EDUCACIÓ

Tamarit: “La creació del Comité d’Esport Universitari és un pas endavant en l’impuls de l’activitat física entre els universitaris”

ELPERIODIC.COM - 13/02/2023

Esport ha invertit 1,1 milions d’euros en 6 cursos en els campionats autonòmics d’esport universitari, en què participen uns 3.000 estudiants

La consellera Raquel Tamarit ha participat hui en la constitució del Comité d’Esport Universitari valencià. Aquest òrgan, adscrit a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i en el qual participen les 9 universitats públiques i privades del nostre territori, naix amb l’objectiu de coordinar, programar i promoure l’activitat i competició esportiva de les universitats, i amb la competència específica de qualificar les competicions esportives oficials en l’àmbit universitari valencià.

Raquel Tamarit ha destacat que la creació del Comité d’Esport Universitari “és un pas endavant en l’impuls de l’activitat física entre l’alumnat de les universitats, no sols perquè reforça els campionats autonòmics d’esport universitari (CADU), sinó perquè també ajudarà a millorar la coordinació de les polítiques de promoció de la pràctica esportiva entre l’alumnat universitari. És un camí més de construcció de la Comunitat de l’Esport de la mà de l’acompanyament a les i els joves en el foment dels hàbits saludables i la pràctica esportiva”.

En la constitució del Comité d’Esport Universitari valencià també han participat el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López Camps; el rector de la Universitat Politècnica de València, José Capilla, i el director general d’Esport, Josep Miquel Moya; que ocuparan respectivament la presidència i les vicepresidències primera i segona del nou comité, així com les vicerectores i vicerectors de les universitats valencianes amb competències d’esport i les persones titulars dels serveis d’esport de cada universitat.

En aquesta reunió constituent també s’han creat les dues primeres comissions tècniques que integren aquest organisme, el Ple CADU i la comissió d’esportistes d’elit universitaris.

En el Ple CADU es tractaran assumptes relatius a la promoció i al foment de l’esport universitari i especialment a l’organització i gestió del Campionat Autonòmic d’Esport Universitari (CADU), com ara el reglament i sistema de competició, calendari per a cada temporada, equips participants, esports, relacions amb entitats oficials i col·legis arbitrals, funcionament de l’aplicació web CADU i els criteris de sanció en els diferents àmbits de la competició.

El departament de la consellera Tamarit inverteix enguany en l’organització dels CADU un total de 200.000 euros, més del triple del que van rebre les universitats valencianes per organitzar aquesta competició en 2012, últim any en què el consell anterior al Botànic va convocar aquestes ajudes.

Un milió d’euros d’inversió en sis anys en els campionats autonòmics

En els sis últims cursos la Conselleria d’Esport ha destinat al CADU més d’1,1 milions d’euros per a fer possible aquest campionat en el qual van participar l’any passat 2.918 esportistes de 7 universitats valencianes (1.608 homes i 1.310 dones) en 34 esports diferents.

A les universitats valencianes que ja competeixen en el CADU, les cinc públiques (Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat d’Alacant, Universitat Miguel Hernández d’Elx i Universitat Jaume I de Castelló) i les privades Universitat Catòlica de València i Universitat Cardenal Herrera-CEU, se suma enguany la Universitat Europea de València. Les huit, més la Universitat Internacional de València (VIU), integren junt amb la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport el Comité d’Esport Universitari.

Entre els objectius del CADU (https://www.caducv.com/), a més del foment de la pràctica esportiva entre l’estudiantat de les diferents universitats valencianes i potenciar entre els universitaris i les universitàries la igualtat de gènere, està també seleccionar els equips que representen a les universitats valencianes en el Campionat Estatal Universitari, en el qual en l’edició de 2022 les universitats valencianes aconseguiren 127 medalles, 26 d’aquestes, d’or.

Per altra banda, en la comissió tècnica d’esportistes d’elit universitaris es tractaran assumptes relatius a l’accés a la universitat i a la tutorització acadèmica als estudiants amb necessitats específiques de suport educatiu amb la finalitat de potenciar i establir mesures que afavorisquen la conciliació de la vida universitària amb l’esportiva, per a fomentar la continuïtat de la formació universitària d’esportistes d’alt nivell i alta competició.

Una mitjana de 300 persones per curs ha accedit en els últims tres anys al sistema públic universitari valencià via el contingent de reserva per a esportistes d’elit, amb la qual cosa s’estima que les universitats valencianes públiques i privades compten actualment, entre el seu alumnat, amb més de 1.500 esportistes d’elit.

En aquest sentit, cal recordar que la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport va posar en marxa ara fa un any justament el programa ‘PROAD CV’, un servei d’atenció als esportistes d’elit que ofereix l’orientació psicosocial i laboral adient per a afavorir la integració en la societat dels nostres esportistes que finalitzen la seua carrera esportiva, i també l’acompanyament a aquells i aquelles esportistes professionals perquè puguen compaginar la trajectòria esportiva amb la formació acadèmica que els permeta integrar-se en el mercat laboral quan finalitzen l’etapa esportiva.

A través del ‘PROAD’ (https://proadcomunitatvalenciana.es/), Esport de la Generalitat ja dona suport, assessorament i consultoria per part d’equips especialitzats a un total de 148 esportistes d’elit que cursen estudis universitaris: 42, de les comarques d’Alacant; 21, de les de Castelló, i 85, de les de València.



Rafel Montaner

MÉS FOTOS