El sector turístic valencià s'apunta a Fitur 2022 amb l'esperança posada a la recuperació
La Comunitat Valenciana cerca recuperar el turisme internacional i nacional previ a la pandèmia i ampliar l'estada mitjana del turista internacional
La Comunitat Valenciana es prepara per desplegar la Fira Internacional de Turisme de Madrid (FITUR) tot el potencial per mostrar al món l'esperança del sector en la recuperació i fer-ho traient múscul empresarial, l'autèntic motor d'un sector clau per a l'economia valenciana. Aquest dijous ha tingut lloc la presentació de l'estratègia i les novetats que portarà la regió a una de les fires més importants de turisme del món.
Fitur també és la primera fira d'un any que estarà, espera el sector, marcat per la recuperació. És per això que fins a 186 empreses valencianes han volgut participar en aquest gran mirall mundial del turisme, tal com ha explicat el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer.
Són xifres un 30% superiors a les de l'any anterior (120 empreses al maig) i que simbolitzen “la voluntat i la determinació de superar les dificultats”. Cal no aturar-se en la professionalització de Fitur i per això gran part de l'espai de la Comunitat Valenciana estarà dedicada als negocis.
Expectatives bones però prudents
La veritat és que les expectatives són bones encara que no es pot parlar de número: “El pronòstic s'ha convertit en una activitat de risc però volem recuperar la situació d'abans de la pandèmia”, ha explicat el secretari autonòmic, que s'ha referit al mercat britànic, el govern del qual ha flexibilitzat les exigències en tornar al país i això ha fet que s'incrementen les reserves per a primavera i estiu.
Un altre dels objectius és recuperar el 20% del turisme nacional que ens separa de les xifres del 2019. Tot i que, al marge dels nombres, l'interès rau a desestacionalitzar, reforçar el mercat interior (amb el Bono Viatgem com a gran emblema) i ampliar l'estada mitjana internacional, situada entre dos o tres dies, superior per cert a la mitjana nacional.
Novetats d'aquesta edició
Com a novetat, en aquesta edició la Comunitat Valenciana mostrarà grans esdeveniments que tindran lloc a la regió, com l'Any Berlanga o la celebració dels Goya a València; el 125è aniversari de la troballa de la Dama d'Elx o la celebració dels Gay Games també a la capital del Túria.
Després de la darrera edició de Fitur, celebrada el mes de maig passat i que va haver de retardar-se per la pandèmia, aquest any la fira haurà de tornar a adaptar-se a les circumstàncies sanitàries. Serà necessari el certificat covid o una PCR negativa per accedir-hi però, per contra, es recuperen els showcookings i tasts de vi però amb limitacions d'aforament.
Quins són els productes que mostrarà la Comunitat Valenciana?
Com a destinació molt fructífera en emocions dispars, es mostraran els contrastos d'experiències, amb productes que “signifiquen més carisma, més identitat, personalitat, tolerància i valors com LGBT, l'especialització en festivals, a més de les empreses tecnològiques lligades al sector” , ha explicat Colomer.
L'estand principal de la Comunitat Valenciana a Fitur, ubicat al pavelló 7 del recinte firal, comptarà amb un espai de 2.053 metres quadrats dividits en tres grans illes. Destacaran els colors blau del mar, groc del sol, verd dels paisatges i la sostenibilitat, i el vermell identificat amb el gresol de cultures i civilitzacions.
El cost total de la participació de la Comunitat Valenciana a Fitur és de 1.102.285,01 euros (IVA inclòs).
“En aquest llarguíssim túnel d'hores fosques cal llançar un missatge de fortalesa, credibilitat i ser conscients que el turisme al món postcovid serà fonamental. La ixida del coronavirus és una recomposició emocional i el turisme pot ajudar a curar les cicatrius”, ha conclòs Colomer a la presentació.