elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dur testimoni d'una ucraïnesa a València: “Ahir vaig perdre el contacte amb la meva família, viu a una zona acorralada”

Dur testimoni d'una ucraïnesa a València: “Ahir vaig perdre el contacte amb la meva família, viu a una zona acorralada”
  • Desesperació, angoixa… cada història que recollim dóna compte de l'extrema situació que estan vivint les famílies ucraïneses a qui la vida els ha canviat de la nit al dia

MÉS FOTOS
Dur testimoni d'una ucraïnesa a València: “Ahir vaig perdre el contacte amb la meva família, viu a una zona acorralada” - (foto 2)
Dur testimoni d'una ucraïnesa a València: “Ahir vaig perdre el contacte amb la meva família, viu a una zona acorralada” - (foto 3)

Són molts els casos que estem coneixent aquests dies de famílies ucraïneses trencades per la guerra i d'ucraïnesos residents a Espanya que estan vivint l'angoixa de no saber com està la família. A elperiodic.com hem entrevistat algunes d'aquestes persones i ens expliquen el patiment de no saber com evolucionarà el conflicte, algunes ja han perdut el contacte amb els seus familiars durant un bombardeig. Demanen als països que ajuden Ucraïna a defensar-se i agraeixen la solidaritat i l'afecte que estan rebent per part d'Espanya i del seu entorn.

Sasha Skakalova és ucraïnesa però viu a Castelló des de fa sis anys. El seu testimoni, com el de tants compatriotes, és estremidor. Des d'aquest diumenge que van bombardejar la seua ciutat ha perdut el contacte amb el seu germà i la seua mare: “La meua mare és infermera d'urgències a Ucraïna i ara està obligada a fer servei militar. És la meua preocupació més gran perquè no podem fer res i sé que és allà fora sense poder refugiar-se. Ens comuniquem cada mitja hora per comprovar que està bé i només visc pendent del doble check blau de Whatsapp. Des d'ahir no sé res del meu germà i de la meua mare des d'aquest matí”.

La seua família, que viu a Bucha -a una mitja hora de Kíev i totalment assetjada pels militars- ha intentat que el seu germà de 17 anys ixca del país però temen que el trajecte siga més arriscat que quedar-se on és: “Els meus avis tenen un amaga't sota terra i és allà amb ells. Estan escoltant els trets i les bombes i els russos han destrossat la casa del meu oncle”.

Sasha ens explica, emocionada, com va ser de feliç quan el 2014 Ucraïna va estar a punt d'entrar a la Unió Europea: “Rússia sempre ha volgut les terres ucraïneses i no pararà”, ens diu mentre llança un missatge de suport a la seua família ia tots els ucraïnesos. Sasha va començar a venir fa sis anys a una família d'acollida per l'associació Aniukcas però ara mateix la seua ment està amb la família: “No sóc a Castelló ara mateix, el meu cor és a Ucraïna amb els meus”.

El testimoni de Kateryna Chepil, una jove ucraïnesa de 25 anys que viu des de fa quatre anys amb la seva parella a Castelló, també és desolador: “La meua família viu a les afores de Kíev al costat de l'aeròdrom de Hostomel, zona que han bombardejat i ha estat presa per l'exèrcit rus. Tinc allà tota la meua família, estan envoltats de tancs i senten bombes i trets sense interrupció. Estan refugiats al soterrani d'una casa de manera precària, tant joves com a gent gran i xiquets, i em parteix el cor”.

La família de Kateryna ha decidit quedar-se al país per defensar la llibertat: “No podem sortir del país ni permetre que Rússia ens imposi la seua dictadura comunista. Tenim algunes coses en comú amb Rússia, però som un país independent que no vol viure sota el jou aclaparador del comunisme, Ucraïna no és Rússia”.

Kateryna viu pendent de les notícies i en permanent comunicació amb la seua família: “Em fa por mirar el mòbil per si recibisc un missatge que no desitjaria mai llegir”.

Com Sasha i Kateryna són milers els ucraïnesos que viuen a la Comunitat Valenciana i que estan ixint cada dia al carrer juntament amb el suport de la resta de la població per demanar que acabe el conflicte i que Ucraïna torne a viure en pau.

València acull diverses famílies ucraïneses

La Comunitat Valenciana compta amb importants grups d'ucraïnesos a diferents punts i a la ciutat de València, per exemple, els residents ucraïnesos estan servint d'enllaç per connectar les famílies que volen escapar del país ia institucions com la Creu Roja o el mateix Ajuntament que poden oferir-los acolliment.

A hores d'ara hi ha 90 persones d'Ucraïna que estan en espais d'acollida de la ciutat de València: “Vam començar a rebre fa setmanes quan el govern va començar a reclutar homes i després van venir diverses famílies amb avió i ara que l'espai aeri està tancat segueixen arribant per degoteig amb cotxe”, explica la regidora de Cooperació i Migració, Maite Ibáñez.

També és a València un grup de joves ucraïnesos que estava de viatge per Espanya i en esclatar la guerra les seues famílies els van demanar que s'hi quedaren. Aquests espais d'acollida compta amb ajudes psicològic, traductors i servei de tramitació de documents.

Com ajudar Ucraïna

Són diverses les iniciatives solidàries sorgides a Espanya per ajudar Ucraïna i portar material, menjar i abric a militars i famílies refugiades. Una neix de la Fundació Juntos por la Vida i està enviant periòdicament camions amb material cap a la frontera d'Ucraïna i recull material tant a València com a Castelló.

Pujar