ECONOMIA I NEGOCI

El sector tauleller valencià denuncia pèrdua de competitivitat per la falta d'ajudes del Govern

ELPERIODIC.COM - 13/10/2022

Mentre la indústria italiana està percebent ajudes del seu govern, amb bonificacions fins al 40% de la diferència del preu del gas de les seues factures, a Espanya la indústria ceràmica continua esperant

Les ajudes directes que reclama el sector fabricador de rajoles ceràmiques no depenen de Brussel·les sinó del Govern d'Espanya, assegura l'Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (ASCER).

Per a la patronal taulellera, la Comissió Europea va definir al març el marc temporal d'ajudes d'estat que estableix els nivells d'ajuda que cada país de la unió pot destinar a les seues empreses. En ell s'estableixen diferents nivells d'ajuda en funció de la situació de cada sector i s'inclouen ajudes de fins a 2 milions d'euros per empresa per a aquelles intensives en energia, de fins a 25 milions si estan en pèrdues, i de fins a 50 milions per a aquells sectors especialment afectats per la situació, entre els quals es troba el sector de rajoles ceràmiques.

No obstant això, mentre "els principals competidors europeus del taulell espanyol, els fabricants italians, ja estan rebent ajudes contundents i decidides del seu govern, bonificant fins al 40% de la diferència del preu del gas de les seues factures respecte a 2019 el que els està dotant d'un notable avantatge competitiu respecte al taulell espanyol". En una recent reunió de la indústria taulellera europea es va posar de manifest que la majoria dels fabricants de taulells estan rebent ajudes molt superiors a les que es van rebre a Espanya. Així, a més de la indústria italiana, les de Portugal, Polònia o República Txeca estan sent secundats pels seus governs amb molta més determinació del que està fent el govern espanyol.

Per això, "la falta d'ajudes contundents a la indústria espanyola està conduint a una pèrdua de competitivitat notable enfront dels nostres veïns europeus i està generant una situació de distorsió del mercat comunitari. Mentre països com Alemanya destinen fins a 200.000 milions d'euros per a fer costat a la seua economia i Itàlia o Àustria més de 50.000 milions, Espanya limita la seua ajuda a la indústria en diversos paquets que sumen al voltant de 1.000 milions d'euros".

Tot això se suma a la preocupació en el sector tauleller de Castelló per l'augment dels costos derivat de l'alça dels preus energètics. Una situació que, de no revertir-se en uns mesos, podria convertir els nombrosos ERTES en tancaments definitius.

De fet, diverses empreses han anunciat expedients de regulació d'ocupació com Todagres, Taulellera Alcorense o Grup Falcó.

El sector tauleller espanyol és el tercer exportador mundial

El sector tauleller espanyol és un sector potent i rendible. És el tercer exportador mundial, el primer fabricant europeu i gràcies a la seua propensió exportadora és responsable d'haver reduït en 2021 fins a un 13% el dèficit comercial d'Espanya, no obstant això, és al mateix temps molt dependent de l'energia, consumint el 8% del gas industrial d'Espanya pel que mentre dure aquesta situació estarà clarament afectat. Per això és necessari que s'apliquen mesures de suport per a garantir la supervivència d'un sector líder a Europa i en el món.

El clúster ceràmic, liderat pel sector tauleller, dona ocupació a 24.000 persones de manera directa i a més de 73.000 de manera indirecta i induïda segons un recent estudi de la consultora PwC. Suposa el 2,7% de l'ocupació industrial de tota Espanya el que implica que per cada ocupació directa es produeixen 3,3 en l'economia espanyola. A causa de la complicada conjuntura causada per l'increment de l'energia, la setmana passada es van anunciar els primers tres ERE en el sector amb més de 400 llocs de treball afectats.

El secretari general de ASCER, Alberto Echavarría és categòric en l'anàlisi: “ja s'han destruït més de 400 ocupacions, tenim més de 7.000 treballadors en ERTO que poden seguir el mateix camí i no veiem cap mesura per part del govern. Mentre els nostres veïns europeus sí que protegeixen les seues empreses, el nostre govern segueix aturat. Necessitem mesures urgents ja”.

D'altra banda, ASCER valora positivament l'acció política del president Ximo Puig a Brussel·les d'aquesta setmana. La Comissió Europea ha d'actuar amb rapidesa per a eliminar les ineficiències que s'estan produint en el mercat energètic, especialment en el preu del gas que estan obligant moltes indústries dependents d'aquesta energia a reduir o detindre la seua producció amb la consegüent destrucció de llocs de treball.