METEOROLOGIA

La sequera i la calor extrema marquen la primavera en la Comunitat Valenciana, la més càlida i seca des de 1950

ELPERIODIC.COM - 19/06/2024

Les precipitacions més importants es van produir a final de març, coincidint amb la Setmana Santa, encara que van ser pluges provocades pel pas de fronts de ponent associats a la borrasca Nelson

La primavera climàtica 2024, mesos de març, abril i maig, ha sigut molt càlida i molt seca en la Comunitat Valenciana. La temperatura mitjana, 15.1 °C, és 1.2 °C superior que la de la climatologia de referència (13.9 °C) i la precipitació acumulada ha sigut 61.1 l/m², que és un 58% inferior que la de la mitjana climàtica del període 1991-2020 (143.9 l/m²).

Ha sigut la quarta primavera més càlida des de 1950 i la segona més seca del segle, després de la de 2014.

Durant el trimestre, les precipitacions més importants es van produir a final de març, que enguany va coincidir amb la Setmana Santa, encara que van ser pluges provocades pel pas de fronts de ponent associats a la borrasca Nelson, que en general van ser febles i disperses, excepte en l'interior nord de València, on van ser més generalitzades; i les tempestes que es van produir al maig a l'interior i nord de la província de Castelló.

Fora del trimestre primaveral, amb les pluges de la primera quinzena del mes, juny ja té un caràcter molt humit i, amb un acumulat de 40.1 l/m², presenta provisionalment un superàvit del 58%. És el mes més humit de l'actual any hidrològic i el dia 12 també és el de més precipitació acumulada dels últims 9 mesos.

Amb les dades fins al 17 de juny, ja han transcorregut quasi tres quartes parts de l'any hidrològic 2023-2024, i, malgrat les pluges de juny, continua sent l'inici d'any hidrològic més sec des de, almenys, 1950 en la Comunitat Valenciana, encara que ja en valors pròxims al segon més sec, que va ser el mateix període de l'any hidrològic 2013-2014.

En mitjana, durant els últims 8 mesos i mig s'han acumulat 149.3 l/m² quan el normal seria 394.5, amb el que el dèficit mitjà en la Comunitat Valenciana és del 62%. Com a final de maig el dèficit era del 72%, les pluges de juny ho han reduït en un 10%.
A més d'extremadament sec, el més sec des que hi ha registres, simultàniament l'any hidrològic també està resultant extremadament càlid, el més càlid des que hi ha registres, per la qual cosa l'anòmala calor també ha afavorit els processos d'evapotranspiració i de pèrdua d'humitat del sòl i de la vegetació.

Quant a la predicció estacional per al trimestre estiuenc, la tendència més probable és la d'un trimestre més càlid i sec del normal.