Sense acord entre els socis del Botànic a cinc dies de la investidura
La discrepància en el número i el repartiment de conselleries refreda les negociacions entre PSPV, Compromís i Unides Podem
Un mes i mig després de les eleccions autonòmiques, i després de tres intenses reunions entre Compromís, PSPV i Unides Podem, els socis del Botànic encara no han aconseguit un acord que els permeta formar el nou govern valencià. Les negociacions, encara que no han sigut paralitzades, sí que s'estan retardant més del que caldria esperar, i la impaciència es respira després de cada reunió. No obstant això, segons els implicats, el temps d'acció és el normal tenint en compte que cal arribar a un punt en comú entre tres formacions polítiques, cadascuna de les quals amb els seus interessos.
I és precisament en els interessos contraris on es troben el focus de tensió i les principals discrepàncies. Sobretot entre els membres de Unides Podem, que s'han vist solos en una pugna per les conselleries contra PSPV i Compromís, ja que els morats no volen cedir en el nombre de carteres malgrat haver perdut escons. De fet, el retard en les negociacions es deu principalment a les diferències dels socis quant al nombre de conselleries i al repartiment d'aquestes. En aquest sentit, l'única cosa segur és que el nou govern tindrà entre 12 i 15 conselleries perquè entre en el govern la formació morada.
En un primer moment, la fórmula que més convencia era assignar sis carteres al PSPV, quatre a Compromís i dos a Unides Podem. Però llavors van començar les primeres polèmiques, ja que els nacionalistes es van negar a baixar de cinc a quatre (ara tenen dos escons més que en 2015). Per això, en la reunió del dimecres passat, va començar a perfilar-se la idea d'afegir una àrea més als socialistes –se situarien en set-, i mantindre així les cinc de Compromís i les dues de Unides Podem. Aquesta divisió tampoc acaba de convéncer a Podemos, que no vol restringir-se només a dues carteres, perquè això significaria haver de cedir una a Esquerra Unida.
Així les coses, el líder de Unides Podem en la Comunitat, Rubén Martínez Dalmau, s'ha mostrat descontent amb el retard de les negociacions, del qual culpa a PSPV i Compromís de posar “obstacles”. Dalmau lamenta la falta de “altura de mires” dels seus socis, als qui critica el seu desacord en algunes de les mesures “principals per a canviar la vida de la gent”.
Després d'aquestes declaracions, les tensions i els atacs no s'han fet esperar, i el primer a parlar ha sigut el Portaveu del Grup Socialista en Les Corts, Manolo Mata, qui no ha dubtat a recordar que Dalmau “no estava en la negociació”, on es “va avançar moltíssim”. I aclareix: “No hi ha obstacles en les negociacions”.
A la vista d'aquests esdeveniments, és un secret a veus que la corda de les negociacions s'ha tibat per totes les parts. Però ni el PSPV ni Compromís volen transmetre una imatge negativa i de falta de consens als ciutadans que van depositar la seua confiança el passat 28 d'abril. Per això, la portaveu adjunta de Compromís en Les Corts i membre de l'equip negociador, Mònica Álvaro, també ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat: “Hi ha temps de sobres, queda una setmana per a la investidura i jo crec que anem a bona marxa i tindran un bon resultat”, ha indicat.
El retard en les negociacions ha sigut així mateix justificat per la líder de Compromís, Mónica Oltra, que ha demanat a ciutadans i periodistes paciència. Així, ha recordat que el “calendari està fixat i el ple d'investidura convocat per al 12 de juny. Això té les seues fases”.
ÚLTIMES REUNIONS
Els representants del PSPV, Compromís i Unides Podem van romandre ahir reunits durant més de 6 llargues hores en la seu de Podemos en L'Estatge. Els futurs socis de govern van arribar a un acord en tres dels sis eixos programàtics. En aquest sentit, els responsables van tancar algunes de les qüestions principals del nou Botànic, com la lluita feminista, la cura del medi ambient, i els serveis públics.
No obstant això, els uns i els altres continuen sense donar pistes que responguen a les preguntes primordials: quantes conselleries hi haurà i qui les ocuparan. Aquestes incògnites hauran de buidar-se abans de la setmana que ve, ja que la investidura de Ximo Puig està programada per a dimecres que ve dia 12.
Hui mateix, els tres partits es tornaran a reunir per a definir els altres tres eixos restants de l'acord, i s'espera que a més aconseguisquen una resolució sobre el número i el repartiment de conselleries.