STEPV demana més mesures de protecció i socials en els centres educatius i al món laboral
El Consell Nacional de dissabte 16 de gener analitza la situació actual de la pandèmia, es reitera en el rebuig a la celebració de les oposicions en 2021 i impulsa la campanya «Reforcem l’Educació»
La greu situació de contagis, hospitalitzacions i defuncions per la COVID-19 motiva un augment de les mesures de protecció de les treballadores i treballadors de l’ensenyament i de l’alumnat en els centres educatius. Així ho va acordar ahir el Consell Nacional de STEPV, màxim òrgan de decisió entre congressos, que traslladarà a la Conselleria d’Educació en el Fòrum Educatiu del proper dimarts, aquestes mesures.
En l’àmbit educatiu, aquestes mesures passen per millorar les condicions de protecció sanitària als centres docents amb la corresponent protecció al professorat de risc, realització de test a tot el personal i alumnat que haja estat en contacte amb casos positius o sospitosos, realització de totes les reunions, inclosa l’hora d’exclusiva, per via telemàtica promovent així el teletreball des de casa, dotació de més material anticovid (mascaretes, filtres HEPA, mesuradors de CO2, etc), instruccions sobre ventilació adaptades a les recomanacions del CSIC, considerar el professorat i resta de personal que treballa als centres educatius per a la segona fase de la vacunació, aplicació de la normativa prevista a l’inici de curs per a les situacions extraordinàries derivades de la pandèmia, i un tractament especial dels centres en poblacions confinades perimetralment.
Igualment el Sindicat proposarà demanarà reunions més periòdiques del Fòrum Educatiu i d’altres àmbits de negociació per tal de fer un seguiment de la situació i acordar les mesures necessàries en cada moment.
En l’àmbit social, el Sindicat considera que també cal incrementar mesures per a controlar la transmissió del COVID-19 en el món del treball i al conjunt de la societat per garantir que aquestes mesures no augmenten les desigualtats socials, l’exclusió social ni la precarietat en la que viuen amples sectors socials: mesures per la conciliació laboral i personal (Alemanya, per exemple, les ha duplicat), mesures adreçades a les persones i famílies més vulnerables i mesures de protecció al món del treball i al transport públic que usa majoritàriament la classe treballadora i el conjunt de la població.
El Sindicat valora l’enorme tasca del professorat per obrir els centres aquest curs i tota la tasca realitzada per mantindre a ratlla la COVID en els centres educatius, una tasca que hauria d’anar acompanyada pel reconeixement social i institucional a l’alçada. Cada vegada hi ha més veus que reconeixen al professorat el seu paper fonamental en aquests moments, juntament amb la immensa tasca del sector sanitari i d’altres serveis essencials i d’emergències.
I és per això que el Sindicat ha acordat engegar una campanya amb el lema «Reforcem l’educació. Per la dignificació de la tasca docent» en la qual es demana a la Conselleria d’Educació i al govern valencià que dedique els pressupostos necessaris per corregir les mancances del sistema educatiu que s’han fet més paleses encara durant la pandèmia i millorar la qualitat de l’educació. És per això que el Sindicat proposa un Pacte Valencià per l’Educació al govern del País Valencià en aquesta línia.
Finalment, el Sindicat es reitera en el seu rebuig a celebrar oposicions en les condicions en què estem en els centres educatius, ja que el volum de treball que ha de fer el professorat no para de créixer, fet que impossibilita preparar i atendre en condicions unes proves tan exigents com les oposicions. L’administració hauria de centrar tots els seus esforços en millorar les condicions en que l’alumnat i el professorat estan als centres educatius. A més, no s’estén com s’estan suspenent activitats de tot tipus, que també congreguen milers de persones, però les oposicions encara es mantenen per al mes de maig. En eixe sentit, el Sindicat continuarà treballant perquè aquest curs no es celebren les oposicions.