haver-se llançat als contenidors groc o al blau i que, en canvi, es van abocar al contenidor gris de resta. Per esta raó és important insistir en la necessitat que la ciutadania separe els residus en origen, ja que sempre serà més efectiu i millor per al medi ambient que la separació posterior en planta.

Pla d'Acció d'Envasos

Esta Jornada s’inscriu en el segon Pla d’Acció d’Envasos de la Comunitat Valenciana que la Generalitat, a través de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, i Ecoembes han posat en marxa per avançar en la gestió dels residus d’envasos lleugers a tota la Comunitat Valenciana.

Per part d’Ecoembes, l’entitat que gestiona els contenidors d’envasos lleugers (groc) i de paper i cartó (blau) ha intervingut el seu gerent per a la Comunitat Valenciana, Catalunya i les illes Balears, Xavier Balagué. La directora de gestió local i autonòmica d’Ecoembes per a la Comunitat Valenciana, Sònia Poveda, ha explicat les línies mestres del Pla d’Acció de Recollida Selectiva d’Envasos.

Noelia Moreno i Fernando Cacho, advocats de Broseta Abogados, han exposat les obligacions de les entitats locals en el nou marc regulador de la gestió de residus i la incorporació de clàusules socials, mediambientals i d’innovació en la contractació d’estos servicis. Tot amb l’objectiu de fer un repàs de l’actual marc regulador que definix el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV) i de les futures modificacions de les normes estatals de referència.

MÉS FOTOS