4 alumnes de l'IES Joan Fuster de Sueca guanyen el segon premi de física en la XVIII Fira-Concurs Experimenta
El municipi de Sueca està d'enhorabona. Un grup d'alumnes de l'institut Joan Fuster ha aconseguit el segon premi en la Fira-Concurs Experimenta, una iniciativa de la facultat de Física de la Universitat de València que té per objectiu convertir a l'alumnat d'ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà en protagonistes actius i creatius, i en divulgadors de la ciència. Kevin Moreno, Pablo Escrivà, Aleix Ortells i Joaquim Piqueres, estudiants de segon de batxillerat, van convéncer al jurat amb el seu projecte basat en un accelerador circular de macropartícules, realitzat majoritàriament amb material reciclat, amb la finalitat de complir amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) recollits en l'agenda 2030.
El Museu de les Ciències de València va ser el lloc triat, el passat dia 2, per a acollir la XVIII edició d'esta fira, oberta al públic, en la qual els quatre alumnes de Sueca han aconseguit proclamar-se subcampions en la categoria d'Experiments i Demostracions, posant en relleu les relacions entre els fenòmens naturals i les aplicacions tecnològiques, i explicant els principis físics en què es fonamenten.
Com expliquen des de l'IES Joan Fuster, el projecte premiat va nàixer com a activitat en les I Jornades STEM, celebrades el mes de febrer passat, una iniciativa per a impulsar l'estudi i divulgació de les matèries de Ciències, Tecnologies, Enginyeries i Matemàtiques. A més dels quatre alumnes premiats, han intervingut en el projecte els alumnes Àlex Carbonell i Vicent Martí, junt a les tutores, Eva María Pérez i Gema Encarnación Andrés, i amb la col·laboració del professor en pràctiques, Salvador Gómez.
“Es tracta d'un projecte realitzat majoritàriament amb material reciclat, amb la finalitat de complir amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) recollits en l'agenda 2030, disminuint així els costos econòmics gràcies a la reutilització dels materials”, expliquen des de l'institut. Era la primera ocasió en què el centre es presentava a esta fira, la més important de quantes se celebren a la Comunitat Valenciana sobre estes matèries. “Estem molt contentes perquè els alumnes han sigut els autèntics protagonistes del projecte que ha resultat guanyador. Han sigut els encarregats de dissenyar tot el procés i han aprés molt en el seu desenvolupament. Ara, per haver obtingut este premi, han sigut convidats a participar en la fira Expociència 2023, que se celebrarà al Campus Científic de la Universitat de València, i en la qual es dedicarà un apartat específic als projectes premiats en la Fira-Concurs Experimenta. Així mateix, altres fires científiques s'han fet eco també del projecte i han convidat als nostres alumnes a participar”, ha assenyalat Eva María Pérez, professora de l'institut Joan Fuster i tutora dels alumnes premiats, qui ha explicat també que, ara, se li aplicaran algunes millores al projecte guanyador abans de presentar-lo de nou en Expociència 2023, encara que, l'objectiu últim d'este projecte “és portar-lo dins de les pròpies aules de l'institut, perquè els creadors puguen explicar-lo als seus companys”.
Finalment, des de l'organització de la Fira-Concurs Experimenta, han indicat que els vídeos explicatius gravats per l'alumnat i els materials annexos es publicaran com a material docent i de divulgació en internet, per a difondre el treball dels centres i per a animar a altres grups a fer experiments i a gaudir de la ciència en primera persona.