ECONOMIA I NEGOCI

Els supermercats espanyols, els que menys trencament d'estoc pateixen durant el confinament

ELPERIODIC.COM - 21/05/2020

“El nostre país compta amb una de les distribucions alimentàries més eficients del món” senyala el director general de AECOC, José María Bonmatí.

El decret de l'estat d'alarma va portar amb si certa histèria col·lectiva per por del desproveïment dels supermercats. Les grans cues a les portes de les botigues d'aliments i els carros de la compra replets de menjar i altres utensilis, es van convertir en la imatge que millor defineix el primer tram de la pandèmia del coronavirus a Espanya.

Aqueixa necessitat de proveïment massiu va obligar les cadenes de distribució a doblegar esforços per a atendre tota la demanda que va créixer a ritmes poc vistos anteriorment. Un *sobresfuerzo que, segons les primeres dades, ha donat els seus fruits: La distribució espanyola registra els millors ràtios europeus de disponibilitat de productes a les botigues durant el *COVID-19.

Així queda recollit en el Baròmetre ÓSSA, impulsat per AECOC en col·laboració amb Nielsen per a analitzar quina va ser la resposta de la cadena agroalimentària al gran increment de la demanda i l'acaparament de productes bàsics registrat durant les primeres setmanes de la crisi del COVID-19.

En aquest informe queda reflectit que 92,8% de les vegades que els consumidors espanyols van ser al supermercat el mes de març van trobar el producte que buscaven. A més, en el detall diari, s'assenyala el 13 de març -el divendres anterior a l'inici del confinament- com el dia de major demanda, amb un creixement del 179% en les vendes dels distribuïdors.

Durant aqueix cap de setmana, la disponibilitat de productes va baixar fins al 90% -a conseqüència de les compres d'acaparament per part de la població- per a remuntar en els dies posteriors i estabilitzar-se prop del 93% durant les següents setmanes.

“La reposada de tota la cadena durant els moments de màxima tensió de la demanda demostren que el nostre país compta amb una de les distribucions alimentàries més eficients del món, gràcies a un model de proximitat que ha sigut capaç de mantindre un proveïment continuat fins i tot quan la freqüència de reposició ha augmentat”, assenyala el director general de AECOC, José María Bonmatí.

Resposta del retail internacional

Aquestes dades situen a la distribució espanyola com la que millor ha respost a l'increment de la demanda a Europa durant el mes de març. I és que, si el “fora d'estoc” a Espanya es va situar al voltant del 7%, països com Itàlia i Bèlgica van registrar pics de quasi el 12%, mentre que a França la falta de productes en els lineals va arribar a fregar el 18% en els primers dies de confinament, segons la comparativa amb els baròmetres internacionals de Nielsen.

La distribució espanyola també ix airosa en la seua comparació amb les potències mundials del retail, amb una evolució de l'índex molt similar a la del Canadà durant tota la crisi i una resposta molt millor a la de, per exemple, Austràlia, que va arribar al 20% de falta d'estoc en els primers dies del confinament decretat al país.