elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament de Sueca adquireix la totalitat del conjunt patrimonial dels Molins de la Vila

L'Ajuntament de Sueca adquireix la totalitat del conjunt patrimonial dels Molins de la Vila
    MÉS FOTOS
    L'Ajuntament de Sueca adquireix la totalitat del conjunt patrimonial dels Molins de la Vila - (foto 2)

    L’Ajuntament de Sueca ja és el propietari de tot el conjunt patrimonial dels Molins de la Vila. Este dijous, a la sala de juntes del consistori, s'ha procedit a signar l’acord de compra-venda de la part del conjunt que quedava encara en mans de la família propietària originàriament. L’alcaldessa, Raquel Tamarit, i Francisco Ruiz de la Torre, en representació de la família Gómez-Trenor, han rubricat el document en presència del notari, Jaime Cuesta, i la secretaria general de l’Ajuntament, Maria Consuelo de Sales. En la reunió va estar present també Salvador Campillo, primer tinent d'alcalde i regidor d'Agricultura, qui va conduir la negociació de la compra del conjunt en l'anterior legislatura.

    Els Molins de la Vila van ser adquirits per l'administració local en maig de 2015. Això no obstant, quedava pendent l'adquisició d'un immoble perquè tot el conjunt al complet passara a convertir-se en propietat municipal. Es tracta d'un edifici de 458 m2 que llinda al nord amb amb els antics llavadors públics coneguts com les basses; al sud amb el molí fariner; a l'est amb la Biblioteca Municipal, i en part amb el carreró públic que conduïa als antics llavador, i a l'oest amb la séquia major. El consistori ha adquirit l'immoble per un import de 80.000 euros.

    L'alcaldessa de Sueca va mostrar-se molt satisfeta per l'acord arribat. “Açò representa una magnífica notícia per a Sueca. L'adquisició d'este immoble tanca el cercle que va començar el meu antecessor en l'alcaldia, Salvador Campillo, que va ser qui va encapçalar esta iniciativa de la compra dels Molins de la Vila” ha apuntat Tamarit.

    L'alcaldessa ha explicat que l'acord va ser senzill, però la compra estava lligada a un préstec i no s'ha pogut realitzar fins que este no ha sigut efectiu. La màxima autoritat local ha valorat molt positivament este acord “atés que ajudarà a obrir places en l'entorn dels molins, convertint este indret en un enclavament únic a casa nostra”.

    Francisco Ruiz, ha explicat com de complicat ha estat prendre la decisió de la venda de tot el conjunt sobretot pel significat sentimental i emocional de l'edifici per a la família. “Este conjunt és un autèntic tresor. El que hi ha allà dins és fruit de molt d'esforç, d'una família treballadora valenciana. El nostre desig és que estos molins tinguen molta vida, altres 100 o 200 anys almenys” ha  afegit.

    Un tresor patrimonial testimoni de la industrialització del sector agrari valencià

    Este conjunt d’edificis i instal·lacions, d’un grandíssim valor patrimonial, la construcció dels quals data de 1906-1907, constituïxen un bé de gran rellevància local.

    L'Ajuntament treballa, des de finals del passat 2017, en la primera fase  de la restauració i rehabilitació del també conegut com Molí del Passiego. Amb esta primera obra, Sueca comença el camí cap a la recuperació arquitectònica del conjunt patrimonial únic que alberga la capital arrossera.

    Les obres tenen un finançament de vora 342.500 euros, que es costejaran amb els diners que la família Gómez-Trenor va donar al consistori suecà amb la finalitat d'iniciar els treballs de conservació. Això no obstant, els treballs de la primera fase del projecte de restauració han estat subvencionats per la Diputació de València i el Patronat Provincial de Turisme, València Turisme. Hores d'ara, el consistori treballa ja en el projecte de la segona fase que es troba en fase de contractació.

    Pujar