SEDAVÍ | CULTURA I ESPECTACLES

Passejada nocturna de l’Associació Cultural El Bolitxo

ELPERIODIC.COM - 22/11/2023

Va donar a conèixer interessants aspectes relacionats amb la vida en el municipi al llarg del segle passat

Divendres passat , l’Associació Cultural El Bolitxo va realitzar la seua passejada nocturna pels carrers de Sedaví, per a explicar als prop de setanta-cinc assistents, detalls sobre la història de la població.

El recorregut va començar al carrer del Mig enfront de la seu de l'Associació on es va parlar dels orígens de la plaça del municipi per a visitar el carrer Antonio Tarazona on es trobava l'antic Castell o Palau Ducal, i on es van projectar imatges del mateix, fins que va ser derruït a principis dels anys setanta.

A continuació es van visitar els carrers Sol, Musical i 25 d’Abril on esperava un personatge de l'època: la castanyera. Al carrer Pinedo es va parlar de les tradicionals “Botes” en forma de barril, les històries de personatges de la població com Salvador Sospedra “El Torrico” que va ser el primer sedavienc que es va anar a lluitar a Madrid amb les forces republicanes en revoltar-se Franco i va ser el primer a morir. Sedaví li va dedicar un carrer, que poc després passaria a dir-se Marqués de Figueroa en canviar el règim. També es va visitar el carrer Cervantes, abans carrer de les Barraques, i coneguda també com a carrer de l'Església, perquè allí es trobava l'antiga església de Sedaví.

Es va contar la història del tio Torcuato, que era l'únic que compartia nom amb el patró del municipi i José Blanch, que va ser campaner i seré de Sedaví, caracteritzat pel seu fill Víctor. A més es van recordar personatges com “el pardalero” que venia ocells de fang per als xiquets i xiquetes i la figura del sacerdot de principis de segle Manuel Rios Chinesta, que va patir una agressió per part de dues feligreses (una guirro i l'altra mantellina) que va tindre conseqüències amb el tancament durant nou mesos de la parròquia de la població i per al capellà que va haver d'eixir amagat amb la roba del seré fins al seu poble, Carcaixent, i va vindre la Guàrdia Civil per a emportar-se el santíssim sota pal·li fins a Benetússer amb la major de les solemnitats, tornant mesos després igual que el sacerdot que va desestimar marxar-se a Cullera. L'acte va finalitzar amb la projecció d'un vídeo de la “Dansà del Vetlatori”, que era un ritual que es realitzava quan moria un xiquet o xiqueta a edat molt primerenca, a qui es vestia de Sant Miquel i en la vetla tenia lloc una dansa duta a terme pels convidats, mentre els pares ploraven la pèrdua dels seus fills.

La pasejada va ser conduïda pel president de la Associació Cultural El Bolitxo, Manuel Sospedra “Pastrana” i va comptar amb la col·laboració de la Falla Isabel de Villena que va teatralitzar alguns dels passatges de la història de Sedaví.