POLÍTICA

Toni Cantó (Cs): “Hi ha col·legis en la Comunitat Valenciana on no es dóna ni una hora de castellà”

LUCÍA GÓMEZ - 25/04/2019

Toni Cantó (València, 1965) és diputat en el Congrés des de 2011 –primer amb UPyD i després amb Ciutadans-, lloc al qual ha renunciat per a tornar a la seua ciutat natal, on aspira a fer el salt a la Presidència de la Generalitat amb la formació taronja. Actor i polític, compagina totes dues professions des de 2006, quan es va afiliar a un jove Ciutadans que acabava de nàixer. Més tard va passar a formar part de UPyD, partit amb el qual va arribar a ocupar un escó en el Congrés fins a 2015, moment en què va decidir abandonar-ho i tornar al partit d'Albert Rivera.

Ara, després de huit anys a Madrid, Cantó està disposat a ser el pròxim president de la Generalitat. Amb motiu de les eleccions del pròxim diumenge, en elperiodic.com hem parlat amb el candidat de Ciutadans al Consell sobre les propostes del seu partit en la Comunitat, els quatre anys de Govern del Botànic, el conflicte lingüístic, o la televisió pública valenciana.

PREGUNTA. Després de quasi huit anys en el Congrés dels Diputats, es veu vosté al capdavant de la Generalitat?

RESPOSTA. Per descomptat. Si no em vera preparat i no comptara amb els millors en el meu equip, no em presentaria. Des del Congrés he treballat sempre per defensar els interessos dels valencians, i ha sigut un repte molt enriquidor, però mai he ocultat el meu interés per València, és la meua ciutat i m'apassiona. Tenia ganes de tornar especialment després de veure com diferents partits han utilitzat la Comunitat Valenciana i les institucions públiques per al seu propi interés. És hora d'un canvi real en la Comunitat Valenciana, que la convertisca en la millor regió d'Espanya per a viure, treballar, muntar empreses i formar una família.

El CIS de gener mostrava a Ciutadans líder en intenció de vot, però l'última enquesta situa al seu partit en última posició en la Comunitat. Com valora aquestes dades?

Les enquestes són el que són, nosaltres confiem en les urnes, i la realitat és que cada vegada que es dóna veu als espanyols perquè voten, Cs creix. Sobre el CIS, poca credibilitat té ja, sabem els resultats que ofereix: és un barem cuinat per Tezanos, membre del PSOE, i que, casualment, sempre ofereix els millors resultats per a Pedro Sánchez. Quan governe Cs, es canviarà la forma de funcionar del CIS. 

Altres dades també asseguren que l'avançament electoral beneficiarà al PSPV. Creu que Ciutadans eixiria més afavorit si les eleccions se celebraren al maig?

En Cs portàvem mesos reclamant un avançament electoral en la Comunitat Valenciana, davant un Govern del tripartit que estava liquidat. Puig va avançar les eleccions únicament pels seus càlculs electoralistes. El mateix motiu pel qual Oltra es va mostrar en contra. Tots dos van prevaldre els seus interessos partidistes, per damunt del que seria més beneficiós per als valencians. En qualsevol cas, en Cs estem molt contents d'aquest avançament. Suposa un mes menys d'haver d'aguantar a un tripartit sectari i que els valencians puguen triar el canvi que sí que volen. 

Ara mateix en la Comunitat Valenciana hi ha sis partits que segons les enquestes seran els més votats. S'han acabat per sempre el bipartidisme i els governs en solitari?

Sí, tenim clar que els governs de majoria absoluta i de bipartidisme s'han acabat. I ens sembla positiu, d'una banda, perquè la pluralitat de partits suposa un enfortiment de la democràcia de qualsevol país, i, per un altre, perquè quaranta anys de bipartidisme a Espanya han sigut suficients per a demostrar que PP i PSOE són partits del passat, que no solucionen els problemes reals dels ciutadans, i que és necessari donar pas a nous partits que sí que tenim un projecte de futur.

Al fil de l'anterior pregunta, vosté ha assegurat en diverses ocasions que no pactarà amb el PSPV. No ho faria tampoc si els vots dels socialistes li serviren per a ser president o entrar en el Govern?

Insistisc que amb un PSC valencià que està més còmode amb els nacionalistes i populistes que amb partits constitucionalistes, no es pot pactar.

També ha reiterat que no pactarà amb populismes ni d'esquerra ni de dreta. Descarta llavors un “pacte a l'andalusa” amb els suports de Vox?

La solució per a la Comunitat Valenciana serà un pacte a l'andalusa, però liderat per Cs. Jo no puc avançar els suports que donaran els uns o els altres partits, això ha de preguntar-li-ho a ells. El que sí que puc demostrar és que, en sol quatre mesos, Cs ja ha implantat plans de millora en educació a Andalusia, ha baixat els impostos i ha eliminat quiosquets socialistes. I això mateix és el que farem en la Comunitat Valenciana.

Les enquestes situen a Vox com quarta força política en la Comunitat, per davant de Podemos. Com valora l'auge d'aquesta formació de dretes i com creu que afectaria que entrara en Les Corts?

Em permetrà que jo vulga centrar-me en el programa i la situació de Cs. No li farem campanya a altres formacions. Nosaltres estem centrats en el nostre projecte i a demostrar als valencians que, enfront d'un PP corrupte i un tripartit sectari que governa a base d'imposició, som l'alternativa estable i útil per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans, per a crear riquesa i ocupació de qualitat i per a convertir a la Comunitat Valenciana en líder nacional en innovació i desenvolupament.

Alguns valencians consideren que està molt desdibuixada la frontera entre les idees d'Isabel Bonig i les seues. Quina diferència a Ciutadans del PP en la Comunitat Valenciana?

No tenim res que veure. El PP en la Comunitat Valenciana s'ha caracteritzat per una gestió nefasta de l'administració pública, a base de corrupteles i d'irregularitats. Han robat diners públics any rere any, i això és alguna cosa que encara s'associa a la imatge del PP. Precisament Cs és l'alternativa de centre i moderada transparent i neta, que té la lluita contra la corrupció com una de les seues principals línies roges. No tenim cap investigat en les nostres llistes i volem que aqueixa exigència s'impose també en la resta de partits polítics.

Ha aconseguit Ciutadans tirar avant i negociar totes les propostes que tenia arracades durant aquests quatre anys?

En la Comunitat Valenciana, hem aconseguit consensos per a aprovar algunes de les nostres propostes, i no solament per a això, sinó que també hem donat suport a iniciatives d'altres partits que ens han semblat raonables. Ho hem dit sempre, venim a millorar la vida dels valencians, i no mirarem el color polític de qui presenta una mesura si ens sembla útil. D'això es tracta la política. Per això, ens hauria agradat que altres partits també hagueren tingut la mateixa actitud i no hagueren vetat propostes de Cs per pur sectarisme. 

Des del seu partit han definit com a “fracàs” que Pedro Sánchez no haja aconseguit un nou model de finançament autonòmic. Quin seria en la seua opinió el model ideal que beneficiaria a la Comunitat Valenciana?

Un model transparent, just, eficaç, a través del diàleg i consens amb la resta d'autonomies, que garantisca la igualtat d'inversions per cada ciutadà espanyol, independentment d'on residisca. El que no volem és un sistema desigual, que garanteix privilegis de certes autonomies en perjudici d'unes altres.

El conflicte lingüístic és un dels principals eixos de la seua campanya autonòmica. Està el castellà en risc en la Comunitat Valenciana?

El que no volem que estiga en risc és el dret d'estudiar i treballar en qualsevol de les dues llengües cooficials en la Comunitat Valenciana. I no entenem, per tant, que hi haja col·legis on no sé dóna ni una sola hora de castellà en l'etapa infantil per imposició de la Conselleria d'Educació, en mans de Compromís. Tampoc entenem que es posen obstacles lingüístics a treballar en l'Administració. Es tracta d'atraure talent, no d'espantar-ho. El valencià ha de ser un mèrit, però no un requisit imprescindible.

Moltes persones valencianoparlants li dirien que al contrari, la llengua minoritària és el valencià. Per què parla de “imposició lingüística”?

Perquè el conseller d'Educació, Vicent Marzà, s'ha dedicat a imposar un model lingüístic que, per cert, els tribunals li han tombat en diferents ocasions, obligant-lo a fer marxa enrere. També perquè, com hem dit, hi ha col·legis en la Comunitat Valenciana on no es dóna ni una sola hora en castellà. Es parla d'una votació en el Consell Escolar de cada escola, però, la realitat, és que el procés de votació s'ha fet de manera opaca. Quan ho hem demanat a la Conselleria ens ho han ocultat, i no solament a Cs com a partit polític, sinó que el propi Síndic de Greuges, el Defensor del Poble Valencià, ha demanat documentació sobre aquests processos i la Conselleria tampoc li l'ha entregada.

El PPCV aposta per implantar el trilingüisme en Educació i que el castellà siga la llengua vehicular per a evitar la “catalanització”. Vostés també són partidaris d'aquesta mesura?

Nosaltres som partidaris que els pares tinguen total llibertat per a triar la llengua vehicular en la que volen que estudien els seus fills, siga valencià o castellà. Però Cs el que farà és garantir aqueixa llibertat d'elecció que actualment no s'està donant. Dit això, creiem que cal potenciar el coneixement de l'anglés. El que no és normal que en els col·legis valencians es continuen impartint les mateixes hores d'anglés que quan jo estudiava.

Una altra qüestió polèmica respecte al valencià és el requisit lingüístic. Creu que tots els funcionaris de l'Administració pública, Sanitat i Educació haurien de demostrar el seu coneixement de valencià?

El que ha de prevaldre és el talent, la capacitació formativa i l'experiència professional. Si, a més d'això, sap valencià, és un plus, però, què prefereix un ciutadà, que el metge que ha d'operar-lo, siga el millor manejant el bisturí, o que sàpia parlar valencià? 

Vosté s'ha mostrat partidari d'eliminar conselleries com la de Transparència. Per què? Què proposen per a lluitar contra la corrupció?

Proposem una reagrupació de Conselleries i de funcions per a retallar despeses i aconseguir un estalvi de fins a 750 milions que veiem molt més necessari invertir a eliminar barracons i reduir llistes d'espera en sanitat i dependència. Per a lluitar contra la corrupció, tenim un Consell de Transparència (independent de la pròpia Conselleria), una Agència Antifrau, una Intervenció de la Generalitat Valenciana, i uns funcionaris altísimament capacitats per a dur a terme aquesta labor. 

Fa unes setmanes vosté va afirmar que tancaria “TeleCompromís” si arriba al Govern, i fins i tot ha exigit la dimissió de la seua directora, Empar Marco. Què és el que, al seu judici, fa que la televisió siga poc imparcial o no rendible? Obriria una altra televisió pública diferent?

És poc imparcial quan les persones que gestionen aquest mitjà de comunicació han fet campanya de manera pública en xarxes socials per Compromís o, fins i tot, alguns dels seus presentadors han anat en llistes per Compromís en alguns municipis. A més, em consta que, en certes cobertures informatives, s'ha ocultat la meua presència a un acte determinat i s'ha evitat nomenar a Cs. Tampoc és rendible que els mitjans de comunicació públics en la Comunitat Valenciana costen 55 milions d'euros, enfront dels quinze milions de la televisió murciana, o els vint de l'asturiana. I a tot això se suma que la direcció d'À Punt només ha sigut capaç d'ingressar en publicitat un 20 per cent d'el que es preveu en el seu primer any. Per descomptat aquest no és el model de gestió eficient que volem per als mitjans públics, sinó que estiguen despolititzats, que els periodistes treballen amb total llibertat en la seua redacció, i que siguen sostenibles, sense un pressupost i plantilla desorbitats.

No obstant això, hi ha qui li recrimina que haja participat tant en programes de Canal 9 com d'À Punt. Què els diu a aqueixes persones?

Com a càrrec públic de Cs, participe en tots els mitjans de comunicació que em conviden, entenc que són un canal directe per a poder transmetre als ciutadans el nostre projecte i explicar-los el model de Comunitat Valenciana que vol Cs.

La Comunitat Valenciana es troba entre les pitjors valorades respecte a l'atenció de les persones dependents. Quines propostes tenen per a pal·liar aquesta situació?

Entenem la dificultat que travessen les persones i les seues famílies, que no veuen reconeguda a temps la seua condició de dependents i no cobren com els correspon. Mentrestant, veiem duplicitats i quiosquets creats per a la col·locació d'amics del tripartit. Quan *Cs governe, durà a terme un aprimament de l'Administració per a destinar tots aqueixos recursos que hui es balafien a reduir les llistes d'espera en aquesta àrea. 

En les últimes setmanes centenars d'agricultors de tota la Comunitat s'han manifestat per la protecció dels cultius autòctons perquè se senten abandonats pels governs. Què planteja el seu partit per a defensar l'agricultura valenciana?

Implantarem un pla d'innovació, promoció i consum dels productes valencians i farem que el suc de taronja valenciana estiga present en tots els menús escolars. A més, hem comprat huit mil quilos de taronges valencianes per a acompanyar al costat del repartiment d'informació durant la campanya electoral. Només amb això, i amb les fotos dels principals líders de Cs prenent suc, ja hem fet més pel camp valencià que el tripartit en tota la legislatura.

Després de tres anys els treballadors de l'Hospital de Dénia continuen reclamant la seua reversió com ja va ocórrer a Alzira. Què proposa Ciutadans sobre aquest tema?

Abans de res, Cs aposta i defensa la sanitat pública. No obstant això, no tenim cap problema ideològic en què, allí on no arriba el públic, puguen existir altres models per a prestar serveis als ciutadans. Més encara quan s'ha demostrat que aqueixa gestió és sostenible i eficaç i que ofereix un bon servei sanitari. Davant la possibilitat de revertir aquest tipus de model, la qual cosa volem és que no es faça per qüestions d'imposició sectària i ideològica, sinó que existisquen auditories prèvies que demostren per què és necessària aquesta reversió. I a Alzira, es va fer a base d'imposició, i ara, a Dénia, sense cap auditoria tampoc, el mateix Ximo Puig ja ha reconegut que ni tan sols s'ha arribat a un acord amb l'empresa.

Fa escasses setmanes van trobar a Vinaròs el cos de la víctima número 16 de violència de gènere en el que portem d'any. Apostarà Ciutadans per noves mesures per a acabar amb la violència masclista?

Apostem per acabar amb la violència de gènere, i per a això emprarem totes les mesures que siguen necessàries. No farem un pas arrere en qüestions d'igualtat, i no volem que es polititze amb aquest tema, que ha de ser una lluita del conjunt de la societat. Som conscients de què es tracta d'un problema social que cal eradicar. Des de Cs garantirem que les víctimes de violència de gènere tinguen accés a totes les ajudes necessàries, econòmiques i socials, per a eixir d'aqueixa situació.

Quins són els principals objectius que es planteja si aconsegueix la presidència de la Generalitat?

Millorar la qualitat de vida dels valencians i recuperar les llibertats que han anat perdut amb el tripartit. Això ho aconseguirem garantint la llibertat educativa, baixant impostos, afavorint la creació d'ocupació estable i de qualitat, i eliminant despeses supèrflues i quiosquets del PSPV i Compromís.

Aclariment d'aquest mitjà: l'entrevista ha sigut realitzada abans que alguns mitjans hagen publicat la informació sobre Toni Cantó i els presumptes cobraments dels seus treballs d'actes a través d'una societat per a estalviar-se imposats i per això no se li ha preguntat sobre aquest tema.

MÉS FOTOS