EDUCACIÓ

STEPV es reuneix amb el Secretari Autonòmic d’Educació per a tractar les plantilles d’infantil i primària

ELPERIODIC.COM - 13/02/2023

A la reunió també hi ha assistit la Directora General de Personal i la Subdirectora General de Provisió

La insistència de STEPV per no tancat la negociació de les plantilles d’infantil i primària, que van començar el 15 de desembre, ha donat fruits. Aquest matí, representants de STEPV s’han reunit amb Miguel Soler, Secretari Autonòmic d’Educació, Lina Herranz, Directora General de Personal i Lucia Arenas, Subdirectora General de Provisió, per a continuar tractant les plantilles.

Durant la reunió, la Conselleria ha donat resposta a les peticions del Sindicat, una reclamació que va plantejar en la darrera Mesa Sectorial, el passat 19 de gener, ja que la Conselleria no va contestar les propostes sindicals.

Cal dir que la Conselleria s’ha mostrat oberta a tractar cadascun dels punts reivindicats pel Sindicat, amb la voluntat d’arribar a acords o al màxim consens possible. La primera qüestió que han plantejat és la proposta del Sindicat d’aplicar progressivament les plantilles durant diversos cursos, perquè amb el pressupost destinat per a 2023 no es poden aplicar les propostes del Sindicat o un increment més enllà del ja proposat en l’esborrany de plantilles. Negociaran amb Hisenda l’aplicació i progressió de les plantilles per poder garantir un increment major de professorat i de personal educador infantil.

La resta de temes de debat s’han centrat en aquests aspectes:

1.- Reducció efectiva de les 23h lectives, que contemple un paquet horari de les 2 hores de descompte per a fer desdoblaments.

Resposta: consideren que amb l’increment de plantilla que es produirà en tots els centres educatius es podrà dur a terme aquesta reducció efectiva, tenint en compte, a més, l’hora de pati, que també es considera lectiva. Quan tinguen tancada la proposta definitiva revisaran si es compleix aquest objectiu en cada perfil de centre. El Sindicat considera imprescindible que el professorat puga gaudir d’aquesta reducció horària de 2 hores per poder dedicar més temps a la coordinació i a la preparació dels diferents projectes que els centres duen en marxa.

2.- En infantil 2-3 anys, un educador/a per unitat. En Infantil 3-6 anys, 1 mestre de suport cada 2 unitats.

Resposta: El model iniciat d’implementar educació infantil 2-3 anys és molt ambiciós i anirà en creixement. Consideren la necessitat de treballar perquè totes les unitats tinguen parella educativa.

Estan d’acord amb la proposta de STEPV de dotar una persona de suport per cada dues unitats d’ infantil, Aquest fet suposarà un increment d’un 50% de la plantilla. Serà una proposta per aplicar progressivament.

3.- 1 especialista de Pedagogia Terapèutica (PT) i 1 especialista d’Audició i Llenguatge (AL) cada 6 unitats. També computar les unitats d’infantil.

Resposta: En la proposta de plantilles es garanteix un PT i un AL per centre, que actualment no tenen tots els centres. Plantegen separar PT d’AL, en el sentit que consideren que cal incrementar el nombre de PT de forma generalitzada en centres grans, però en el cas d’AL pensen que respon més a les necessitats concretes de l’alumnat i això es pot sol·licitar pel PAM (Pla d’Actuació de Millora). STEPV ha replicat que les necessitats d’atenció a l’alumnat per part dels AL va en augment i cal tindre una bona dotació d’aquest personal en els centres.

4.- Orientació educativa: a partir de 12 unitats incrementar 1 més.

Resposta: el professorat d’Orientació Educativa en CEIP s’ha implantat des del Decret d’Orientació i s’ha incrementat el nombre de professorat d’aquesta especialitat des d’aleshores. A més, aquest professorat té un decret i una ordre particulars i, de moment, no entren en l’ordre de plantilles, així i tot s’han compromés a revisar els centres on hi haja més necessitats. També han avançat que s’incrementarà el nombre de professorat d’orientació en els IES.

STEPV ha inisitit e la necessitat d’ampliar eixa plantilla també en els CEIP ja que els centres entre 9 i 29 unitats tenen una única persona orientadora, quan les necessitat són molt diferents, més si hi ha unitats UECO en el centre. Conselleria ha respost que en cas de necessitats, s’està dotant per PAM.

5.- Increment del professorat de l’especialitat d’anglés per aplicar el plurilingüisme, amb desdoblaments. No a la catalogació de places amb el B2 d’anglés.

Resposta: han d’aplicar la llei de plurilingüisme que contempla vehicular en anglés continguts d’infantil i primària. Estan disposats a reduir el percentatge de places a catalogar en anglés a la mínima expressió. STEPV ha insistit en què amb el reforç de la plantilla de professorat d’anglés es pot garantir l’aplicació del plurilingüisme sense necessitat de catalogar places.

6.- Tindre en compte les particularitats de centres: Educació Infantil, CEE, motòrics, UECO, singulars, incomplets, institut escola…

El Sindicat ha traslladat propostes concretes sobre cada tipus de centre. La Conselleria està oberta a estudiar les propostes i buscar l’estabilitat de les plantilles d’aquests centres.

7.- Eliminació de la tria de perfils per part dels centres, per evitar desplaçaments o supressions.

Resposta: la Conselleria ha justificat la mesura per potenciar projectes educatius dels centres i s’ha compromés a recollir en la normativa que cap docent amb destinació definitiva serà desplaçat o suprimit. També reduiran a un perfil per centre que es podrà revisar cada quatre anys. STEPV considera que amb la proposta de plantilles proposada pel sindicat no cal aquesta tria de perfils, perquè dona cobertura a les necessitats dels centres.

Després d’acabar la roda de reunions amb tots els sindicats i negociar amb Hisenda, la Conselleria redactarà una proposta definitiva per a tancar en Mesa Sectorial. El Sindicat estudiarà la proposta i convocarà les assemblees oportunes per analitzar-la juntament amb el professorat.

STEPV valora positivament la reunió per la disposició de l’administració a buscar solucions a les demandes dels centres sobre les plantilles necessàries però estarà vigilant que la norma final done la cobertura necessària als centres educatius per tal de garantir una atenció de qualitat al nostre alumnat.