La supervivència de tot un sector en joc: el cas del xicotet comerç
Els missatges reclamant mesures urgents no cessen, tot per a garantir la seua supervivència
La supervivència de tot un sector està en joc. El xicotet comerç de la Comunitat Valenciana travessa hores crítiques malgrat els grans esforços realitzats durant el confinament, quan es van convertir en una alternativa segura per a molts ciutadans.
Es calcula que al voltant del 20% dels xicotets establiments hauran de tancar després d'aquesta crisi, unes xifres que recolzen les nombroses peticions que s'estan realitzant des de Confecomerç perquè s'adopten mesures de caràcter urgent en matèria de suport fiscal i financer.
Entre elles, per exemple, ajornaments i exoneracions d'impostos, bonificacions fiscals, agilitat en la tramitació d'ajudes i subvencions dirigides al xicotet comerç, liberalització de partides pressupostàries destinades a obres/serveis que no s'hagen executat o no es vagen a poder executar, garantir la no pujada d'impostos.
“La pandèmia ha donat visibilitat al treball essencial que exerceix el xicotet comerç” i també “ha permés reflexionar sobre quin hauria sigut dels ciutadans sense l'existència d'un comerç de proximitat, que ha estat en primera línia, proveint a tota la població de productes, bàsics i necessaris, tenint una enorme transcendència per la seua contribució social, a més de l'econòmica i laboral” ha defensat el president de Confecomerç en la seua intervenció en les Corts Valencianes.
Ho ha fet a més, postulant al xicotet comerç com a “sector estratègic i per tant un interlocutor, necessari i imprescindible, en la Comissió de Reconstrucció de les Corts, l'objecte de la qual és pal·liar els efectes provocats per la Covid-19”.
Així mateix, Torres ha destacat la necessitat de posar en relleu el sector del xicotet comerç, sent aquest un dels principals líders, en creació i manteniment de l'ocupació. En aquest sentit, el president de Confecomerç CV ha aportat dades sobre la importància que ha tingut el comerç en l'última crisi: el 23,8% dels ocupats en aquest aquest sector era per compte propi en 2018 (aquesta xifra va arribar a fregar el 30% en el 2013) enfront del 16% per al conjunt de l'economia.
Altres mesures
Referent a les mesures que sol·licita el sector, a més de les ja comentades, es troben unes altres de caràcter laboral, formativa i de gestió com són la flexibilització i continuïtat dels ERTES sent gradual la incorporació dels treballadors en funció de l'activitat, digitalització del sector, afavorir el relleu generacional, facilitar l'emprenedoria.
Així com, aquelles mesures d'erradicació de la competència deslleial i venda il·legal (perseguir el frau i l'economia submergida i promoure campanyes de conscienciació per al consumidor), mesures d'incentiu comercial (campanyes de promoció del consum-plans renove, incentivar les compres en el xicotet comerç, campanya autonòmica per a potenciar el comerç de proximitat).
Finalment, també proposen impulsar mesures legislatives fonamentalment en matèria d'arrendaments comercials, canvie legislació de rebaixes, entre altres.
Cal recordar, que el xicotet comerç contribueix al teixit productiu de la Comunitat amb més de 210.000 ocupacions directes, injectant al sistema més de 4.000 milions d'euros en salaris i prop de 1.200 milions d'euros en inversió, movent un volum de negoci de més de 24.000 milions d'euros.