Un terç de la població espanyola preveu un augment dels pagaments en negre amb la nova reforma laboral
Els autònoms, els més reticents a la reforma: el 42% sosté que suposarà un augment de la càrrega de treball, més dificultats de contractació i una reducció de l'oferta de mà d'obra
Espanya té el compromís d'aprovar la reforma laboral abans que finalitze aquest 2021. Durant les darreres setmanes, les negociacions entre Govern, empresaris i sindicats per arribar a un acord que satisfaça les parts implicades han pogut avançar. Tot i això, encara són molts els punts que queden per resoldre, com la temporalitat de l'ocupació, les ETT i la modalitat fix-discontinu o la subcontractació com a eixos més complexos a consensuar.
En aquest context, InfoJobs, la plataforma d'ocupació líder a Espanya, ha preguntat a la població activa espanyola sobre els aspectes principals de la reforma laboral. D'acord amb les dades extretes per InfoJobs, la primera conclusió que s'extreu és l'elevat desconeixement que hi ha entre la població ocupada i desocupada sobre el contingut del decret llei esmentat. Així, només el 7% dels enquestats afirma estar molt informat, mentre que el 43% de la població activa diu estar una mica informada i el 51% restant reconeix estar-ho poc. En aquest sentit, el segment d'edat més jove (16-24%) és el que declara més coneixement (el 64% està informat almenys en part), mentre que el segment amb més desconeixement sobre les mesures de la reforma laboral és el de 35 a 44 anys (gairebé 6 de cada 10 declaren tenir-ne poc o cap coneixement).
Les mesures per reduir la temporalitat, les més ben acollides
Entre els que ostenten més coneixement sobre els principals punts que aborda la reforma del Govern (molt informats i una mica informats), cal destacar que el 77% veu amb bons ulls que es penalitze les empreses que abusen de la rotació dels treballadors temporals. A més, el 62,5% recolza que es regule la contractació indefinida per a les empreses de treball temporal (ETT); i el 62% està a favor que es limite a un 15% els contractes temporals a la seua plantilla, en sectors específics.
Més enllà de la temporalitat, sâobserven diferències significatives per rang d'edat. Així, destaca l'alta acceptació de la fórmula dels ERTE entre els segments més adults (62% en el cas dels enquestats entre 45 i 54 anys i 63% entre els que tenen de 55 a 65).
Pros i contres de la reforma laboral
En ser preguntats sobre quines mesures de la reforma laboral suposaran una millora real per al mercat, el 48% de la població activa creu que l'aplicació reduirà l'ús fraudulent de determinats contractes de treball. De la mateixa manera, un 44% indica que millorarà la protecció laboral dels empleats i reduirà la temporalitat laboral. Finalment, un 42% dels enquestats afirmen que dificultaran l'acomiadament i milloraran les condicions dels treballadors de subcontractes.
Per contra, el 31% de la població activa pensa que augmentarà el pagament a B dels treballadors, i un 29% assegura que augmentarà la càrrega de treball dels empleats i dificultarà la contractació.
Ací també podeu trobar diferències interessants segons el rang d'edat de la població activa. Els més joves (16-24 anys) i, especialment, els més grans (55-65 anys), tenen una percepció més positiva de l'impacte de la reforma laboral, davant del grup de 35 a 44 anys, que és el que menys expectatives de millora real té de la reforma, sobretot pel que fa a totes aquelles mesures relacionades amb laccés a locupació i la formació. Així, per exemple, mentre que el 38% i 41% de la població activa de 16 a 24 anys i de 55 a 65, afirmen respectivament que la reforma fomentarà la formació dels professionals, el percentatge en el cas del grup de 35 a 44 anys és del 26%.
D'altra banda, el segment més jove creu que la reforma laboral repercutirà en un ús dolent dels contractes i en la reducció d'oferta de mà d'obra; i els treballadors de 45 a 54 anys creuen que empitjorarà l estabilitat laboral i augmentarà el tancament d empreses.
Els autònoms, els més reticents a la reforma
Finalment, hi ha diferències importants segons la situació laboral dels enquestats. Els qui tenen un contracte indefinit perceben menys repercussions negatives derivades de la reforma. En canvi, els autònoms consideren que hi haurà més conseqüències negatives, en concret: un augment de la càrrega de treball (42% davant del 25% dels professionals amb contracte indefinit), dificultats de contractació (42% davant del 27% dels empleats amb contracte indefinit i el 29% dels que treballen actualment de manera temporal), un augment del tancament d'empreses (40%), una reducció de l'oferta de mà d'obra (42%) i la destrucció de feina (40%) .