POLÍTICA

Segon gran pacte per la reconstrucció de la Comunitat Valenciana

ELPERIODIC.COM - 03/08/2020

Totes les institucions segellen una nova aliança per a avançar en la reactivació

Signant el segon gran pacte entre les institucions valencianes per a la reconstrucció de la Comunitat Valenciana després de la pandèmia del coronavirus. El *president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que l'Aliança Institucional consensuada amb els ajuntaments, les diputacions, les mancomunitats i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) serà "fonamental per a la reactivació econòmica i social de la Comunitat Valenciana".

En aquest sentit, el cap del Consell ha apel·lat a la unió i fermesa de les institucions per a proporcionar "orientació col·lectiva" en "temps convulsos" i dur a terme el "triple mandat de protegir, salvar i reactivar" la Comunitat Valenciana.

"Junts hem demostrat que no han d'haver-hi colors polítics, ni diferències territorials en aquest moment d'incerteses", ha afirmat el cap de l'Executiu valencià, qui ha definit el diàleg "com un valor en si mateix" i ha situat l'acord com "un pas fonamental". "Acordar no és trair. És posar per damunt d'un mateix l'interés general".

"Són temps difícils - ha continuat Puig- i ve un període de turbulències econòmiques i socials. Per això, el masteler de les institucions ha d'estar forta". Per al president, els ajuntaments, "la primera porta on les persones i empreses immerses en dificultats buscaran recer i auxili", ha de comptar amb l'assistència de la Generalitat i les diputacions "per a protegir del virus amb eficiència i responsabilitat; per a salvar a persones, famílies, treballadors i empreses, i per a reactivar el nostre teixit productiu".

Segons el màxim responsable del Consell, que ha avançat que la Generalitat comptarà amb els ajuntaments i les diputacions "en l'aplicació en la Comunitat Valenciana del programa de recuperació europeu", és "moment d'alçar-nos" perquè, en la seua opinió, quedar-se quiets "no és una opció" i, en aquest sentit, ha fet una crida a l'esforç i unió de les institucions i la ciutadania i a la confiança en el futur, "que serà millor que el passat i el present".

En aquests termes s'ha pronunciat el president de la Generalitat en el seu discurs després de la reunió de la taula i signatura de l'aliança institucional de l'Acord 'Alcem-ens' per a la recuperació de la Comunitat Valenciana, que ha comptat amb l'assistència del president de la Diputació de València, Toni Gaspar; el president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón; el president de la Diputació de Castelló, José Martí; el president de la FVMP, Rubén Alfaro; l'alcalde de València, Joan Ribó; l'alcalde d'Alacant, Luis Barcala; l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco; l'alcalde d'Elx, Carlos González; el president del Fòrum de Municipis de l'Interior i alcalde de Montanejos, Miguel Sandalinas; i el president de la Comissió de Mancomunitats de la FVMP i president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Peláez; el secretari autonòmic de Promoció Institucional i Cohesió Territorial, Alfred Boix, i el director general d'Administració Local, Toni Such.

Més de 300 accions en 13 eixos

El president de la Generalitat ha explicat que les institucions valencianes, "que representen als 5 milions de valencians i valencianes", han dissenyat el contingut de l'aliança institucional signada aquest matí, amb la qual s'estableix "el camí del nostre futur". Així, el segon pacte de 'Alcem-ens', ha sigut rubricat per la Generalitat, les tres diputacions, les quatre grans ciutats i els 542 ajuntaments representats per la FVMP.

"Estem davant un acord sense precedents", ha remarcat Puig, per a a continuació a agrair el treball de les 300 persones que han participat en la taula institucional al llarg de dos mesos de negociació.

El document consensuat desgrana 303 accions, repartides en 13 eixos, entre les quals el cap del Govern valencià ha destacat 10 actuacions immediates: plans municipals de recuperació; plans d'ocupació local; estímul del comerç local i de l'economia circular; reforç dels serveis socials contra l'exclusió; avantatges fiscals per als afectats, adaptant l'IBI, l'IAE o les taxes municipals a la situació actual; màxima eficiència dels recursos públics; reforç davant les emergències i la protecció de la salut; suport al teixit productiu local; transició a una administració digital, i més col·laboració públic-privada que estimule l'economia i l'ocupació.

Més concretament, en l'àmbit dels serveis socials s'ha acordat el reforç de l'atenció domiciliària, la teleassistència, els plans en barris humils i la coordinació de l'Ingrés Mínim Vital; en l'àrea de salut pública s'aposta per l'elaboració de plans de salut municipal que prevalguen la detecció de casos, la intensificació de la desinfecció general i l'establiment de programes d'atenció psicològica pels efectes de la pandèmia.

Quant a la promoció econòmica i la indústria es contempla, entre altres aspectes, la reducció de la pressió fiscal, la reforma de la regla de despesa, l'orientació al model cap als *ODS i el desenvolupament verd, i pel que fa a la mobilitat i el territori es preven plans de mobilitat urbana sostenible i l'impuls cap a la transició energètica.

Per a l'agricultura i medi ambient s'acorda impulsar el cooperativisme, recuperar terres abandonades i beneficiar amb un IBI mínim a les terres productives; en l'àrea d'habitatge s'ha convingut un impuls a l'habitatge públic amb promocions directes, rehabilitacions, lloguers socials i mesures fiscals per a barris antics i zones despoblades, i en l'àmbit de seguretat, emergències i protecció civil es contempla l'assentament d'una dimensió local de les Emergències on les mancomunitats lideren la prestació d'aquest servei.

En educació, cultura i esport queden recollides accions com la reprogramació d'activitats suspeses, l'habilitació de nous espais i bons culturals, i el suport als clubs i empreses esportives; pel que fa a finançament i fons europeus es preveu la suspensió, ajornament o reducció de taxes municipals a sectors danyats i l'ajornament o bonificació d'impostos com l'IBI o l'IAE.

Finalment, en l'àrea d'innovació i digitalització s'acorda, entre altres punts, disminuir la bretxa digital entre municipis; en l'àmbit de la participació i cooperació, es convé l'existència d'orientadors laborals per als municipis de més de 10.000 habitants; quant a la despoblació s'acorda la dotació de nous agents de desenvolupament local per a dinamitzar l'interior, l'establiment d'una fiscalitat diferenciada i disminució de la burocràcia i la posada en marxa d'una plataforma digital amb els serveis de cada municipi, i en turisme, es recullen punts com el foment del turisme local i creació de nous productes dins de l'estratègia marca-poble.

MÉS FOTOS