Stop al foc: claus per a evitar incendis forestals en la Comunitat Valenciana
112CV i Generalitat informen diàriament del nivell de preemergència per risc d'incendis
L'inici de l'estiu planteja la necessitat de planificar i prevenir els incendis forestals. En la Comunitat Valenciana, el Pla de lluita contra incendis forestals previst per a l'estiu de 2021 comptarà amb un pressupost de 89 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment d'un 10% respecte a l'any passat.
Aquest dispositiu està integrat per 56 unitats de bombers forestals de la Generalitat (280 bombers i bomberes), 45 autobombes, 9 helicòpters (2 de coordinació i 7 d'extinció), 9 avions (7 de càrrega en terra i 2 amfibis).
A aquests se sumen els mitjans de prevenció de la Conselleria d'Agricultura i Transició Ecològica i els efectius dels tres consorcis provincials de bombers, les brigades de la Diputació de València, personal de la UME, Guàrdia Civil i policies locals dels diferents ajuntaments, així com la Policia de la Generalitat.
Un incendi forestal ocorre quan el foc es propaga sense control sobre el terreny forestal, i afecta a la vegetació que no estava destinada a cremar-se. A més, constitueixen un greu problema en l'arc mediterrani, creant a vegades situacions de greu risc i catàstrofe amb les conseqüents repercussions negatives sobre el medi ambient.
Per a pal·liar i evitar aquestes situacions, la Generalitat Valenciana ha desenvolupat el Pla Especial enfront del Risc d'Incendis Forestals (Decret 163/1998), que contempla tant les actuacions en emergències produïdes pels incendis com les actuacions en situacions de preemergència. Aquestes últimes s'estableixen en el Pla de Vigilància Preventiva, que es concreta anualment i constitueix un dels annexos del Pla Especial.
Amb l'objectiu de prevenir els incendis en zones forestals, 112 Comunitat Valenciana comunica quines mesures adoptar per a prevenir-los i com actuar si hi ha un incendi forestal:
- Mesures preventives en les zones forestals i en una franja al voltant de 500 m
- No llançar fòsfors, burilles ni encendre foc per a cuinar fora dels llocs preparats i autoritzats a aquest efecte.
- Únicament es pot fer foc en les zones habilitades i autoritzades (paellers).
- Els dies de preemergència de nivell 3, està prohibit fer qualsevol tipus de foc.
- No depositar fems o qualsevol altre tipus de deixalla.
- No usar coets, petards o similars i qualsevol altre artefacte que continga foc.
- Amb caràcter general queda prohibida la crema de restes agrícoles o forestals des de el 1 de juliol al 30 de setembre, si bé en funció del risc de cada any aquest període pot ser ampliat.
- Quan el nivell de preemergència per incendis forestals es declare nivell 3, queden prohibides totes les cremes de restes agrícoles i forestals, encara que tingues autorització de crema.
- Si ja has començat a cremar i canvies les condicions de vent, és obligatori finalitzar la crema. No t'arrisques i apaga el foc com més prompte millor.
- Tingues en compte que qualsevol activitat que requerisca la utilització de foc, entranya un risc i és susceptible de provocar un incendi forestal. Si prens les mesures de prevenció adequades, el risc es redueix considerablement.
Durant l'incendi forestal:
- Si et trobes en una casa en la muntanya i el foc s'acosta a ella impedint la teua fugida:
- Si tens mànegues, deixa-les obertes i dirigides cap a la teulada.
- Tanca les portes, finestres i persianes. Despenja les cortines.
- Roman a la casa, és el lloc més segur, si et veus obligat a eixir cobreix-te la major part de la pell per a protegir-te de la calor radiant. Posa't roba de cotó i que cobrisca tota la superfície del cos. Banya la roba amb aigua.
- Desconnecta qualsevol subministrament de combustible (gas, gas-oil,...)
- Roman atent a les recomanacions de les autoritats, recorda que pot fallar la llum, disposa d'algun mitjà per a mantenir-te comunicat i rebre informació (ràdio, telèfon).
Si et trobes en un cotxe i et veus envoltat pel foc:
- No conduïsques a cegues a través del fum dens, encén els fars i els intermitents.
- Si et veus obligat a parar, cerca un lloc per a detenir-te on el sòl estiga net de vegetació i detingues el motor.
- Tanca les finestretes i punts de ventilació i tira't al sòl del cotxe.
- Si has d'eixir, procura que la major part de la teua pell estiga coberta.
Si camines a peu per la muntanya i hi ha un incendi en les proximitats:
- Intenta allunyar-te de l'incendi, tracta de passar a zona ja cremada pels laterals, apartant-te de la zona per on avança el foc, cercant vessant a baix la cua de l'incendi.
- Si el foc t'envolta, tracta de romandre en terreny sense vegetació o ja cremat.
- No córregues vessant a dalt llevat que sàpies que existeix un lloc segur.
- No intentes creuar les flames, llevat que veges clarament el que hi ha darrere d'elles.
- Si et veus voltat intenta protegir-te de la radiació, tirant-te al sòl darrere d'una gran roca, un tronc o una depressió, cobrint-te amb terra o arena; refugia't en clots o rierols; evita depòsits elevats d'aigua que es calfaran per l'incendi.
Mesures d'autoprotecció en urbanitzacions:
- A la urbanització:
- S'han de mantenir els vials, les zones d'accés i les cunetes netes de vegetació seca.
- Els carrers, cases i vies d'accés han d'estar ben senyalitzats per a facilitar la identificació i la localització en cas de sinistre.
- Senyalitzar els punts d'aigua disponibles.
- És important disposar d'una xarxa d'hidrants perimetrals homologats i es garantirà el subministrament d'aigua per a la seua utilització. Aquests hidrants estaran degudament senyalitzats.
- Ha d'haver-hi una franja de 25 metres d'amplària separant la zona edificada de la forestal, permanentment lliure de vegetació baixa i arbustiva, i en el seu cas amb l'estrat arbori fortament aclarit i podat fins a 2/3 d'altura total de cada arbre, així com un camí perimetral de 5 metres d'amplària.
- Els camins d'accés i les seues cunetes hauran de mantenir-se lliures de vegetació, i a més disposaran d'una franja de protecció de 10 metres d'amplària, a cada costat del camí, permanentment lliure de vegetació baixa i arbustiva. Els arbres d'aquesta franja hauran d'estar podats fins a 2/3 de la seua altura total.
- Si tens quadres elèctrics, depòsits de gas o qualsevol altre material inflamable en l'exterior de l'habitatge procura que el sòl estiga formigonada o lliure de vegetació.
- Per a fer foc utilitza els cremadors, paellers o barbacoes, que complisquen les condicions de seguretat corresponents.
- Instal·la xarxes matachispas de material no inflamable d'1 centímetre de llum com a màxim, en ximeneres i paellers.
- Recorda que no està permès cremar les restes de jardí.
- En les parcel·les:
- Llevar les branques situades sobre teulades o prop de la ximenera.
- Tenir localitzades les eines que puguen ser útils en cas d'incendi.
- Les parcel·les no edificades dins de la urbanització, és convenient que estiguen lliures de vegetació seca i amb els arbres podats, per a evitar la propagació del foc.
- En cas d'incendi:
- Telefona a l'1.1.2
- Evacua immediatament si així us ho indiquen les forces i cossos de seguretat. Amb calma i ordenadament.
- Si no tens temps d'abandonar la casa:
- Intenta comunicar la teua situació a les autoritats.
- Retira tots els elements combustibles, inclosos mobles de jardí, d'al voltant de la casa.
- Tanca hermèticament la casa.
- Desconnecta qualsevol subministrament de combustible (gas, gas-oil,...)
- Feix apile d'aigua (banyera, aigüera,...)
- Posa't roba de cotó i que cobrisca tota la superfície del cos.
- Prepara la documentació i objectes importants en el cotxe per si has de fugir.
- Si pots, quitació les cortines.
Per a més informació, consulta la pàgina web de 112, apartat incendis forestals / manuals de bones pràctiques.
Per a conèixer el nivell de preemergència per incendis forestals: www.112cv.gva.es