Una tempesta solar podria afectar la Terra aquest 19 de juliol
Aquest fenomen podria afectar els senyals de radi i GPS, que podrien veure com s'interromp el seu senyal
Segons un model de predicció de la NASA, aquest dimarts una tempesta solar podria impactar amb la Terra. Així ho ha anunciat la investigadora Tamitha Skow, qui ha avançat que "un filament amb forma de serp llançat com un gran tempesta solar mentre estava en la zona d'impacte de la Terra".
A més, ha posat data per a la seua arribada a la Terra "a principis del 19 de juliol". Aquest fenomen podria afectar els senyals de radi i GPS, que podrien veure com s'interromp el seu senyal.
Skow ha traslladat que l'orientació de la tempesta "serà difícil de predir", però poden ocórrer condicions de nivell G2 (possiblement G3) si el camp magnètic d'aquesta tempesta està orientat cap al sud". Cosa que significa que estaríem davant una tempesta moderada, segons l'escala que mesura aquests episodis i que va des de l'1 (els més lleus), fins al 5 (els més intensos).
Direct Hit! A snake-like filament launched as a big #solarstorm while in the Earth-strike zone. NASA predicts impact early July 19. Strong #aurora shows possible with this one, deep into mid-latitudes. Amateur #radio & #GPS users expect signal disruptions on Earth's nightside. pic.twitter.com/7FHgS63xiU
— Dr. Tamitha Skov (@TamithaSkov) July 16, 2022
Què és una tempesta solar?
Una tempesta solar, també coneguda com a tempesta geomagnètica, és un episodi de major emissió de vent solar o també d'ejeccions de massa coronal que, quan resulten prou intenses, produeixen alteracions en la magnetosfera de la Terra. D'altra banda, el vent solar és un flux de partícules carregades elèctricament que el Sol emet de manera contínua en totes direccions cap a l'espai. Quan aquest flux és més intens del normal, es generen tempestes solars.
Una ejecció de massa coronal és una espècie d'explosió solar que porta amb si una espectacular ejecció de matèria, més concretament de plasma solar amb propietats magnètiques. El Sol travessa diferents fases, ja que cada 11 anys els seus pols magnètics s'inverteixen i aquest abandona la seua relativa calma per a mostrar-se intensament actiu. És en el pic d'activitat solar o en el màxim solar quan es donen amb més freqüència les ejeccions de massa coronal i també quan més tempestes solars hi ha.