TORRENT | SOCIETAT

La Festrobada de Neus, el 7é aniversari de la Muixeranga La Torrentina

ELPERIODIC.COM - 22/11/2022

Les muixerangues han tornat als nivells de prepandèmia. La Muixeranga La Torrentina està d’aniversari i ho celebrarà el pròxim diumenge 27 de novembre a la plaça de la Llibertat de Torrent amb la Festrobada de Neus. Una trobada de cultura popular, muixerangues, danses i música de tabal i dolçaina en memòria de l’anterior presidenta Neus Capella, traspassada el passat 2021.

L’esdeveniment serà més familiar que el gran Torrent de Muixerangues que organitza la colla al juliol per les festes patronals, però no per això serà menys lluïdor, ja que comptarem amb les torres humanes de la “Muixeranga d’Alginet”, i de la “Muixeranga La Torrentina”, que celebra d’aquesta manera el seu 7é aniversari. Les danses i balls tradicionals estaran a càrrec del “Grup de danses Alcalans”. A més, també han confirmat l’assistència la colla de tabaleters i dolçainers “Honorat Gil” d’Alfarb, que seran els encarregats d’interpretar l’estrena de la peça musical per a dues dolçaines “La Torrentina”, del compositor valencià Martínez Gallego.

Els llaços d’amistat amb l’Associació de Discapacitats de Torrent (ADISTO) per part de la colla organitzadora perduren en este acte, on ADISTO participarà activament fent pinya a les torres humanes.

El punt reivindicatiu de la jornada serà al final de les rondes muixerangueres quan les colles participants al costat d’ADISTO faran una figura de dones pel 25N, Dia Internacional contra la violència cap a les dones.

A més, els amics de La Torrentina: Cèsar Navarro, exmestre de la Muixeranga de València, i Lluci Juan, dissenyadora, muixeranguera i il·lustradora gràfica, faran les tasques de presentació i comentaris perquè el públic assistent no es perga detall.

La trobada es celebrarà en la plaça de la Llibertat i després tancaran el dia de germanor amb un dinar per a les colles participants en el local social de La Torrentina al Mercat de Sant Gregori. En total s’esperen uns 150 participants i uns 300 espectadors per a aquest esdeveniment.

L’esdeveniment compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Torrent i la col·laboració de la Federació Coordinadora de Muixerangues (FCM).

ESTRENA CERCAVILA “LA TORRENTINA” DEL COMPOSITOR VALENCIÀ MARTÍNEZ GALLEGO

La Muixeranga La Torrentina estrena peça musical: una cercavila del mestre valencià Francisco José Martínez Gallego. És una obra composada per a dues dolçaines amb el nom “La Torrentina”, fent honor al nom de la colla.

El mestre Francisco José Martínez Gallego estarà present en la Festrobada de Neus i podrà gaudir de com s’interpreta la seua obra per la colla Honorats Gil d’Alfarb en l’entrada a plaça de la colla amfitriona, junt als dolçainers: Mª Salut Alcalà i Pepe Calabuig, a qui se li ha dedicat també l’obra per la gran amistat que l’uneix al mestre compositor. Un privilegi i un honor per a la colla de l’Horta poder gaudir d’esta melodia i deixar el seu xicotet llegat musical a les futures generacions.

El mestre Martínez Gallego és natural de Sant Antoni de Requena (València). Actualment, és director en la S. M. “L'Art” de Sinarques (València) i professor d'Harmonia, Anàlisi i Fonaments de Composició en el Centre Professional de Música ‘Mestre Molins’ de Quart de Poblet (València).

La seua trajectòria musical està plagada de premis i distincions com:

Primer Premi i Esment d'Honor en la 39 Edició del Certamen Provincial de València.
Primer Premi i Esment d'Honor en la 37 Edició del Certamen de Bandes de la Comunitat Valenciana.
Primer Premi en el I Concurs Nacional de Música Festera d'Altea amb la marxa mora Ziryab.
Primer Premi en el II Concurs de Composició de Música Festera de Calp amb la marxa mora Benifat.
Primer Premi de Composició de Música Simfònica per a Banda de Finestrat amb la Suite per a Banda, Monuments.
Primer Premi en el Concurs de Composició de Pasdobles de Sant Joan de Moró amb el pasdoble Ángel ‘El Cale’.
Primer Premi en el V Concurs de Composició ‘Vila de Muro 2015’ amb l'obra Miraculum, entre altres accèssits, segons premis i la participació en finals de múltiples concursos de composició.

En 2014 va viatjar als EUA on va ser interpretada i gravada, per a la discogràfica NAXOS, la seua Simfonia núm. 1 ‘Kaprekar’ per la Wind Symphony de la Universitat Estatal d'Illinois.

Diverses de les seues composicions per a banda són interpretades com a obres obligades i lliures en diversos certàmens.

És membre de la SGAE (Societat General d'Autors i Editors), de COSICOVA (Associació de Compositors Simfònics Valencians) i de ACMMIC (Associació de Compositors de Música de Moros i Cristians).

UNA TRAJÈCTORIA D’ÈXITS AL LLARG DE 7 ANYS

Malauradament, els dos anys de pandèmia la Muixeranga La Torrentina va paralitzar l'activitat muixeranguera fins a octubre de 2021, però la colla ha tornat amb força per situar-se de nou al nivell prepandèmia. Ha passat molt de temps, des dels seus inicis a juliol de 2015, quan dues famílies i tres amics s’ajuntaren amb la il·lusió de recuperar el costum de fer muixerangues a L'Horta, desaparegut des del famós Ball de Torrent. Han sigut set anys de treball, constància i tenacitat. Continuen complint somnis mentre el Torrent de Muixerangues, la gran trobada anual de la colla blautaronja, es consolida al poble i al món muixeranguer. En 2018 passaren el centenar de socis i sòcies, entre muixeranguers, muixerangueres, músics i simpatitzants que li donen humanitat i caliu al col·lectiu.

Al llarg d'aquests set anys han actuat al llarg de tot el País Valencià i fora d’ell, des d'Alacant fins a Barcelona, amb vora 120 actuacions i quasi 900 figures alçades. La seua manera de concebre les
torres humanes és molt festiva, de la mateixa manera que es muntaven muixerangues al llarg del segle XVIII i XIX a totes les comarques valencianes. Reben el testimoni del Ball de Torrent, inici del ball de valencians que es representava per tot arreu amb diferents torres humanes, "on uns hòmens damunt d'altres formen mil figures"*.

I, diversitat de figures no els ha faltat, perquè a més de les tradicionals, han estrenat figures pròpies com la Carxofa i la Carrossa, i altres molt peculiars com El Llibre i Idomeni, en semblança a la figura alçada al camp de refugiats. El seu repertori ha arribat al llarg d'estos set anys a 38 figures assolides en un moment o altre. Alcoianet amb figuereta i sense, Torreta (desplegada i SD), remat d'Alta Clàssica, remat Alta de 5, Pilar de 3 (net, aixecat, caminat net i rodat), Senieta (normal, rellotge, de doble gir) Sénia, Nòria, Pinet doble (i aixecat), 4 en un peu, Guionet, Retaule (i Rodataule), Altar, Fadrí, Marieta, Banc (i banc baix), Pilotó, el Llibre, La Font, la Campana, Piràmide Falconera, Les Agulles, Idonemi, La Carxofa, La Carrossa, L'Encontre, remat de Micalet són el fruit de l’esforç als assajos.

Per esta herència del Ball de Torrent han incorporat a l'execució de les muixerangues, danses o balls al llarg d'aquests anys, oferint 5 danses al Torrent de Muixerangues com la Dansa d'Alcides, el Ball de la Baieta, el ball de la Faixa, els Tornejants i la dansa dels Cavallets, la majoria tradicionals del Ball de Torrent, origen de la muixeranga a la comarca de L’Horta.

ELS PARTICIPANTS

La música de la Festrobada de Neus anirà a càrrec de la colla “Honorat Gil” troba el seu origen allà per l’any 1999 quan un parell d’amics d’Alfarb es comboien per a estudiar dolçaina i s’apunten a l’escola de dolçaina i tabal d’Algemesí, fins que l’any 2008 es va constituir l’Associació Cultural Escola de Dolçaina i Tabal “Honorat Gil” d’Alfarb, amb el fi de desenvolupar “activitats culturals per a difondre la música tradicional dels nostres pobles i per a recuperar el patrimoni musical i cultural”.

En aquest punt cal fer menció al personatge que dona nom a l’Associació: Honorat Gil, que va nàixer a Alfarb i va ser un dels dolçainers més importants del primer quart del segle XX, fins al punt que va tindre l’honor de tocar davant el rei Alfons XXIII.

Actualment, l’escola té una trentena d’alumnes repartits entre dolçaina i percussió dels pobles d’Alfarb, Catadau, Llombai, Montserrat, Torís i Torrent, tots ells, guiats pels mestres Hermi Cervera i Artur Juanes, tots dos alfarbins de soca i apassionats d’allò que fan.

No podien faltar les danses a una Trobada de Cultura Popular. El Grup de Danses Alcalans es va fundar en 2017, i està format per gent de Montserrat, Montroi i Real, pobles de la Vall dels Alcalans. L'associació té com a objectius: aprofundir en el coneixement de la música popular i tradicional valenciana; conéixer, valorar i estimar la música tradicional com a component del patrimoni cultural i artístic valencià; reviscolar les tocades i danses que, juntament amb altres elements històrics, geogràfics i culturals, ens configuren com a poble i formen part del patrimoni col·lectiu, entre altres.

Un dels seus projectes més importants, el qual aconseguiren celebrar en 2021, va ser l’organització de les primeres danses en honor a Sant Pere, en Real. A més col·laboren amb diferents entitats locals, com són les bandes de música, amb les quals han organitzat concerts conjuntament. Així
mateix, participen en les Campanyes que organitza la Federació de Folklore de la CV en col·laboració amb la Diputació de València.

La colla muixeranguera convidada a la Festrobada de Neus és la Muixeranga d’Alginet, pels llaços d’amistat que l’unien a la difunta presidenta. El 22 d'agost de 2016 naixia la Muixeranga d'Alginet a la plaça de La Font. Set dies després debutarien a la Festa Major del poble. Han estat a diverses trobades i han actuat amb altres colles o a les festes majors, i donant suport al Dia de la Dona Treballadora, a les campanyes de Lluita contra el Càncer, al foment del Comerç Local i al Dia del Llibre.

No es pot parlar de Muixeranga d’Alginet sense parlar de Muixeranga a l’escola. Este projecte naix com a desig de fer de les muixerangues un fet conegut i estimat pels alumnes, prompte ens adonem del potencial d’aquesta extraescolar, perquè els escolars s’interessaran per assistir als assajos de Muixeranga Alginet, assistiran als actes de la colla o, fins i tot, s’animen a participar d’alguns d’eixos actes. Paraules com empenta, energia, coratge i il·lusió formen part del seu tarannà. Visten camisa blava i faixa roja.

ADISTO, l’Associació de Discapacitats de Torrent, també participarà activament a la Festrobada de Neus i formarà part d’un pilar central a la Figura de Dones pel 25N que es muntarà a plaça eixe dia. ADISTO és un moviment associatiu obert a la ciutadania que defensa els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament i de les seues famílies. Representa al col·lectiu de discapacitats intel·lectuals i del desenvolupament, compten en l'actualitat amb 128 socis i 60 socis col·laboradors oferint serveis com el Programa d'Atenció Integral per a persones amb
discapacitat intel·lectual majors de 21 anys que estan a l'espera d'atorgament de plaça en centre ocupacional o centre de dia o programes de suport a les famílies, oci i sensibilització social.

CRONOGRAMA

10:45 - RECEPCIÓ de participants al mercat Sant Gregori 11:15 - ENFAIXADA
11:30 - INICI CERCAVILA cap a la plaça de la Llibertat

1ª figura conjunta + 1r ball

11:45 - PARADA al passeig de L’Avinguda al Vedat

2ª figura conjunta + 2n ball

12:00 - FESTROBADA DE NEUS
(Plaça de la Llibertat)

Entrada en plaça 12:12 Benvinguda i parlaments 12:14 Ronda 1

1.- Muixeranga Alginet
2.- Muixeranga La Torrentina junt ADISTO 12:30 Grup de danses Alcalans.

12:35 Ronda 2

1.- Muixeranga Alginet
2.- Muixeranga La Torrentina junt ADISTO 12:45 Grup de danses Alcalans

12:50 Ronda 3

1.- Muixeranga Alginet
2.- Muixeranga La Torrentina junt ADISTO 13:00 Grup de danses Alcalans

13:10 Figura Feminista No Mixta pel 25N.

Dia Internacional per l’eliminació de la Violència contra les dones. 13:20 Pilars de Comiat

13:30 Fandango rodat de germanor 13:45 Foto de Família i Fi de Trobada
13:55 Eixida cap al Mercat de Sant Gregori 14:20 Dinar i comboi
18:00 Fi de Festrobada de Neus

* Ruiz de Lihory 1903: 160. per a la descripció de la xàquera vella, Pitarch 1991-1993

MÉS FOTOS