SUECA | SOCIETAT

Sueca celebra les XV Jornades Socioeducatives centrades en la Família, Escola, Convivència i Violència

ELPERIODIC.COM - 20/05/2024

El Centre Municipal Bernat i Baldoví ha acollit la XV edició de les Jornades Socioeducatives de Sueca, enguany centrades en els conceptes de Família, Escola, Convivència i Violència. L'activitat està organitzada per l'Ajuntament, a través de la Regidoria d'Educació i el Gabinet Psicopedagògic Municipal. En esta ocasió, la Taula Redona que s'ha oferit als assistents, ha comptat amb la participació de dos referents en la matèria, com són Gonzalo Musitu Ochoa, catedràtic emèrit de Psicologia Social de la Família de la Universitat Pablo Olavide, de Sevilla, qui ja va estar a Sueca en 1989 i en 1993, este últim any supervisant la investigació coordinada per Carles Vendrell, coordinador del Gabinet Psicopedagògic Municipal, sobre la problemàtica del consum de drogues a Sueca que va donar com a resultat el I Pla Municipal de Prevenció de Drogodependències i la posterior creació de la Unitat de Prevenció Comunitària, actual UPCA, a l'Ajuntament de Sueca; i Carlos Arango Calad, professor emèrit de Psicologia Comunitària de la Universitat de la Vall de Cali (Colòmbia), Màster en Psicologia Comunitària i Doctorat en Psicologia Social i de les Organitzacions en la Universitat de València. Com a moderador ha exercit el regidor d'Educació, Joan Carles Vázquez, qui ha mostrat la seua satisfacció per la qualitat dels ponents “en un jornada que posa l'accent en un problema molt important de la nostra societat actual com és la violència i la crispació, especialment entre els joves, i que desgraciadament arriba a les aules. És vital escoltar els professionals per a transmetre els seus coneixements al professorat i a tots els assistents. Per a mi, com a regidor d'Educació, és un orgull ser ací i comprovar, a més, que estes Jornades, que suposen molt esforç d'organització, tornen a ser un èxit”.

El coordinador del gabinet Psicopedagògic Municipal, Carles Vendrell, ha explicat que, una vegada més, han triat a professionals de gran rellevància en els temes que es tracten, “vaig pensar en dos persones molt concretes, experts a nivell internacional i que compten amb una dilatada experiència. Estic convençut que els assistents gaudiran moltíssim amb la ponència”. Per la seua part, Gonzalo Musitu Ochoa, catedràtic emèrit de Psicologia Social de la Família, ha assenyalat que la seua intervenció se centra en unir tots els escenaris, família, escola, convivència i violència, “per a poder explicar, des d'eixa perspectiva, la violència escolar i la social. El problema comença en la família, després continua a l'escola i després en la comunitat; una realitat que, no sé per quina raó, s'omet amb facilitat. Els professionals, davant esta percepció de la realitat, se senten molt decebuts perquè, per a poder intervindre, necessàriament s'ha d'acudir a eixe escenari, cal cridar a la família abans que al xiquet, que és un mer portador”.

L'altre ponent de la Jornada, el professor emèrit de Psicologia Comunitària, Carlos Arango Calad, ha explicat que el fonamental és, “a més de compartir les experiències que porte des de Colòmbia, recordar els principis fonamentals de la convivència, reflexionar sobre quines són les dificultats que tenim per a aconseguir eixa aspiració de construir comunitat, de poder resoldre els problemes entre tots, que ens fem responsables de construir una realitat que valga la pena ser viscuda”.

Les Jornades Socioeducatives de Sueca, amb inscripció gratuïta, estan dirigides al professorat dels centres educatius, psicòlegs, orientadors, pares i mares de l'alumnat i, en general, a totes les persones interessades en el món de l'Educació. Organitzades per la Regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Sueca i el Gabinet Psicopedagògic Municipal, han comptat amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana, la Red Colombiana de Psicología Comunitaria; la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura; l'Associació de Pares d'Autisme de Sueca (APASU); i l'Associació d'Inspectors d'Educació del País Valencià.