La secretària autonòmica de Transparència reivindica un periodisme amb una visió ètica i responsable enfocat caps als drets humans
"Parlar de periodisme és parlar d'una qüestió tan important com són dos drets fonamentals: la llibertat d'expressió i el dret a la informació, que han de ser respectats i defensats".
Aixà ho ha manifestat la secretà ria autonòmica de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Belén Cardona, durant la seua intervenció en l'acte de presentació de l'informe 'Periodisme, dades i Objectius de Desenvolupament Sostenible, elaborat per Empar Peiró i editat per l'Institut Sindical de Cooperació al Desenvolupament (ISCOD) amb el suport financer d'aquesta Conselleria.
L'estudi tracta la sinergia entre la professió periodÃstica, concretament en matèria de tractament de dades obertes i en brut, i l'elaboració d'informacions basades en temà tiques relacionades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible recollits en l'Agenda 2030 de l'ONU. AixÃ, el treball que s'ha presentat fa un diagnòstic de la situació actual a la Comunitat Valenciana en aquest tema.
Segons ha assenyalat la secretà ria autonòmica, "els periodistes són els primers agents que disposen, per una part, d'eixe dret a la llibertat d'expressió però, per altra, també del deure fonamental de proveir de contingut a la ciutadania i complir amb el seu dret a la informació". Aixà mateix ha defensat un periodisme ètic, compromès, intel·ligent, i responsable, amb un enfocament cap als drets humans.
Aposta institucional i social per la transparència
Pel que fa al tractament de dades obertes, Cardona ha comentat que "el primer deure de l'Administració a l'hora d'oferir una gestió transparent és garantir l'accés de la ciutadania a la informació, però també permetre una participació activa a través dels mecanismes de rendició de comptes".
En aquest sentit, la secretà ria autonòmica ha posat com a exemple el nou portal de transparència de la Generalitat 'GVA Oberta' com l'instrument que el Govern valencià ha posat en marxa per complir amb aquest dret de la ciutadania.
A més, considera que "eixe deure de transparència, que ha d'impulsar l'Administració, no és una cosa de la qual els agents socials o privats puguen abstraure's ja que eixa transparència acaba tenyint en positiu tota l'activitat social i a tota la societat". Per això pensa que deuen ser transparentes tant l'Administració com les ONGD, els sindicats, la professió periodÃstica, les universitats, etc.