La falla Sant Valerià presenta el seu llibret sobre fortunes i desgràcies torrentines
La comissió fa un repàs de les diferents ones de pandèmia que hi han sacsejat la ciutat des que es té constància fins l’actual coronavirus
També investiga sobre les vegades que ha tocat els jocs d’atzar a la ciutat
El llibret de la falla Sant Valerià 2022 porta per lema «(Des)afortunats» i centra la seua part d’investigació en els moments de fortuna i infortunis viscuts pels torrentins al llarg de la història. Els articles de Salvador Ciscar i Aitor Sánchez fan un repàs a les diverses pandèmies i epidèmies que han sacsejat la nostra població fins a l’actual de coronavirus. Des de la mortal pesta negra (de la qual no hi ha arxiu documental fidedigne, però va ser letal i va reduir dràsticament la població), passant per les dures ones de la còlera al segle XIX, així com el tifus, la febra groga, etc. En total vora 2.000 morts documentades (entre les que es recullen els 169 morts a causa de la covid-19), per reflexionar sobre l’evolució de la humanitat, «ja que estos períodes de foscor, de pandèmies i d’emergència sanitària creiem superats i que no tornaríem a viure.»- afirmen des de la comissió.
El llibret passa de la foscor a la brillantor de l’alegria amb els moments de fortuna, on es repassen les vegades que els torrentins han sigut agraciats pels jocs d’atzar: «la Grossa», “el niño”, Primitiva, Euromilions, etc. En este apartat es reflecteix com es va transformar en falla el 1r premi de El niño que va caure en la Germandat de la Santa Faç el 1954 i com l’escultor Vicent Pallardó el va rematar amb un home gros en falla per a la Venta Blanca (comissió ja desapareguda).
A la part infantil la falla fa un viatge per la història dels jocs de taula i els seus orígens arran del món, per donar un valor multicultural i integrador de diferents cultures a través del joc. La portada és obra de la dissenyadora i fallera de la comissió, Irene Berjillos i el disseny de Samaruc Solucions Gràfiques. El llibret compta amb diferents portades, colors i textures (or, plata i bronze) per plasmar l’evolució des dels orígens fins a l’actual situació pandèmica.