EDUCACIÓ

Tamarit: “Amb els tallers impartits per psicòlegs acompanyem l’alumnat per a millorar el seu benestar emocional”

ELPERIODIC.COM - 17/01/2023

La consellera comparteix amb l’alumnat de l’IES L’Arabí de l’Alfàs del Pi l’inici dels tallers del programa ‘Som imprescindibles’, que s’imparteixen en tots els instituts valencians

Hi participen vora 110.000 alumnes de 2n i 4t de l’ESO, 3.300 de la Marina Baixa, fins a final de curs

La consellera Raquel Tamarit ha compartit amb l’alumnat de 2n i 4t de l’ESO de l’IES L’Arabí de l’Alfàs del Pi l’inici dels tallers del programa ‘Som imprescindibles’, que impulsa la Conselleria d’Educació, per a empoderar i millorar el benestar emocional de l’alumnat adolescent.

‘Som imprescindibles’ s’activa a les aules amb tallers dissenyats per psicòlegs clínics i s’impartiran durant aquests mesos en els 716 instituts sostinguts amb fons públics. Els tallers compten amb guies específiques per a abordar la salut mental de l’alumnat, així com les maneres d’evitar pensaments i conductes autolesives en l’adolescència.

En aquests tallers, en els quals participen prop de 110.000 alumnes de tot el territori, 3.300 d’ells de la Marina Baixa, s’aporten elements i recursos perquè l’alumnat aprenga a gestionar les seues emocions.

Raquel Tamarit ha destacat que “és un programa més que necessari després de les seqüeles emocionals que ha deixat la pandèmia en la nostra joventut, i per això hem de fer costat a l’alumnat adolescent amb recursos i que siguen conscients que són imprescindibles per a la nostra societat”.

“És l’hora que la societat se centre en la salut mental de la població adolescent i, com a administració educativa, no podem mirar cap a un altre costat. Hem d’actuar, i per això posem en marxa ‘Som imprescindibles’, perquè cap adolescent es quede arrere i augmentar la capacitat del sistema educatiu per a detectar possibles situacions de risc i crear espais on els adolescents puguen autoavaluar-se i expressar-se, i on els professionals de l’educació se senten acompanyats en el procés de detecció de conductes nocives per al nostre alumnat”, hi ha afegit Tamarit.

Tallers dinàmics en tots els instituts

L’eix d’actuació de ‘Som imprescindibles’ es basa en tallers dinàmics impartits per psicòlegs en totes les classes de 2n i 4t de l’ESO del sistema educatiu valencià. Els tallers es complementen amb guies per a aprofundir en el treball socioemocional en les tutories i un tema musical d’empoderament dels joves perquè el facen seu en tots els centres educatius.

Precisament, aquest videoclip té com a protagonistes alumnes de l’IES L’Arabí de l’Alfàs del Pi amb els qui la consellera Raquel Tamarit ha compartit l’inici dels tallers de ‘Som imprescindibles’. Aquest grup també ha sigut l’autor de la lletra que dona sentit al programa amb el treball que ha fet en classe amb el professor de música. Per a aquest tema musical, s’ha comptat amb la música i la veu del grup de música MO’Roots.

Els tallers i les guies d’acompanyament han sigut elaborats per tres psicòlegs clínics: Blanca Gallego, Xavier Sebastián i Antonio Felipe. Cada taller té una durada de 2 hores. Rebran, per tant, aquestes dinàmiques vora 110.000 alumnes adolescents implicats en les dinàmiques. Seran 12.968 alumnes de les comarques de Castelló; 56.738, de les de València, i 40.218, de les d’Alacant.

Hi ha 50 psicòlogues i psicòlegs que cobriran els 716 centres sostinguts amb fons públics que imparteixen 2n i 4t de l’ESO: 88 instituts sostinguts amb fons públics de les comarques de Castelló; 403, de les de València, i 225, de les comarques d’Alacant.

La dinàmica de treball amb l’alumnat durant els tallers permet que se senten protagonistes i que puguen expressar qüestions relacionades amb la salut mental en un context segur i distés, cosa que facilita la detecció d’intencions i necessitats d’acompanyaments individuals.

A continuació, es passa a la fase de treball de les guies, de les quals fan ús el professorat tutor, les persones orientadores, les persones coordinadores d’Igualtat i Convivència i el professorat interessat de cada centre. Els psicòlegs clínics que han elaborat les guies les han concebudes com a material didàctic per al professorat perquè puga aprofundir en la continuïtat dels temes tractats als tallers.

El programa ‘Som imprescindibles’ es durà a terme durant dos cursos. D’aquesta manera, l’alumnat que aquest curs està en 1r i 3r de l’ESO el pròxim curs tindrà també l’acompanyament del programa quan passen respectivament a 2n i a 4t. A més, es pot prorrogar automàticament dos cursos més.

Tots els recursos del programa es poden descarregar en https://ceice.gva.es/va/web/inclusioeducativa/programa-som-imprescindibles.

Actuacions de la Conselleria d’Educació en matèria de salut mental de l’alumnat

Des de fa 7 anys, la Conselleria treballa intensament en el reforç, la reestructuració, l’ampliació de personal especialitzat i la formació del professorat per a donar resposta a reptes socials com la salut mental de l’alumnat.

Així, s’ha reforçat la figura de les persones orientadores als centres educatius i s’han creat unitats de convivència i conducta dins de les unitats educatives d’orientació, conformades per diferents professionals específics i atenent els centres educatius valencians.

També s’ha implementat un protocol de prevenció de conductes autolítiques i de suïcidis, que la Conselleria du a terme amb equips de supervisió en cada centre per a estar-hi alerta.

A més, el nou decret d’igualtat i convivència recentment publicat implementa més accions que reforcen el concepte de centres educatius segurs per a fer front a qüestions d’assetjament i ciberassetjament, abusos o problemes familiars d’una manera integral, perquè són motius que provoquen posteriorment conductes amb anomalies, angoixes i tensions.

A açò cal sumar l’acompanyament i la formació del professorat en qüestions de competència socioemocional, no sols amb cursos des de la xarxa del Cefire, sinó també amb el disseny conjunt amb el Comissionat de Salut Mental de la Generalitat d’itineraris formatius dins de l’aula.