TAVERNES DE LA VALLDIGNA | MEDI AMBIENT

Naix a Tavernes de la Valldigna la plataforma Per una vall digna, un col·lectiu ciutadà per a la defensa del territori

ELPERIODIC.COM - 08/11/2021

Vora un centenar de persones ens han constituït en una plataforma per fer front a les agressions paisatgístiques i mediambientals que estan tenint lloc en el territori valler

Divendres 29 d’octubre es va celebrar una reunió al Bar Musical de Tavernes de la Valldigna per constituir una nova plataforma en contra de les agressions al territori que estan ocorrent a la zona sud de la platja de Tavernes. El punt de partida de Per una vall digna és el rebuig a la creació d’un espai de vora 150.000m2 d’extensió que serà el contenidor de diferents macrofestivals. No obstant, l’objectiu de la plataforma va més enllà: "Defendrem el medi ambient i el territori per garantir un futur sostenible a la Valldigna. Tanmateix, destaquem que no s’oposem als festivals, sí que volem esdeveniments culturals que donen vida a la zona i dinamitzen l’economia local, però no a costa de la destrucció de l’entorn natural i sempre amb un volum de persones que el nostre municipi pot assumir. El que no volem és que Tavernes es convertisca en l’abocador dels macrofestivals que la resta de poblacions no volen", ressalten a un comunicat.

Una zona del litoral no urbanitzada amb gran biodiversitat

Denuncia l'associació que el recinte per a macrofestivals projectat per l’Ajuntament s’ubicarà en una zona del litoral no urbanitzada, al sud del nucli urbà, en un entorn d’alt valor ecològic. Es tracta d’uns terrenys privats, situats en el Sector 17-Marenys 2A, que estaven inclosos en el Pla d’Actuació Integrada (PAI) del 2002, aprovat en 2007 però mai executat.

És en aquest espai on recentment s’estan portant a terme els treball d’adequació dels terrenys destinats a allotjar el macrofestival internacional Octopus Festival, un esdeveniment massiu amb programació de música hardcore i hardstyle que tindrà lloc en el municipi valler entre el 8 i l’11 de juliol de 2022.Els terrenys elegits per a ubicar l’Octopus Festival i els macrofestivals que vinguen després, es troben al costat d’un espai protegit per la Xarxa Natura 2000, les Dunes de la Safor, declarades Zona d’Especial Conservació  (ZEC) l’octubre de 2020 per la Generalitat Valenciana.

"Les Dunes de la Safor són l’hàbitat de nidificació del corriol camanegre, una au en perill d’extinció protegida junt amb la ZEC. Diverses entitats, entre elles la Generalitat Valenciana han dut a terme programes de preservació i voluntariat ambiental per a protegir el corriol i l’hàbitat en què nia especialment en els mesos d’estiu. A més, els macrofestivals s’ubicaran molt prop d’un altre espai protegit per la Xarxa Natura 2000, la Marjal de la Safor, declarada Zona Especial de Protecció d’Aus (ZEPA).  Per tant considerem que la conselleria de Medi Ambient hauria d’actuar per tal de garantir la protecció dels esmentats espais".

La societat es mobilitza

Un dels altres objectius de la plataforma es denunciar els abusos i agressions al territori que des de fa mesos estan tenint lloc com a conseqüència de la decisió política de facilitar l’organització del macrofestival: "Una decisió que s’ha pres d’esquenes a moltes de les persones propietàries dels terrenys directament afectats i dels adjacents, que no han sigut prèviament informades ni han rebut cap notificació oficial, havent-se hagut d’enterar per la presència de les màquines excavadores. Alguns dels veïns i veïnes han patit destrosses als seus camps i han denunciat danys en camins, canaletes de reg, murs i sèquies. Tanmateix, les màquines han esborrat les fites d’alguns terrenys, fent impossible, en alguns casos, la identificació dels límits de les terres".

Segons l'associació, s’han trobat collites arrencades, canaletes de reg destruïdes i enderrocs amuntonats, evidenciant la inexistència d’una estratègia clara de neteja. S’han fet cremes a hores intempestives i molt a prop de les cases de la gent, alterant la tranquil·litat i la salut de les famílies que hi viuen en la zona. Aquests danys han fet que s’hagen presentat denúncies de manera individual, a les quals es sumaran també les que estem preparant des de la plataforma.

La plataforma està ja treballant al respecte recollint totes les irregularitats amb la intenció de presentar una denúncia col·lectiva. Per una vall digna reclama transparència a l'ajuntament i que seguisquen els procediments legals establerts i no vulneren més els drets d’informació i participació que han de regir els processos de presa de decisions que afecten al medi ambient: "També sol.licitem que es paralitzen les actuacions i que s'avaluen tots els possibles impactes que comportaran els macrofestivals en el paisatge, la biodiversitat i la línia de costa. L’emergència cimàtica ens obliga a pensar en altres models de turisme i oci en què basar el nostre benestar com a societat".

MÉS FOTOS