TORRENT | SOCIETAT

#AraMésQueMai | La història d’ARTIC i el Taller Madre Mazzarello - Amparito Baviera

ELPERIODIC.COM - 06/04/2020

La crisi no ha aconseguit frenar al teixit associatiu. Des de casa, i malgrat les dificultats, les associacions continuen donant vida als nostres municipis i donant resposta a les necessitats del moment. Les associacions de Torrent ARTIC i el Taller Madre Mazzarello - Amparito Baviera han passat a l'acció amb diferents accions per a fer front a la crisi sanitària provocada pel coronavirus. #AraMésQueMai és una iniciativa que persegueix visibilitzar el conjunt d'accions i projectes que les associacions estan realitzant des de l'inici de la crisi.

Des de l'inici de la crisi, el teixit associatiu de la ciutat de Torrent s'ha mobilitzat per a fer front als reptes que planteja el nou escenari. És el cas de l'Associació d'Alcohòlics rehabilitats de Torrent i Comarca (ARTIC), qui ha posat a la disposició dels seus usuaris un telèfon d'assistència, tant per als menors que acudeixen a la Unitat de Prevenció, com per a les persones adultes que fins ara participaven en els tallers i les activitats del seu Centre de Dia. L'equip d’ARTIC està cridant diàriament a les persones beneficiàries i als seus familiars per a “estar al seu costat en aquests moments difícils i oferir-los totes les eines que necessiten per a seguir avant amb el procés de rehabilitació des de casa”, recorda Pilar Escribano. “Fins ara hem realitzat telefonades individuals, però des de la setmana passada també vam realitzar videotelefonades de grup en les quals participen diferents usuaris, no volem que es perda l'esperit de grup i la possibilitat d'intercanviar experiències”.

Així mateix, en el marc del projecte ‘Vestint Il·lusions’, una iniciativa promoguda per ARTIC i el Taller Madre Mazzarello-Amparito Baviera, les persones que participen en el taller estan aprofitant el confinament per a confeccionar estotjos de tela per a un projecte de cooperació educativa amb Amèrica Llatina. De la mateixa manera, les usuàries del Centre de Dia que assisteixen a les classes de costura i confecció continuen elaborant des de casa bufandes de llana i compreses per a les persones refugiades procedents de Síria. Així mateix, s'estan confeccionant vestits, pitets i amanyacs per a bebés, en aquest cas per a altres projectes de cooperació internacional. Per a María Marín, representant d’ARTIC, amb aquestes iniciatives “es persegueix que les persones continuen actives, se senten útils i ocupen el seu temps en activitats amb un impacte positiu”. El projecte ‘Vestint Il·lusions’ ha sigut una de les iniciatives premiades en l'última edició de les Ajudes a Projectes Interassociatius de la Fundació Horta Sud.

Elaboració de monos i mascaretes

ARTIC i el Taller Mare Mazzarello-Amparito Baviera també estan participant en l'elaboració de monos i mascaretes. En aquest cas la iniciativa va partir de les AMPAS de l'Institut Veles e Vents i el Col·legi Antonio Machado de Torrent, que van optar per invertir els diners reservats per a la setmana cultural per a confeccionar mascaretes i monos de protecció. Al projecte es van sumant setmanalment noves associacions i col·lectius de la ciutat, així com persones que compten amb màquines de cosir i estan disposades a col·laborar. Malgrat la dificultat de trobar material, ja s'han confeccionat més de 3.000 mascaretes, així com diverses desenes de monos.

Inmaculada Alabarta, presidenta del Taller Madre Mazzarello - Amparito Baviera, ha assenyalat que ja han aconseguit reunir a més de 50 dones que estan disposades a col·laborar des de casa. “També s'han sumat a la iniciativa les germanes dominiques i salesianes de Torrent, les quals estan elaborant els monos amb tela plastificada”. En aquesta línia, Alabarta també agraeix la col·laboració de la Protecció civil de la ciutat, qui participa en el repartiment del material entre les famílies, així com en l’entrega de les mascaretes i els monos una vegada estan confeccionats. En paraules d'Inmaculada Alabarta, “estem partint-nos la cara amb el material que tenim per a atendre totes les peticions que ens arriben des dels diferents ambulatoris de la ciutat”.

En el cas de les mascaretes, Pilar Escribano, d’ARTIC, recorda que “no es tracta de mascaretes homologades en l’àmbit sanitari, però poden ser una solució per a aquelles persones que no compten amb cap sistema de protecció i hagen d'eixir al carrer per a anar al supermercat, comprar el pa o anar a la farmàcia”. Les mascaretes, que són d'un sol ús, fins al moment s'han repartit entre diferents Centres de Salut de Torrent, l'Hospital General de València, així com diverses residències.

Al costat de les persones majors de la residència La Marxadella

La crisi també ha fet que es reformule el projecte ‘La Memòria dels Sentits’, l'última iniciativa posada en marxa per ARTIC al costat de Solidaritat Torrent i l'Associació de Veïns El Vedat. Premiat també en la 26a edició de les Ajudes a Projectes Interassociatius, aquesta iniciativa persegueix millorar la salut física, mental i el benestar de les persones residents en la residència La Marxadella de Torrent. Davant la impossibilitat de celebrar els tallers que s'havien programat a l'interior de la residència (manualitats, fotografia, exposicions, pel·lícules, jardineria, cuina, ball de saló, vida saludable, etc.), i atés que la majoria de les persones residents es troben aïllades en habitacions individuals, les entitats que coordinen el projecte han plantejat dues noves accions per a fer més suportable el dia a dia d'aquestes persones.

La primera acció consisteix en enviar cartes a les persones que es troben aïllades i que, a conseqüència de les estrictes mesures que s'estan adoptant en les residències, no poden tindre contacte amb els seus familiars. “Volem que sàpien que estem amb elles, que no ens oblidem i que poden comptar amb nosaltres”, recorda María Marín. En aquesta mateixa línia, la segona acció consistiria en enviar contes gravats a les persones residents. Tal com afirma Marín, “ens hem vist obligades a transformar el projecte original a conseqüència de les condicions que estem vivint ara mateix”. Totes dues accions, tant l'enviament de les cartes com la gravació dels contes, estan a l'espera de rebre la validació per part de la direcció de la residència.

Vols unir-te a #AraMésQueMai?

La iniciativa vol fer-se eco de totes aquelles accions que contagien il·lusió, compromís, solidaritat i ganes de canviar el món. Ha arribat l'hora de reconéixer la gran labor que està realitzant el teixit associatiu.

#AraMésQueMai és una iniciativa que està oberta a totes les associacions que vulguen sumar-se. La Fundació Horta Sud posa a disposició el següent correu electrònic: comunicacio@fundaciohortasud.org.

Promoció i visibilització del teixit associatiu

La Fundació Horta Sud ha habilitat la secció #AraMésQueMai en la web, un espai de trobada en el qual es recolliran totes les entrevistes, vídeos i fotos enviades per les associacions. A més, s'obrirà una nova secció en el canal de YouTube de la Fundació en la qual es publicaran tots els vídeos i testimoniatges que es vagen unint a la iniciativa: youtube.com/c/FundacióHortaSud

Així mateix, en les xarxes socials es compartiran totes les entrevistes, vídeos i fotos amb l'etiqueta #AraMésQueMai.

MÉS FOTOS