El recinte per a macrofestivals de música en Tavernes és incompatible amb el PATIVEL i el PATRICOVA
Sense la documentació legal necessària i malgrat l’estat erosiu del litoral, l’Ajuntament dona llum verda a les obres d’este devastador projecte
Ens trobem ja a principis de juny i després de diverses sol·licituds d’informació dirigides a l’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna per part de la Plataforma Per Una Vall Digna i d’Acció Ecologista-Agró, continuem sense saber l’estat real en què es troba el projecte de celebració de tres macrofestivals de música (Zevra Festival, Iboga Summer Festival i Mediterránea Festival) aquest estiu en el Sector 17 - Marenys A de Tavernes de la Valldigna. A hores d’ara la construcció d’un recinte de vora 180.000 metres quadrats continua sobre la base d’uns suposats permisos d’obra, dels quals desconeixem la finalitat i l’abast, aparentment concedits per l’Ajuntament de Tavernes malgrat que el projecte no compta encara amb les garanties legals pertinents per a una intervenció al litoral de tal envergadura.
Ara, els dubtes sobre la legalitat del projecte han sigut finalment aclarits després que la mateixa Direcció General de Política Territorial i Paisatge en una contundent resposta a un escrit presentat per integrants d’Acció Ecologista-Agró i Per Una Vall Digna considera que:
- “Les úniques actuacions que es podrien desenvolupar a aquests terrenys serien les d’execució de les obres d’urbanització previstes al seu programa d’actuació integrada aprovat amb anterioritat a l’aprovació del PATIVEL; i, en cas de no executar les obres d’urbanització en els termes prescrits, el sòl adquiriria la condició de sòl no urbanitzable de protecció litoral, sent d’aplicació els articles 8 i 9 d’aquesta normativa”.
A més a més, emfatitza que en sòl com este, no urbanitzable i afectat per perillositat d’inundació de nivell 5, estaran prohibides amb caràcter general les activitats que suposen una elevada concentració de persones, com seria el cas dels festivals de música descrits.
Vista la incompatibilitat del projecte dels macrofestivals amb les disposicions del PATIVEL i el PATRICOVA, al plenari d’ahir, dilluns 6 de juny, es decideix traslladar des d’Esquerra de Tavernes i Zeus Grau una sèrie de preguntes al respecte.
En resposta, per una banda, el regidor Josep Llàcer ens ha explicat que les empreses promotores tot i no haver presentat la documentació requerida per llei, han rebut el permís de l’Ajuntament per a realitzar obres en el Sector 17-Marenys A. I, per l’altra, ha constatat que l’Ajuntament no veu incompatibilitat amb el PATIVEL, ni tampoc amb el PATRICOVA al considerar que el sector és urbanitzable segons la disposició addicional 4ª.
Esta rèplica legitima l’execució del PAI de manera legal, cosa que seria, per cert, molt més devastadora per a l’entorn dunar. Però, passa per alt el fet que, citem literalment l’escrit remès per la Direcció General de Política Territorial i Paisatge a Per Una Vall Digna i Acció Ecologista Agró: “Aquesta situació de sòl urbanitzable amb programa d’actuació aprovat respon estrictament a la seua classificació com a terreny transitori segons el PATIVEL, classificació que només habilitaria l’execució de les obres d’urbanització previstes a aquell programa i que en consenqüència impediria qualssevol altres”. L’èmfasi és nostre. De manera que l’únic que es pot fer en eixos terrenys de manera legal, segons la Direcció General de Política Territorial i Paisatge és el PAI aprovat i no cap altra activitat, com ara, recintes per albergar macrofestivals.
Des de la plataforma Per una Valldigna i Acció Ecologista-Agró no entenem com l’Ajuntament de Tavernes de Valldigna pot persistir en donar suport a les empreses promotores dels festivals davant d’un escrit de la Conselleria de Política Territorial Obres Públiques i Mobilitat tan contundent. Perquè una vegada s’haja comès la il·legalitat, la responsabilitat d’afrontar les multes recaurà sobre les arques públiques. És a dir, els diners dels ciutadans i ciutadanes de Tavernes, com ja va passar amb els 81.000 euros que vam haver de pagar en indemnitzacions pel festival Iboga l’any passat.
Resulta contradictori veure com d’un costat l’Ajuntament de Tavernes de Valldigna es veu aigua al coll amb una situació insostenible a la part nord de la seua platja, fruit de decisions errònies del passat i d’altre, propícia activitats que sotmeten l’únic tros de litoral ben conservat que li queda a una pressió excessiva i, sens dubte, innecessària.
Fa quaranta anys a Tavernes de la Valldigna no teníem ni informació ni urgència climàtica, ni tampoc comptàvem amb advertències científiques i legals al respecte. Ara sí. Així que no ens agradaria que d’ací a uns altres quaranta anys tinguérem la certesa que el govern que hi ha ara va ser el que va tornar a obrir la veda a la degradació de l’ecosistema dunar de Tavernes de la Valldigna. Per tant, per una vegada, avancem-nos al desastre.