La tempesta elèctrica deixa 1.144 llamps sobre la Comunitat Valenciana
ROSA PIQUER - 15/06/2022L'interior nord de Castelló i València van ser les zones on més descàrregues es van registrar
En la tard-nit del dimarts 14 de juny van caure sobre la Comunitat Valenciana 1.144 llamps, d'ells 255 van ser descàrregues elèctriques procedents de llamps que van impactar a les comarques valencianes, sobretot a l'interior de la província de Castelló i de València, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), la majoria “procedents de tempestes seques o d'escassa precipitació”.
A més dels llamps que van impactar en terra, el sistema també va detectar molta activitat intranube, de llamps que no van arribar a impactar en la superfície, sumant un total d'impactes en terra i les descàrregues intranube de 1144 llamps en la Comunitat Valenciana.
Diversos incendis
A conseqüència de la tempesta elèctrica i de la calor es van avivar diversos incendis forestals en la Comunitat Valenciana entre les Alcubles i Altura, Serra, Estivella, Rosell o el Toro.
Rebentada càlida en diversos punts de Castelló
En diversos punts de la província de Castelló es van produir rebentades càlides. Però, per què succeeixen aquests fenòmens?
Segons explica Catí Meteo, ahir va haver-hi molt d'aire càlid en altura (850 hPa) a causa de l'entrada d'aire saharià i sobre les 16.16 hores es va produir un canvi en superfície amb brises (E) que al costat de la falta d'irradiació solar va fer baixar la temperatura a 23,5 °C.
A 1.500 m (850 hPa) es van registrar 24-25 °C. Per tant va haver-hi una inversió tèrmica en superfície.
De sobte va arribar la tempesta. El règim de brises va parar i va començar a bufar de ponent amb aire molt càlid degut a aquest efecte Foehn (o Föhn). Uns minuts després la situació va ser molt diferent, ja que la temperatura va pujar de 23,5 °C fins a 32,2 °C i la humitat relativa va baixar de 77% fins a 24%.
A més, l'aire sec va descendir a la superfície segons l'adiabàtica seca, que era d'aproximadament 0,98 °C/100 mm. Considerant 25 °C a 1.500 m, l'aire arribaria a l'altitud de Catí (661 m) a 33,2 °C i la temperatura màxima registrada durant el fenomen va ser de 33,3 °C.