TORRENT | FALLES

Un bes entre dues falleres reivindica la diversitat LGTBI en les falles

MATILDE CAVA - 01/09/2021

El monument faller s'ha fet viral i ha rebut tot un reconeixement social gràcies a la mostra de les causes socials menys visibles

Les Falles estan a peu de carrer i finalment el monument faller més reivindicatiu de les causes socials ha pogut eixir a la llum després de més d'un any i mig d'incertesa. La falla Cronista Vicent Beguer i Esteve de Torrent ha pogut eixir al carrer a reivindicar com cada any les causes socials menys visibles. Enguany, el monument central de la seua falla gran està protagonitzat per dues falleres fent-se una besada, reivindicant la diversitat del col·lectiu LGTBI en les falles.

Aquesta idea va sorgir de l'artista del monument, Estudi Chuky, que li va proposar a la comissió la realització del bes lèsbic com a projecte central arran de la idea d'una publicació d'una revista anys arrere. L'artista coneix el caràcter de la comissió de visibilitzar els col·lectius minoritaris o les causes socials que menys repercussió tenen i va ser una idea molt ben acceptada per tota la comissió. Un dels cinc presidents de la falla, Fernando Pérez, comenta que tots els ninots representats en el monument gran de la falla són hiperrealistes, ja que estan basats en personatges reals. Per tant, les dues protagonistes d'aqueix bes tenen nom i cognoms i són Mireia Estellés, que va ser fallera d'aquesta comissió des de xicoteta, i Samantha Barrachina.

A més de la diversitat LGTBI en les falles, el monument també posa en la palestra a altres col·lectius poc visibles en el món faller. Un dels seus ninots representa a una Fallera Major major que representa a l'hostalera Mercedes Villa que va dedicar tota la seua vida a treballar i a cuidar dels seus fills i sempre va tenir el somni de ser Fallera Major. “Aquest ninot reflecteix que la fallera representant de la falla pot tenir més de 30 anys”, destaca el president Pérez. Un altre de representant és Sebas Marín, un faller molt conegut, com a Fallera Major. El Langui i Pablo Pineda són uns altres dels ninots de la comissió que reflecteixen a les persones amb alguna discapacitat en el món faller. La campiona paralímpica torrentina, Ruth Aguilar, com a Fallera Major reflectint que les persones en cadires de rodes també té dret a aquest càrrec. “Amb aquesta representació es vol visualitzar els col·lectius amagats, en silenci però que són ací dia a dia i poden ocupar el mateix paper faller que qualsevol altra persona”, explica Fernando Pérez.

Quant a la repercussió mediatica que ha tingut el bes lèsbic, el president de la comissió desenvolupa que no s'esperava que anara a fer-se tan viral. “Sabíem que alguna repercussió anava a tenir però no tota la que ha aconseguit. Que es parlaria sí, perquè les falles són sàtires de la societat i es converteixen en un altre mitjà de comunicació que fa reflexionar a la gent. Ens alegra aquesta repercussió per la visualització que ha tingut els col·lectius que es reflecteixen en el monument”.

“És un orgull que la ciutadania parle dels temes que s'exposa en la falla, a més, de la repercussió que això comporta. Estem molt contents que s'haja superat la repercussió en els mitjans de comunicació i donar una bona notícia i imatge del col·lectiu LGTBI, perquè es parle d'això i es normalitze”, ha dictaminat el president de la comissió fallera Cronista Vicente Beguer i Esteve.

MÉS FOTOS