El sector hoteler valencià demana que la Generalitat destine 300 milions d'euros per a rescatar-los de les conseqüències de la pandèmia
Els empresaris hotelers acusen el "retard de la vacunació i l'absència d'un pla de reactivació de la mobilitat" per als turistes
El sector hoteler i de l'allotjament turístic ja ha quantificat la quantitat necessària per al seu rescat amb càrrec al Fons Covid19 de 11.000 milions d'euros que el Govern d'Espanya va repartir a les Comunitats Autònomes divendres passat i que corresponen 647 milions a la Comunitat Valenciana.
En una carta remesa ahir al president de la Generalitat, Ximo Puig, aquesta associació valora en 300 milions la quantitat necessària per a fer front a les incalculables pèrdues que està patint el sector: 200 milions d'euros que ja es contemplaven en la primera proposta feta per HOSBEC per a pal·liar pèrdues de 2020 i 100 milions d'euros addicionals que correspondrien a les pèrdues del primer semestre de 2021, tenint en compte que no s'ha reactivat la mobilitat ni nacional ni internacional ni existeix cap pla per a fer-ho en el curt o mitjà termini.
El president de *HOSBEC ha destacat que, "en aquests moments, la indústria hotelera i de l'allotjament turístic és de les poques àrees d'activitat que està quasi totalment paralitzada pels efectes del Covid19". I és que mentre que altres sectors ha pogut obrir les seues portes i començar a treballar, encara que siga parcialment, "el 40% de la planta hotelera porta tancada i barrada des de fa 12 mesos, encara que les pèrdues van començar a generar-se molt abans amb les múltiples cancel·lacions de reserves, esdeveniments etc. que es van anar succeint des del mes de gener de 2020, abans de l'estat d'alarma".
Per a aquesta associació, "ha arribat el moment de l'acció perquè de no fer-ho, les conseqüències seran irreparables. A més, les perspectives no són gens favorables per a les pròximes setmanes i fins i tot mesos, amb una vacunació a un ritme frustrantment lent i amb una amenaça de quarta ona de contagis que poc tindrà a veure amb l'activitat turística però que ens condemnarà a mantindre les empreses tancades".
Per a Toni Mayor ja no són vàlides actuacions de "tirar per damunt o utilitzar la brotxa grossa, sinó que s'ha de dissenyar un pla de rescat selectiu, això és, per a compensar pèrdues d'empreses. Tot el que es faça ha de ser proporcional als danys". Han d'aplicar-se criteris de justícia per a ajudar als que de veritat estan tenint pèrdues. Aquest pla de rescat s'hauria d'aplicar a les empreses hoteleres i d'allotjament viables que justifiquen una caiguda de vendes superior al 50% respecte a 2019 i que hauria de cobrir el pagament d'entre el 60-80% de les despeses que s'han hagut d'assumir de manera ineludible durant els últims dotze mesos i fins hui en la qual es puga reprendre l'activitat turística sense restriccions.
A més, s'ha de tindre en compte en el disseny l'estructura de les cadenes hoteleres: els límits s'han d'establir per establiment o centre de treball, no per mercantil, perquè de no fer-ho així una cadena hotelera rebria la mateixa quantitat màxima que un hotel independent.
Entre les despeses que han de compensar-se es troba les despeses de personal i cotitzacions d'ERTES, manteniments, factures d'electricitat, aigua i gas encara que el consum siga inexistent, impostos, arrendaments o càrregues hipotecàries. Aquestes condicions s'haurien de justificar amb càrrec a les declaracions d'IVA o impost de societats per a no continuar ajudant a empreses que hagueren pogut tindre ingressos suficients durant aquest període de pandèmia.
En l'actualitat i a pesar que han transcorregut ja més de dotze mesos, l'activitat hotelera és molt residual en la Comunitat: a penes està oberta durant aquesta setmana el 30% de l'oferta i es treballa amb ràtios d'ocupació molt baixos, sense que vaja a superar el 50% de mitjana durant la Setmana Santa. Fora d'aquest període vacacional, les dades són molt més desoladors: el tancament afectarà el 80% dels hotels i les ocupacions mitjanes cauran per davall del 20% per als quals romanguen oberts.
Per això el sector hoteler i l'allotjament turístic ha de ser prioritari en aquest pla d'ajudes. Seguint les recomanacions tant del Parlament Europeu com del propi Govern d'Espanya, el disseny que faça el Consell ha de prioritzar als hotels com a receptors d'aquestes ajudes per a garantir la seua supervivència fins al final de la crisi sanitària.