SUECA | CULTURA I ESPECTACLES

Arranca el MIM de Sueca per a parlar-nos solament amb el moviment

ELPERIODIC.COM - 19/09/2018

Del 19 al 23 de setembre Sueca es converteix en l'escenari més gran del teatre gestual

Aquest dimecres alça el teló a Sueca un dels tres festivals de teatre gestual més importants d'Europa. Parlem de la Mostra Internacional de Mim a Sueca (MIM), que celebra del 19 al 23 de setembre el seu 29ª edició, articulada sota el lema 'El moviment que parla'. Més de vint espectacles per a tot tipus de públics, mescles de disciplines i espais oberts i amb plats tan forts per a aquesta edició com l'estrena en terres valencianes de l'últim muntatge dels argentins Poyo Rojo, l'actuació de la ballarina Sol Picó, o la versió del Théâtre du Mouviment sobre l'universal de Lorca, 'Alba'.

Però, Què és el MIM? La Mostra Internacional de Mim a Sueca (MIM) és el festival dedicat específicament a exhibir espectacles de teatre de sala i de teatre de carrer en els quals el gest, la gestualitat, el mim, el cos i el moviment dels intèrprets són el principal element artístic de l'espectacle i el més important canal comunicatiu amb el públic. Els espectacles es realitzen tant en espais tancats com en les places i carrers de Sueca.

Una cita molt esperada ja que es tracta d'un festival de gran prestigi: 28 edicions realitzades, més de 400 companyies, 1.300 representacions i mig milió d'espectadors. Són les xifres d'aquesta mostra que intenta abastir, any rere any, totes les possibilitats escèniques que ofereix el teatre gestual.

Des de revisions del teatre pantomímic grecollatí, la pantomima francesa del XVIII, commedia dell'art, treballs de clowns, fins a les propostes més innovadores, avantguardistes, originals i contemporànies de companyies de teatre nacionals i internacionals. Espectacles en què no es perceben els límits entre la dansa i el teatre, performances plasticoescèniques, propostes teatrals amb tècniques circenses, etc. Tot ells combinant el vessant per al gran públic i un interessant programa pedagògic.

El festival, que des de fa 28 anys es realitza al llarg de la tercera setmana de setembre, està organitzat per l'Ajuntament de Sueca, Conselleria d'Educació, Cultura i Esport i la Fundació Bancaixa.

El cos i el moviment, protagonistes del MIM

Aquesta nova edició, sota el lema 'El moviment que parla', pretén enaltir el cos i denunciar els seus obstacles i tabús, tot açò denunciant temes d'actualitat com les fronteres i els refugiats, com el que presentarà el Col·lectiu Glovo en Mapes; també el masclisme mitjançant la proposta de Sonda Teatral en XX; l'explotació laboral, tema que abordarà l'espectacle musical de circ contemporani Lurrak o l'homosexualitat, fil conductor de Poyo Rojo.

La proposta d'aquesta companyia argentina és un dels plats forts d'aquesta nova edició i ens portarà una mescla de dansa, acrobàcies i clown. Així mateix, la companyia basca Ertza planteja en Meeting Point -Premi MAX 2018 al Millor Espectacle de Calle- qüestiones sobre les contradiccions humanes i socials que conviden al públic, d'una forma lúdica, a prendre una posició activa enfront del que està veient.

També passarà per sueca la prestigiosa companyia anglesa Gandini Juggling: Smashed, que representarà mitjançant malabars les complexes relacions humanes. Per la seua banda, la guardonada Fresa Teatre -tres Premis MAX- presenta el seu Look at em, working progress que convida a nou espectadors a mirar-se als ulls uns als altres i endinsar-se a l'interior de l'altra persona més enllà del seu aspecte físic.

I una reflexió en clau de dansa sobre l'ego i l'adoctrinament social és el que balla Mou Dansa en La Siesta. La solidaritat i tolerància són els valors que Comediants La Peonza realça en Cirque déjà vu. Art, participació social i inserció laboral defineixen als sevillans Dansa Mobile -Premi Max de Caràcter Social- que arriben al MIM amb el seu últim muntatge, vane, reconegut amb el premi LORCA al Millor Espectacle, Millor Ballarí i Millor Coreografia.

I una altra de les propostes, entre moltes altres, que posen el seu focus d'atenció en temes de l'actualitat, com per exemple les llibertats individuals, és Alba, que la companyia Théâtre porta mouvement estrenarà en el MIM. Una adaptació lliure de l'obra La casa de Bernarda Alba de Lorca feta de cossos, gestos i moviments i que és un altre dels plats forts d'aquesta nova edició.

MÉS FOTOS