elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sequera extraordinària: la CHJ declara la situació excepcional per l'absència continuada de pluges

Sequera extraordinària: la CHJ declara la situació excepcional per l'absència continuada de pluges
  • Les possibles restriccions d'aigua per al reg es decidiran al maig

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) ha declarat la situació excepcional per sequera extraordinària en tota la Demarcació a causa de l'absència continuada de precipitacions en gran part de la conca.

Segons les dades recopilades pel Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica (SAIH), el present any hidrològic 2023-2024 està sent el més sec dels últims 33 anys, actualment, amb 115 mm de precipitació mitjana acumulada pels 216 de la sèrie històrica.

Esta falta de pluges, a més, s'ha traduït en una reducció de les aportacions als rius, un descens dels recursos subterranis i un minvament en la capacitat d'emmagatzematge en els embassaments que, malgrat que a nivell global se situen per damunt de la mitjana dels últims 10, 20 i 30 anys, ha provocat que alguns sistemes (Palància-Les Valls, Cenia-Maestrazgo i Marina Alta) es troben en un escenari d'emergència per escassetat hídrica.

A la vista de les dades, l'Organisme ha declarat la situació excepcional per sequera extraordinària en tota la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer. “La declaració es pot realitzar quan un sistema es troba en situació de sequera prolongada i en situació d'emergència per escassetat. El sistema Palància-Les Valls es trobava en este escenari des de desembre, però hem considerat que ara, quan tenim diversos sistemes en emergència i altres en prealerta, era el moment adequat de prendre esta decisió", ha explicat Arancha Fidalgo, la Cap de l'Oficina de Planificació Hidrològica (OPH).

Fidalgo, a més, ha assenyalat que la declaració servix per a anticipar els possibles problemes que es poden generar en sistemes com el Millars-Plana de Castelló, Serpis, Marina Baja i Vinalopó-Alacantí durant la pròxima campanya de reg, que està a punt de començar. “Estos sistemes es troben en prealerta per escassetat hídrica i, si no es produïxen precipitacions, previsiblement entraran en situació d'alerta durant la campanya de reg".

Cal destacar que la declaració de la situació excepcional per sequera extraordinària permet a la Confederació sol·licitar al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic la seua inclusió en el Reial decret llei a l'empara de l'article 58 del text refós de la Llei d'Aigües, amb l'objectiu de poder adoptar mesures extraordinàries en relació amb la utilització del domini públic hidràulic.

Es tracta de mesures dirigides a pal·liar la situació de sequera com poden ser l'exempció del cànon de regulació i de la tarifa d'utilització de l'aigua als usuaris que patisquen restriccions, l'execució de mesures infraestructurals urgents, així com administratives de modificació de les condicions d'utilització del DPH: dotacions, criteris de prioritat, orígens d'aigua, condicions d'autoritzacions d'abocament o adaptació d'aprofitaments hidroelèctrics.

Les possibles restriccions per al reg es decidiran al maig

Quant a les restriccions, cal destacar que no s'apliquen de manera automàtica amb esta declaració, sinó en funció de l'anàlisi de les particularitats de cada episodi de sequera i de cada sistema d'explotació. En este sentit, les possibles restriccions agrícoles per a esta campanya de reg es decidiran en les pròximes sessions de les diferents seccions de la Comissió de Desembassament, que es convocaran, si és el cas, per al mes de maig.

Al mateix temps, cal recordar que en algunes unitats territorials com el Palància-Les Valls i el Cenia-Maestrazgo ja s'han posat en marxa diferents mesures de seguiment, control i gestió, incloses en el Pla Especial de Sequera de la Demarcació del Xúquer, per a fer front a la situació d'escassetat hídrica.

Proveïment urbà garantit

Respecte al proveïment urbà, la Confederació vol remarcar que, en general, “no es preveuen problemes, ja que la seua garantia és prioritària". Fidalgo ha insistit en la importància que els municipis disposen d'un Pla d'emergència enfront de la sequera i en la posada en marxa de les mesures incloses en este. Per a aquells que no compten amb el document, “seria interessant que vagen realitzant un seguiment de la seua font de recurs que els permeta identificar i anticipar possibles problemes".  Al mateix temps, ha instat les administracions locals a realitzar campanyes de conscienciació i sensibilització dirigides a la ciutadania amb l'objectiu de fomentar l'estalvi quotidià de l'aigua.
Per part seua, la Confederació està treballant en l'organització d'una jornada informativa per a ajuntaments que se celebrarà el pròxim 12 d'abril en la seu de l'Organisme a València i que també es podrà seguir en streaming.

Previsions poc favorables

Les precipitacions acumulades durant el present any hidrològic i les previsions hidrològiques existents per als pròxims mesos, poc favorables per a la Demarcació, han portat a l'Organisme a declarar la situació excepcional per sequera extraordinària en tot l'àmbit d'esta. Amb tot, la situació varia segons les unitats territorials: mentres Túria i Xúquer es troben en valors de normalitat, zones com Palància-Les Valls i Cenia-Maestrazgo estan en emergència per escassetat des de fa un parell de mesos. “Les previsions hidrològiques no són favorables i la tendència ens parla d'una situació d'estrés hídric general i, conseqüentment, un previsible empitjorament a curt termini durant la pròxima campanya de reg. Per este motiu hem pres la decisió de declarar la situació excepcional en tota la Demarcació", ha comentat Arancha Fidalgo.

De moment, tal com es reflectix en l'Informe  de seguiment de la sequera i l'escassetat del mes de febrer, cinc unitats territorials es troben en situació de sequera prolongada (Millars-Plana de Castelló, Palància-Les Valls, Sota Túria, Magre i Marina Alta), mentres que tres estan en situació d'emergència per escassetat (Palància-Les Valls, Cenia Maestrazgo i Marina Alta) i quatre en prealerta pel mateix motiu (Millars-Plana de Castelló, Serpis, Marina Baja i Vinalopó-Alicantí).

La fi d'esta situació excepcional passa per l'arribada de precipitacions prolongades en el temps que permeten omplir els embassaments, recarregar els aqüífers i recuperar les aportacions subterrànies als rius. “Quan els indicadors de sequera i escassetat tornen a valors de normalitat, podrem abandonar esta situació de sequera extraordinària. En els sistemes que compten amb embassaments més xicotets, la recuperació podria arribar amb un episodi intens de pluja; en canvi, els embassaments de regulació interanual requeririen de precipitacions continuades en el temps", ha indicat la Cap de l'OPH.

Pujar