EDUCACIÓ

STEPV: "La Conselleria castiga el personal aspirant a les oposicions"

ELPERIODIC.COM - 11/01/2022

Ha publicat la convocatòria "sense esperar a la modificació del RD d’ingrés, més beneficiosa per a les persones aspirants, i amb places reservades per al procediment del concurs de mèrits"

STEPV considera una' barbaritat' i un 'càstig' a les persones opositores no esperar a la modificació del Reial Decret d’ingrés a la funció pública docent que està en tràmit ara mateix. Aquesta decisió és incomprensible i contra tota lògica, ja que les condicions en què es duran a terme les oposicions quan es publique la modificació del Reial Decret, prevista pròximament, són més favorables per a les persones que s’hi presenten.

Les modificacions que molt probablement s’aprovaran i que estan recollides en l’esborrany proposat pel Ministeri d’Educació contemplen unes condicions similars a les que es van aplicar transitòriament entre 2007 i 2011 i que no s’aplicaran en les oposicions del cos de mestres.

La Conselleria d’Educació ha publicat una 'delirant' nota de premsa en què afirma que la convocatòria de les oposicions respon a «l'esforç de les persones aspirants». "Serà difícil trobar persones aspirants que preferisquen fer front a quatre proves eliminatòries en lloc de dues proves, o haver de veure reduïts els temes a triar en la prova teòrica i, per tant, perdre opcions. O hem d’interpretar que la Conselleria considera masoquistes les persones aspirants i per això no s’espera a la modificació del Reial Decret d’ingrés a la funció pública docent?", es pregunten.

Les millores que proposa el Ministeri d’Educació en el procediment no s’aplicaran en les oposicions del cos de mestres convocat per la Conselleria d’Educació, amb l’argument que es dona seguretat jurídica als milers de persones que estan esperant la convocatòria des de fa tres anys, com si esperar a la modificació del reial decret no donara també seguretat jurídica, asseguren.

I parlant de seguretat jurídica, les places que ha oferit la Conselleria en aquest procediment no s’ajusten a la llei Iceta, publicada el 29 de desembre passat, "ja que no s’han tingut en compte les places ocupades per personal interí amb més de cinc anys d’antiguitat, que s’haurien d’oferir al concurs de mèrits i no al concurs oposició, com ha fet la Conselleria".

És per això que STEPV va sol·licitar en la Mesa Sectorial i ahir mateix a la Conselleria d’Educació que, abans de publicar la convocatòria, calia definir quines places s’han d’oferir al concurs de mèrits i quines al concurs oposició, petició a la qual la Conselleria "va fer oïdes sordes" al·legant que les places oferides no es veuen afectades per la Llei Iceta, cosa que no comparteix en absolut el Sindicat. És per això que STEPV demanarà la suspensió cautelar de la convocatòria fins que s’aclarisquen quines places han d’anar al procediment de concurs oposició i quines no i, per a això, és indispensable convocar la Mesa Sectorial, sobretot després que el 29 de desembre es publicara la llei Iceta en el BOE.

"Les administracions han de buscar a tota costa complir la llei i introduir inseguretats jurídiques que molt probablement acabaran en impugnacions. Cal recordar que el personal interí que ocupe vacants estructurals durant més de tres anys està en una situació d’abús de temporalitat segons reconeixen diverses sentències europees".

Tot i que la llei Iceta i les modificacions del sistema d’ingrés plantejades pel Ministeri d’Educació tampoc solucionaran al 100% la situació, sempre seran millor que aplicar el sistema obsolet, injust, poc transparent i subjectiu que suposa l’actual sistema de concurs oposició, que tampoc beneficia a les persones que es volen incorporar a la funció pública docent.

D’altra banda, les proves s’iniciaran a partir del dia 11 de juny de 2022, és a dir, amb el curs acadèmic encara en marxa, en contra, novament, de l’opinió del sindicat. En les oposicions de 2021 l’avançament de les proves va ser absolutament negatiu, tant per al professorat membre dels tribunals com per al professorat interí, ja que en l’any més dur de la pandèmia s’havia d’atendre l’alumnat amb jornades dobles i triples i atendre també les oposicions els caps de setmana. Enguany passarà el mateix i la Conselleria sembla no aprendre dels seus propis errors.

De la mateixa manera, STEPV ja va advertir en setembre, quan es va negociar l’oferta pública d’ocupació i s’estava tramitant la llei Iceta, que la Conselleria havia d’esperar a la publicació de la llei perquè afectaria l’oferta, com finalment així va ser. De les 2.500 places previstes per al concurs oposició, la Conselleria va haver de retirar 1.272 per al procediment del concurs de mèrits extraordinari que estableix la llei Iceta, tal i com va avisar STEPV, després que la Conselleria anunciara a so de bombo i platerets que s’oferirien 2500 places a concurs oposició.

"No fer cas al Sindicat majoritari de l’ensenyament té aquestes conseqüències", conclouen.