La garrofera, protagonista de la 4a Setmana de la Agricultura de Torrent
Del 24 al 28 de setembre, el Museu Comarcal de l’Horta Sud acollirà diferents activitats entorn a este arbre tant important en el patrimoni agrícola de la ciutat
La Setmana de l’Agricultura de Torrent s’estrena el pròxim dia 24 de setembre amb la garrofera con eix protagonista del programa. Així s’ha presentat en la tradicional trobada amb el mitjans de comunicació per part de l’alcalde Jesús Ros, la regidora de Cultura, Susi Ferrer, i la presidenta en el Museu Comarcal de l’Horta Sud, Clara Pérez Per quart any consecutiu, la ciutat celebrarà una nova edició amb el títol ‘Garrofera, l’Ombra del Mediterrani”, “on posarem en valor el sector agrícola per a preservar la nostra memòria i el que era la nostra economia en el passat”, ha declarat l’alcalde.
El programa d’activitats s’encetarà amb la xarrada El Decret 201/2017 de venda per proximitat de productes primaris i agroalimentari, impartida per ponents Juan José Lliso, enginyer tècnic agrícola del Servei de Transferència i Tecnologia de la Conselleria d’Agricultura; i María Carmen Chinillach, Veterinaria del Servei de Gestió del Risc Alimentari de la Conselleria de Sanitat. Dimarts a les 16.30 h en el Museu Comarcal. Seguidament, serà el moment d’inaugurar l’exposició Garrofera, l’ombra del Mediterrani i la Mostra de pintura de Torrent d’Art.
La regidora de cultura, Susi Ferrer, ha assenyalat que “el nostre objectiu és reconèixer el treball dels nostres llauradors i el nostre patrimoni agrícola, com era, el què és hui i el que serà en un futur”. A més a més, Ferrer ha agraït als col·laboradors de la Setmana de l’Agricultura, la Caixa Rural de Torrent, el Museu Comarcal de l’Horta Sud i Eugeny Simó.
La programació continua dimecres a les 19 h amb la presentació i taula redona La garrofera. Passat, present i futur d´aquest cultiu; una tertúlia per a donar importància del cultiu en el passat, situació actual, possibilitats de projecció del sector, productes elaborats a partir de les garrofes. Amb la col·laboració de Ramón Merino, José Vilanova, Ponents: Lluis Fresquet i J. Simó “Cucala”, i com a moderador, Lluis Fresquet. I per a tancar la vesprada és realitzarà el taller de varietats de garrofes.
L’equador de la setmana arribarà dijous a les 19 h amb la taula redona: Actualitat de l’agricultura valenciana. Els acords de lliure comerç, una xarrada per a tractar els acords de lliure comerç. Sudàfrica, Egipte, Marroc i MERCOSUR; les conseqüències per a l´agricultura valenciana, alternatives per a evitar la crisi i desaparició dels nostres llauradors. Participaran Víctor Martínez, director de la Càtedra d’Estructures Agràries (UPV), Carles Peris, Secretari General de la Unió de Llauradors, Cristòbal Aguado, president de l’Associació Valenciana d´Agricultors (AVA), i com a moderador Pasqual Moreno.
A les 20.00 h, els assistents podran participar en el taller de farina de garrofa; una activitat gratuïta amb places limitades, per la qual cosa, es el tickets s’arreplegaran en el museu a partir de les 19.30 hores.
La taula redona Agricultura Valenciana i ocupació. Reptes de Futur El sector agrari, oportunitats per a la ocupació, debatrà per la formació, professionalització i regularització per a l’ocupació, la situació actual i perspectives de futur. Amb els ponents:Vital García-España Serra. Director de l’Escola de Capatassos Agrícolas de Catarroja, Helena Cifre. Coordinadora tècnica de la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica Regina Monsalve, presidenta del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Graduats de València i Castelló; Vicent Muñoz, representant del Consell Agrari de Torrent, Sonia i Bernat, tècnics ACCO-Manco Horta Sud, Enrique Torrent Medina, agricultor Modera: Conxa Medina
En acabar serà el torn del taller de cosmètica; una activitat gratuïta, i que com el taller anterior, els tiquets es repartiran al museu a partir de les 19.30 hores.
El públic infantil també té cabuda en la programació de la Setmana de l’Agricultura amb una sèrie de tallers escolars durant els matins, que es realitzaran sobre alimentació saludable i agricultura sostenible. A més a més, dijous a les 19 h en la plaça Moralets, tindrà lloc el teatre ‘AiguaJocs, el cicle de l’aigua’, dirigida als xiquets i xiquetes.
El punt final el posara la visita i passejada per garroferars en producció i abandonats, vivers i magatzems de garrofes, garroferes monumentals i garroferes ornamentals. Amb Francisco José Arnau i Lluís Fresquet. L’inscripció prèvia s’ha de fer en el número 961 588 221.