AGRICULTURA

La sequera i la guerra a Ucraïna amenacen als cultius de secà valencians: La Unió exigeix ajudes directes urgents per a salvar al sector

ELPERIODIC.COM - 13/05/2024

La sequera persistent i les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna han posat en escac als cultius de secà en la Comunitat Valenciana

La Unió Llauradora i Ramadera ha proposat, a través de mocions en Ajuntaments, la implementació de mesures excepcionals a les ja aprovades per a establir ajudes directes que mitiguen les conseqüències econòmiques negatives del conflicte a Ucraïna i de les condicions climàtiques adverses com és el cas de la sequera.

En aquest sentit, insta que se sol·licite al Consell de la Generalitat que s'establisca de manera urgent una línia d'ajudes excepcionals per a les explotacions agràries de raïm de vinificació, olivar, fruita seca de secà i cereal, que compensen la reducció d'ingressos i l'increment de costos productius resultants del conflicte a Ucraïna i la sequera.

També es reclama suport econòmic per als ramaders a fi de cobrir els costos addicionals d'alimentació del bestiar i la contractació de cisternes d'aigua, així com garantir la disponibilitat de cisternes d'aigua per a proveir al bestiar en les zones afectades. Una altra de les propostes de LA UNIÓ passa per prioritzar i facilitar el transport de fruites i hortalisses retirades de les OPFH per a l'alimentació animal en les explotacions ramaderes.

Moltes zones d'interior pateixen una sequera persistent des de fa tres campanyes amb índexs de precipitació anuals inferiors al normal. Com a resultat, hi ha hagut una reducció important en la producció de raïm, olives, ametles i garrofes. La producció d'oliva de la campanya 2022/2023 va ser tan sols una quarta part de la mitjana dels últims anys, l'ametla i raïm de vinificació també han patit una disminució significativa tant en rendiment com en producció i amb preus baixos. En cereals, ja són dues campanyes consecutives amb una producció quasi inexistent i els productors estan en una situació crítica. Quant a la ramaderia extensiva, l'escassetat de pluges i les altes temperatures han causat un dèficit hídric, obligant els ramaders a incórrer en costos addicionals per al proveïment d'aigua. A més, la falta de pastures naturals ha portat a un augment en els costos d'alimentació animal.

La invasió d'Ucraïna ha agreujat la ja delicada situació dels sectors agraris de la Comunitat Valenciana. L'increment sostingut dels costos de producció, impulsat per l'alça en els preus de l'energia i els combustibles, ha tingut un impacte considerable. Durant aquest període, els béns i serveis utilitzats en el sector agrari s'han incrementat fins a un 50%. Específicament, el carburant ha augmentat en un 85% i els fertilitzants han duplicat el seu preu. Els béns d'inversió també han registrat un increment del 20%.

Malgrat les mesures adoptades per les administracions públiques en resposta al conflicte a Ucraïna i adversitats climàtiques, els suports proporcionats als productors de raïm de vinificació i olivar són inexistents. I per a altres sectors com fruita seca, cereals i ramaderia extensiva l'ajuda rebuda ha resultat insuficient per a compensar les pèrdues econòmiques.

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, indica que “és crucial fer costat als productors de cultius de secà, on els costos d'inputs estan aconseguint nivells insostenibles, els seus rendiments i ingressos són manifestament insuficients i el seu manteniment com a activitat és essencial per a les zones en risc de despoblació i desfavorides que és on se situen majoritàriament aquests cultius. Demanem a la Generalitat la màxima sensibilitat i suport davant una situació molt preocupant en bona part de les zones d'interior de la Comunitat Valenciana. No pot ser que cultius tan importants per al nostre territori com la vinya i l'olivera no hagen tingut cap mena d'ajuda fins al moment”.

MÉS FOTOS